Szerző: Koi Tamás

2014. február 21. 10:08

Eredmény nélkül lett győztese a 450 MHz-es pályázatnak

Meglehetősen szokatlan módon ért véget a Nemzeti Média- és Hírzközlési Hatóság frekvenciapályázata, mely a 450 MHz-es alapsáv szabad blokkjainak tíz évre szóló használati jogára vonatkozik. Bár hivatalos eredmény még nincs, a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia már tényként közli, hogy az MVM lesz a nyertes.

Egy 100 százalékban a magyar állam tulajdonában álló cég, az MVM Net Zrt. szerez, illetve szerzett használati jogot a 450 MHz-es frekvenciasáv jelenleg szabadon álló blokkjaira. A cég a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia február 4-én megjelent, átdolgozott változatában már mint a frekvenciasáv használójaként szerepel, noha a pályázatot lezáró határozatot még ki sem hirdette a frekvenciaügyekben illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A Népszabadság mai cikkében rámutat, hogy az interneten is elérhető dokumentum szerint a nyertesként kezelt MVM Net Zrt. nem csak a vezeték nélküli adatátviteli infrastruktúra kiépítését és üzemeltetését végzi majd, hanem - egyelőre tisztázatlan körülmények közt - műsorszórási kapacitást is biztosít. Mindez a lap szerint arra enged következtetni, hogy az állam ezen a területen akvizícióra készül, a cél alighanem az egyébként is eladósorban lévő, ebben az iparágban jelentős tapasztalattal rendelkező Antenna Hungária felvásárlása lehet.


Az okosmérőkhöz ideális infrastruktúra-alap a 450 MHz-es frekvenciasáv

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A stratégiát leíró dokumentum a következőképpen vázolja fel az MVM Net szerepét a frekvenciacsomag odaítélését követően: "Az MVM Net ezen túlmenően a 450 MHZ-es frekvencia elnyerésével olyan hálózati szolgáltatást tud biztosítani az állam számára, amely függetleníti az állami igényeket a piaci bizonytalanságtól. Ezek az infrastrukturális fejlesztések alapot jelentenek majd az okos mérők, okos hálózatok elterjedésének az energetika területén." A folyamat mindenesetre cseppet sem kedvező a piacon lévő szolgáltatóknak, illetve kihathat a többi frekvenciasáv küszöbön álló értékesítésére (leginkább az árakra) is, ahogy erre a frekvenciapályázat novemberi meghallgatásán az MVM Net - akkor még - egyetlen vetélytársaként jelentkező Magyar Telekom szakértője utalt is.

A Nemzeti Infokommunikációs Stratégia a fentiekkel együtt is joggal számol győztesként a 450 MHz-es pályázat esetén az MVM Nettel, a Magyar Telekom visszalépése után ugyanis ez a cég maradt az egyetlen pályázó, így aligha kérdéses, hogy végül ki nyeri majd a frekvenciahasználati jogosultságot. A használati időszak egyébként tíz évre szól majd, a pályázati díj pedig 150 millió forint lesz, amit az állam gyakorlatilag az egyik zsebéből tesz majd át a másikba. Ezen túlmenően a nyertesnek éves licencdíjat is kell majd fizetni, mely az első négy évben évi 132 millió forint, azt követően 265 millió forint lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról