Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Végleges az új Google Maps

Dojcsák Dániel, 2014. február 20. 15:43
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Google egy évvel ezelőtt, az I/O konferencia előestéjén mutatta be az új generációs térképfelületét, ami a cég szerint sokkal okosabb, sokkal szebb és sokkal személyesebb. Majd a kiadott béta a közönség számára érintetlenül maradt nagyjából egy évre, mintha a Google beismerte volna, hogy mégsem sikerült jól.

hirdetés

A térkép lényege, hogy egyszerű, könnyen követhető, az ember absztrakciós képességének segítségével a valóságot strukturálja, segít eligazodni. Ezt a régi Google Maps meg is testesítette, az új verzió azonban mintha visszalépés lett volna és nem csak azért, mert régebbi számítógépeken szaggat a WebGL-re épülő motor. A Google koncepciója az volt, hogy a térképet egy funkcionális felületből átalakítja a modern webet átitató személyes, érzelemvezérelt, szerethető portállá. Az új Maps már a saját korábbi kereséseink, preferenciáink alapján mutatja az érdekes helyeket, az adatok a Google Now-ból is ismert kártyákon jelennek meg és észrevétlenül lehet átváltani a utcanézetből a műholdas vagy utcaszintű fotókra, illetve a felhasználói fényképekből összerakott galériákba.

Élmény és praktikum: megférnek egymás mellett

A magasra állított elvárások eredménye az lett, hogy az élményszerűséget csúcsra járatta az új termék, de a hétköznapi funkciók hiányoztak vagy gyengélkedtek. Az elmúlt egy évben viszont szép lassan fejlődtek ezek is, ma már tényleg sokkal ütősebb az új Maps mint a régi. A grafikus rész igen sok csiszolásra szorult a bemutató óta, a Maps vezető dizájnere a TechCrunch szerkesztőjének azt nyilatkozta, hogy a csapat az elmúlt évben főként a sebesség javításán dolgozott, illetve az újrarajzolt felületen eleinte jellemző zűrzavar megszüntetésén. Mostanra például visszatért a népszerű Pegmen figura, amivel előhívható a Street View nézet, és már nem csak akkor látszik, hogy hol van utcaszintű fotólefedettség, ha emeljük a figurát, hanem ez is egy ki-be kapcsolható réteg lett.

Egy másik fontos hiányosság volt a saját hely kezelése, illetve az alapértelmezett nézet. Ez utóbbit végre lehet változtatni, mégpedig a jobb alsó sarokban lévő fogaskerék ikonra klikkelve a keresési beállításokon belül a “location” pontot választva. A mobilos felülethez hasonlóan megjelent egy saját pozíció ikon is, amivel ki-be kapcsolható a saját hely detektálása, illetve az ikon jelzi, ha a lekérdezés nem járt sikerrel.

Rétegek

A bal felső sarokban a keresőkártyán bekapcsolható rétegek között ott szerepel az autóforgalom és a tömegközlekedési térkép is, talán még szebb mindkettő, mint eddig. Már nem csak az aktuális forgalmat kérdezhetjük le, hanem beállíthatjuk a napok, napszakok szerinti tipikus terhelést is, ha például éjjel jut eszébe valakinek kitalálni, hogy reggel milyen irányban lesz érdemes átvergődni a belvárosi dugón. Sikerült szerencsére implementálni a domborzati térképet is, ami szintén gyönyörű. A precíz árnyékolásnak köszönhetően nem csak nagy hegységek, de olyan finom részletek is könnyen értelmezhetőek, mint a budai Várhegy, vagy a Kolozsvári Tamás utcai sportpályát körülölelő meredek fal. Ugyanezen a részen megjelentek végre a saját térképek is, ugyan egyelőre az új felületen csak megnyitni lehet ezeket, a szerkesztés továbbra is a régi verzióban történik.

Az útvonaltervezés is fejlődött, autóval végre lehet több pont érintésével tervezni, a pontokat pedig egyszerűen lehet cserélgetni a sorrendben. Átgondolt és jól áttekinthető lett a tervezés után generálható, akár nyomtatásra, megosztásra vagy beágyazásra is használható itiner is. Még ott is lehet alakítani az útvonalat, a fő pontok is változtathatóak, de az aprólékos tervezéshez is elég csak a kék csíkot arra mozgatni, amerre menni szeretnénk. Első benyomásaink alapján Budapest belvárosában óramű pontossággal működik a forgalomjelentés, szinte mindig lehet rá hagyatkozni. A tömegközlekedésre való tervezés is komplexebb, mint a mobilos verzió, pillanatok alatt kiderül melyik járatokra érdemes rástartolni. A BKK, ha valaha megpróbál még saját tervezőt fejleszteni, esélye sincs a kategóriát sem elérni, a Maps annyira tökéletes lett.

Még mindig gyenge POI-k

Sajnos hazánkban a Google POI adatbázisa viszont továbbra is gyenge, szinte teljesen használhatatlan, annyira hiányos és elavult. Rengeteg már bezárt helyet is listáz, illetve ha a belváros közepén konkrét étteremre keresünk, akkor egész Budapestre ki kell zoomolnia ahhoz, hogy elegendő találat jöjjön fel. Gyakran nem kapunk meg egyébként tipikus üzleteket találatként, helyettük a cégadatbázisból ugranak elő vadidegen kft-k. A térképen böngészve egyébként a személyes profilunknak megfelelő üzletek ikonjai automatikusan megjelennek és elvileg a feliratok is személyre szabott preferenciák szerint íródnak ki.

Ezt nehéz megítélni, mindenesetre a megjelenítés már jól működik, nem találkoztunk a korábbi grafikus és logikai hibákkal. Magyarországon viszont még mindig előfordul, hogy az angol és magyar nyelvű feliratok keverednek. A tipográfia és az ikonhasználat azonban mesterien kifinomult lett, a korai verzió túl vastag és nagy szövegei helyett dinamikusan változó hangsúlyokkal igyekszik a térkép csak annyi információval terhelni a felhasználót, ami épp szükséges.

Egészen idáig jelentkezni kellett ahhoz, hogy kipróbálhassuk az új verziót, mostantól viszont a Google elkezdi kiteríteni minden felhasználó számára, így napokon belül mindenki szembesülhet majd a felújított felülettel, ami mostantól az alapértelmezett. Úgy tűnik egyelőre, hogy ennek ellenére vissza lehet térni majd a klasszikus Mapsre is, ami főként a gyengébb, régebbi PC-vel rendelkezők számára lesz egy szükséges menekülőút. A WebGL-re épülő csillogó-villogó Maps menő, de kell hozzá számítási kapacitás is. A bétában résztvevőknél előfordulhat, hogy nem minden funkció élesedik náluk egyszerre, néhány nap eltelhet, mire beáll minden a helyére. Ha valaki az elmúlt évben teljesen kihagyta volna az új verzióval való megismerkedést, akkor érdemes elolvasnia az akkori első tesztünket is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!