Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 24. 10:41

A belépőkategória felé terjeszkedik a Windows

Új telefongyártó partnerekkel állapodott meg a Microsoft annak érdekében, hogy a Windows Phone-t a belépő árkategóriában is pozicionálni tudja. A Windows 8.1 tavasszal frissítést kap, a Microsoft sokat engedne az árából, hogy az alsó kategóriás PC-ken versenyképes legyen.

HIRDETÉS

Számos mobilgyártóval egyezett meg a Microsoft arról, hogy okostelefonos szoftverplatformját, a Windows Phone-t a saját készülékein is elérhetővé teszik. A cégek között található a nagyok közül a ZTE és a Lenovo, a kisebb, kevésbé ismert gyártók közül pedig az Indiában nyomuló Lava, a Gionee, a JSR, a Karbonn és a Longchee. A Microsoft nagy csinnadrattával az LG-t is az új partnerek között említi, az igazság azonban az, hogy a koreai vállalat már a Windows Phone 7 megjelenésekor is a platformot támogató hardvergyártók között volt, az LG Optimus 7 pedig az egyik első telefon volt a piacon Windows Phone-nal.

Irány a belépő árkategória!

A tíz legnagyobb okostelefon-gyártó közül ezzel hét már Microsoft-partner, a redmondi vállalat szerint a szoftverplatform mögött felsorakozó gyártók a teljes okostelefon-piac 56 százalékát fedik le. Mindez persze mit sem ér vonzó készülékek nélkül. A Windows Phone-t eddig is támogatta néhány fajsúlyos gyártó (pl. Samsung), azonban láthatóan csak ímmel-ámmal és a Microsoft platformja egyértelműen másodhegedűs szerepre volt kényszerítve náluk az Android mögött - a Samsung például a robotos operációs rendszerrel már "kifutó" hardvereit építette a Windows Phone-t futtató mobiljaiba.

A jelenlegi Lumiák alá kell menni árban

Annak érdekében, hogy az operációs rendszer "még lejjebb" érjen a termékpalettákon, a Microsoft az alsóbb kategóriás rendszerchipek támogatását is bejelentette. A Windows Phone már fut a Qualcomm Snapdragon 600 és Snapdragon 400 processzorán is - előbbi négy Krait magot és Adreno 320 GPU-t tartalmaz, utóbbi pedig kétmagos és Adreno 305 videovezérlővel látták el. Az operációs rendszerbe beépítik a dual SIM támogatást is, amely főleg a fejlődő piacokon fontos tényező, illetve a készülékek az eddig kötelezően előírt hardvergombok helyett "soft gombokkal" is rendelkezhetnek. Utóbbi engedménytől azt várja a Microsoft, hogy az Androidhoz megtervezett telefonokat könnyebben tudják a gyártók a Windows Phone-hoz igazítani. A rendszer egy frissítés révén támogatni fogja az alkalmazások áthelyezését az SD-kártyára, ami a szűk memóriakapacitású olcsó eszközöknél (pl. 256MB RAM + 4GB beépített tárhely) teheti könnyebbé a felhasználók életét.

A vállalat megállapodott az okostelefonos rendszerchipek piacát toronymagasan vezető Qualcomm-mal arról, hogy együtt dolgoznak különféle referenciadesignokon, amelyeket a gyártópartnerek egyszerűen átvehetnek és ezekre alapozhatják saját modelljeiket. A referenciaplatformok használata egyre nagyobb teret nyer már az okostelefonok között is, ennek lényege, hogy a hardvergyártó partnernek az elektronika megtervezésével minél kevesebbet kelljen törődnie és a saját megkülönböztető jegyeire koncentrálhasson (pl. készülékház, kamera, szoftverezettség). Hogy gyártópartnerei dolgát még egyszerűbbé tegye, a Microsoft elindított egy új oldalt (Windows Hardware Partner Portal), ahol a készülékgyártók elérhetik a Windows Phone mobilok létrehozásához szükséges összes információt és szoftveres segédeszközt.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A Microsoft azt is hivatalossá tette, amelyről sokan már régóta beszélnek: még tavasszal jön a Windows 8.1 első frissítése. Ebben az operációs rendszer egyrészt olyan optimalizációkat kap, amelyek révén jobb teljesítményt és élményt nyújt az olcsóbb, kevésbé potens hardvereken, másrészt a cég tovább hangolja a felhasználói felületet, hogy a hagyományos desktopot egérrel és billentyűzettel használókkal is meg tudja szerettetni a Metrót, illetve az arra írt, új stílusú alkalmazásokat.

Leárazzák a Windows 8.1-et

A Bloomberg cikke szerint a redmondi vállalat közben arra is készül, hogy jó 70 százalékot engedjen a Windows 8.1 licencdíjából abban az esetben, ha a rá épülő készülék bolti ára nem éri el a 250 dollárt. Jelenleg mintegy 50 dolláros áron licencelhetik a gyártópartnerek az operációs rendszert, ez a viszonylag magas ár pedig alapvetően rontja a belépő kategóriás windowsos készülékek gazdaságosságát mind a gyártói, mind a vásárlói oldalon. A cég ezért azzal kacérkodik, hogy 15 dollárra engedje le ezt az árat, ettől várja, hogy a Windows 8.1 megvesse a lábát a belépő szinten, az Androiddal szerelt tabletek és a Chome OS-szel ellátott olcsó netbookok között.

Emlékezetes, hogy annak idején a netbookokon a Linux támadását hasonlóan manőverezte ki a vállalat, de akkor a Windows XP, illetve a Windows Started Edition elérhetőségét hardveres paraméterekhez kötötte. A gyártók akkor telepíthettek olcsó Windowst a gépeikre, ha azok kijelzőmérete nem haladta meg a 11 hüvelyket, az operatív tár nem lehetett 1 gigabájtnál nagybb, de a HDD kapacitására és a processzorra is vonatkoztak megkötések. Az üzleti lap úgy tudja, a most pletykált kedvezményhez mindössze a 250 dollár alatti bolti árat kell teljesíteni a gyártóknak, más megkötés nincs, se teljesítményre, se  kivitelre, se kijelzőméretre.

A PC-eladások tavaly 10 százalékkal estek vissza a két nagy piackutató, a Gartner és az IDC szerint, ennek elsősorban a tabletek térnyerése volt az oka, amelyek főleg az alsó árkategóriás gépektől szívtak el vásárlókat. Az árengedménnyel a Microsoft platformjára épülő tabletek vagy tabletté alakítható notebookok jobb feltételek mellett szállhatnának szembe a konkurenciával, kérdés, vajon a Windows 8.x mennyire találkozik majd az ebben a kategóriában válogató vevők igényeivel.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 06:06

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.