Szerző: Dojcsák Dániel

2014. február 24. 08:06

Márciusban jöhet az Amazon set-top box

Márciusban érkezik az Amazon saját tévés doboza, amiről már régóta szólnak a pletykák. Az online kereskedő illetve szolgáltató cég a Kindle olvasók és tabletek mellett egy újabb hardvert dob piacra, amivel ezúttal a tévés piacon okozhat zavart.

Iparági források, illetve Amazon-partnerek információira hivatkozva a Recode arról számol be, hogy jövő hónapban piacra kerül az Amazon saját márkás set-top box terméke, ami többek közt az Apple TV, illetve a Roku konkurense lehet. Az Amazon már most is kínál filmeket és sorozatokat az Amazon Prime szolgáltatáson keresztül, idén a saját tartalmakkal még erőteljesebben nyomja majd a cég a piacot.

Ebbe a tendenciába tökéletesen illeszkedik egy saját hardver megjelentetése is, amivel a már egyébként is meglévő androidos ökoszisztémát kiterjesztheti a cég a nagyobb képernyőre is, anélkül, hogy a készülékgyártókkal, tévészolgáltatókkal kellene egyezkedni. Jelenleg egy online szolgáltató, ha okostévé-platformokon szeretne jelen lenni, akkor ki van szolgáltatva a gyártók hóbortjainak, ráadásul teljesen kiszámíthatatlan és szétaprózódott a piac, arról nem is beszélve, hogy a tévés platformok felhasználói élményben messze vannak az elfogadhatótól.

Hardverekkel támad a netes kereskedő

Az Amazon egyelőre Web TV-nek becézett terméke ugyanazt a forkolt Androidot fogja futtatnii, amit a Kindle Fire tabletek is használnak, ez egy egyértelmű lépés. A legnagyobb újdonság az lehet, hogy az Amazon a tévés dobozt játékkonzolként is pozicionálhatja. Ezzel ugyan valószínűleg nem tör majd a Sony és Microsoft babérjaira, de a casual játékosokat meg tudja győzni egy jól átgondolt androidos környezettel. Ez egyrészt a saját ökoszisztémának egy újabb bevételi forrása lehet, másrészt erősítheti a Prime előfizetés iránti vágyat, amire szüksége lehet a cégnek, ha valóban igazak a híresztelések, hogy a mostani 79 dollárról 99 vagy 119 dollárra nő az éves díj.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A játékkonzolos szálat erősíti, hogy az Amazon néhány hete megvásárolta a Double Helix Games fejlesztőcéget, illetve folyamatosan hirdet állásokat játékfejlesztői pozíciókban, illetve több forrás is lebegteti, hogy az Ouyához és Steam Machine-hez hasonló terméken dolgozik az óriáscég.

A doboz megjelenésekor a technikai specifikáció helyett érdekes lesz majd figyelni, hogy hová árazza az Amazon a hardvert. Ha hasonlóan az e-könyv olvasó és tablet stratégiához ez is nyomott áron indul, akkor előfordulhat, hogy az említett két kategóriához hasonlóan az USA-ban viharként végigsöpör egy néhány negyedéven keresztül tartó set-top box vásárlási láz, aminek a végén még további néhány millióval nőhet az ügyfélbázis. Várhatóan a filmekhez és sorozatokhoz ugyanúgy elegendő lesz a Prime előfizetés, mint eddig. Mivel az Amazon nem kommentálta a híreket, ezért a következő hetekben szabadon lehet találgatni, hogy változik-e a modell és ha igen, akkor mennyiben.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról