Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 18. 11:20

Beépített kódkeresőt kapott a Visual Studio 2013

Nem kell megnyitni a böngészőt és kézzel optimalizálni a kulcsszavakat a példakódok kereséséhez - legalábbis ezt ígéri az új Visual Studio beépülő modul. A Bing Code Search a Microsoft keresőjét használva a népszerűbb oldalakon keres újrahasznosítható kódrészleteket.

A Microsoft új beépülő moduljával követlenül a Visual Studióból kereshetünk kódmintákat az interneten. A Bing Code Search névre keresztelt eszközzel az interneten elszórt, adott feladatot végző kódrészleteket találhatjuk meg és néhány kattintással behúzhatjuk azokat a készülő szoftverünkbe.

Az interneten szétszórva tömegével találhatóak kész példakódok, amelyek apró módosítással újrahasznosíthatóak a fejlesztések során. Az ilyen kódok keresése ma már a normális fejlesztői workflow része, erre reagált a Microsoft a kiegészítő elkészítésével, a böngésző helyett immár a Visual Studión belül kereshetőek a népszerűbb kódtárak. A készítők szerint a Bing-integráció nagy előnye, hogy az IDE át tud adni számos szűrőfeltételt a keresőnek, amellyel megspórolható a keresőkifejezések manuális finomhangolása és szűrése.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Bing Code Search kiegészítő telepítését követően az Intellisense-ben megjelenik a "How do I..." opció, amelyet kiválasztva egyszerűen kereshetünk kifejezésekre (például "read a file line by line"). A beépülő modul többek között az MSDN, a StackOverflow, a Donnetperls és a CSharp411 kódtárolóiban keres a megadott keresési feltételek szerint. E feltételek közé a kereső automatikusan felveszi a VS által nyújtott metaadatokat is, köztük a használt nyelvet, a projekt típusát, így csak a pontosan illeszkedő találatokat jeleníti meg, egy, a Peek-Definition panelhez hasonló felületen.

A Microsoft hosszú évek óta fejleszti a Bing alatt dolgozó keresőmotort. Ugyan a "nagy", mainstream keresési piacon a Google dominanciáját nem tudta kikezdeni, a motor egyes részfeladatokat, például a kódkeresést kiválóan elláthat. A fent említett modul esetében a Bing motorja végzi el a találatok indexelését, ezekből a projekt metaadatainak és néhány egyéb információnak a birtokában sorba rendezett találatokat ad. A listázásban szerepet játszanak a példakód saját metaadatai (például a forrás népszerűsége, az adott poszt pozitív szavazatai, stb.), így a rendszer igyekszik a legrelevánsabb találatokat kidobni rögtön elsőre.

A Microsoft igyekszik biztosítani a fejlesztőket, hogy a kereső és a Visual Studio közötti adatkapcsolat titkosított, így külső felek nem nézhetnek bele. Arról azonban nincs információ, hogy a készülő szoftverről pontosan milyen információk kerülnek a Microsoft szervereire, a keresési kulcsszavakat és a kiválasztott találatokat mennyi ideig tárolja a kereső - ezekre minden bizonnyal a Bing általános adatvédelmi feltételei vonatkoznak.

A kiegészítő innen tölthető le

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról