Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Eredmény nélkül lett győztese a 450 MHz-es pályázatnak

Koi Tamás, 2014. február 21. 10:08
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Meglehetősen szokatlan módon ért véget a Nemzeti Média- és Hírzközlési Hatóság frekvenciapályázata, mely a 450 MHz-es alapsáv szabad blokkjainak tíz évre szóló használati jogára vonatkozik. Bár hivatalos eredmény még nincs, a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia már tényként közli, hogy az MVM lesz a nyertes.

Egy 100 százalékban a magyar állam tulajdonában álló cég, az MVM Net Zrt. szerez, illetve szerzett használati jogot a 450 MHz-es frekvenciasáv jelenleg szabadon álló blokkjaira. A cég a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia február 4-én megjelent, átdolgozott változatában már mint a frekvenciasáv használójaként szerepel, noha a pályázatot lezáró határozatot még ki sem hirdette a frekvenciaügyekben illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A Népszabadság mai cikkében rámutat, hogy az interneten is elérhető dokumentum szerint a nyertesként kezelt MVM Net Zrt. nem csak a vezeték nélküli adatátviteli infrastruktúra kiépítését és üzemeltetését végzi majd, hanem - egyelőre tisztázatlan körülmények közt - műsorszórási kapacitást is biztosít. Mindez a lap szerint arra enged következtetni, hogy az állam ezen a területen akvizícióra készül, a cél alighanem az egyébként is eladósorban lévő, ebben az iparágban jelentős tapasztalattal rendelkező Antenna Hungária felvásárlása lehet.


Az okosmérőkhöz ideális infrastruktúra-alap a 450 MHz-es frekvenciasáv

A stratégiát leíró dokumentum a következőképpen vázolja fel az MVM Net szerepét a frekvenciacsomag odaítélését követően: "Az MVM Net ezen túlmenően a 450 MHZ-es frekvencia elnyerésével olyan hálózati szolgáltatást tud biztosítani az állam számára, amely függetleníti az állami igényeket a piaci bizonytalanságtól. Ezek az infrastrukturális fejlesztések alapot jelentenek majd az okos mérők, okos hálózatok elterjedésének az energetika területén." A folyamat mindenesetre cseppet sem kedvező a piacon lévő szolgáltatóknak, illetve kihathat a többi frekvenciasáv küszöbön álló értékesítésére (leginkább az árakra) is, ahogy erre a frekvenciapályázat novemberi meghallgatásán az MVM Net - akkor még - egyetlen vetélytársaként jelentkező Magyar Telekom szakértője utalt is.

A Nemzeti Infokommunikációs Stratégia a fentiekkel együtt is joggal számol győztesként a 450 MHz-es pályázat esetén az MVM Nettel, a Magyar Telekom visszalépése után ugyanis ez a cég maradt az egyetlen pályázó, így aligha kérdéses, hogy végül ki nyeri majd a frekvenciahasználati jogosultságot. A használati időszak egyébként tíz évre szól majd, a pályázati díj pedig 150 millió forint lesz, amit az állam gyakorlatilag az egyik zsebéből tesz majd át a másikba. Ezen túlmenően a nyertesnek éves licencdíjat is kell majd fizetni, mely az első négy évben évi 132 millió forint, azt követően 265 millió forint lesz.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.