Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 24. 10:41

A belépőkategória felé terjeszkedik a Windows

Új telefongyártó partnerekkel állapodott meg a Microsoft annak érdekében, hogy a Windows Phone-t a belépő árkategóriában is pozicionálni tudja. A Windows 8.1 tavasszal frissítést kap, a Microsoft sokat engedne az árából, hogy az alsó kategóriás PC-ken versenyképes legyen.

Számos mobilgyártóval egyezett meg a Microsoft arról, hogy okostelefonos szoftverplatformját, a Windows Phone-t a saját készülékein is elérhetővé teszik. A cégek között található a nagyok közül a ZTE és a Lenovo, a kisebb, kevésbé ismert gyártók közül pedig az Indiában nyomuló Lava, a Gionee, a JSR, a Karbonn és a Longchee. A Microsoft nagy csinnadrattával az LG-t is az új partnerek között említi, az igazság azonban az, hogy a koreai vállalat már a Windows Phone 7 megjelenésekor is a platformot támogató hardvergyártók között volt, az LG Optimus 7 pedig az egyik első telefon volt a piacon Windows Phone-nal.

Irány a belépő árkategória!

A tíz legnagyobb okostelefon-gyártó közül ezzel hét már Microsoft-partner, a redmondi vállalat szerint a szoftverplatform mögött felsorakozó gyártók a teljes okostelefon-piac 56 százalékát fedik le. Mindez persze mit sem ér vonzó készülékek nélkül. A Windows Phone-t eddig is támogatta néhány fajsúlyos gyártó (pl. Samsung), azonban láthatóan csak ímmel-ámmal és a Microsoft platformja egyértelműen másodhegedűs szerepre volt kényszerítve náluk az Android mögött - a Samsung például a robotos operációs rendszerrel már "kifutó" hardvereit építette a Windows Phone-t futtató mobiljaiba.

A jelenlegi Lumiák alá kell menni árban

Annak érdekében, hogy az operációs rendszer "még lejjebb" érjen a termékpalettákon, a Microsoft az alsóbb kategóriás rendszerchipek támogatását is bejelentette. A Windows Phone már fut a Qualcomm Snapdragon 600 és Snapdragon 400 processzorán is - előbbi négy Krait magot és Adreno 320 GPU-t tartalmaz, utóbbi pedig kétmagos és Adreno 305 videovezérlővel látták el. Az operációs rendszerbe beépítik a dual SIM támogatást is, amely főleg a fejlődő piacokon fontos tényező, illetve a készülékek az eddig kötelezően előírt hardvergombok helyett "soft gombokkal" is rendelkezhetnek. Utóbbi engedménytől azt várja a Microsoft, hogy az Androidhoz megtervezett telefonokat könnyebben tudják a gyártók a Windows Phone-hoz igazítani. A rendszer egy frissítés révén támogatni fogja az alkalmazások áthelyezését az SD-kártyára, ami a szűk memóriakapacitású olcsó eszközöknél (pl. 256MB RAM + 4GB beépített tárhely) teheti könnyebbé a felhasználók életét.

A vállalat megállapodott az okostelefonos rendszerchipek piacát toronymagasan vezető Qualcomm-mal arról, hogy együtt dolgoznak különféle referenciadesignokon, amelyeket a gyártópartnerek egyszerűen átvehetnek és ezekre alapozhatják saját modelljeiket. A referenciaplatformok használata egyre nagyobb teret nyer már az okostelefonok között is, ennek lényege, hogy a hardvergyártó partnernek az elektronika megtervezésével minél kevesebbet kelljen törődnie és a saját megkülönböztető jegyeire koncentrálhasson (pl. készülékház, kamera, szoftverezettség). Hogy gyártópartnerei dolgát még egyszerűbbé tegye, a Microsoft elindított egy új oldalt (Windows Hardware Partner Portal), ahol a készülékgyártók elérhetik a Windows Phone mobilok létrehozásához szükséges összes információt és szoftveres segédeszközt.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A Microsoft azt is hivatalossá tette, amelyről sokan már régóta beszélnek: még tavasszal jön a Windows 8.1 első frissítése. Ebben az operációs rendszer egyrészt olyan optimalizációkat kap, amelyek révén jobb teljesítményt és élményt nyújt az olcsóbb, kevésbé potens hardvereken, másrészt a cég tovább hangolja a felhasználói felületet, hogy a hagyományos desktopot egérrel és billentyűzettel használókkal is meg tudja szerettetni a Metrót, illetve az arra írt, új stílusú alkalmazásokat.

Leárazzák a Windows 8.1-et

A Bloomberg cikke szerint a redmondi vállalat közben arra is készül, hogy jó 70 százalékot engedjen a Windows 8.1 licencdíjából abban az esetben, ha a rá épülő készülék bolti ára nem éri el a 250 dollárt. Jelenleg mintegy 50 dolláros áron licencelhetik a gyártópartnerek az operációs rendszert, ez a viszonylag magas ár pedig alapvetően rontja a belépő kategóriás windowsos készülékek gazdaságosságát mind a gyártói, mind a vásárlói oldalon. A cég ezért azzal kacérkodik, hogy 15 dollárra engedje le ezt az árat, ettől várja, hogy a Windows 8.1 megvesse a lábát a belépő szinten, az Androiddal szerelt tabletek és a Chome OS-szel ellátott olcsó netbookok között.

Emlékezetes, hogy annak idején a netbookokon a Linux támadását hasonlóan manőverezte ki a vállalat, de akkor a Windows XP, illetve a Windows Started Edition elérhetőségét hardveres paraméterekhez kötötte. A gyártók akkor telepíthettek olcsó Windowst a gépeikre, ha azok kijelzőmérete nem haladta meg a 11 hüvelyket, az operatív tár nem lehetett 1 gigabájtnál nagybb, de a HDD kapacitására és a processzorra is vonatkoztak megkötések. Az üzleti lap úgy tudja, a most pletykált kedvezményhez mindössze a 250 dollár alatti bolti árat kell teljesíteni a gyártóknak, más megkötés nincs, se teljesítményre, se  kivitelre, se kijelzőméretre.

A PC-eladások tavaly 10 százalékkal estek vissza a két nagy piackutató, a Gartner és az IDC szerint, ennek elsősorban a tabletek térnyerése volt az oka, amelyek főleg az alsó árkategóriás gépektől szívtak el vásárlókat. Az árengedménnyel a Microsoft platformjára épülő tabletek vagy tabletté alakítható notebookok jobb feltételek mellett szállhatnának szembe a konkurenciával, kérdés, vajon a Windows 8.x mennyire találkozik majd az ebben a kategóriában válogató vevők igényeivel.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról