Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 18. 10:41

Mit hoz majd az USB 4.0?

Az USB Implementers Forum már dolgozik a csatlakozószabvány legújabb generációján, amely amellett, hogy jóval gyorsabb adatátvitelt tesz majd lehetővé, a töltőkábeleket is kiválthatja. Az új USB-portokra egyelőre várni kell, a "szerényebb", másodpercenként 10 gigabites adatátvitelre képes csatlakozók ugyanakkor még idén megjelenhetnek

Az mikroUSB 3.0 szokatlan formájú csatlakozójával éppen elkezdte megvetni a lábát a mobilkészülékeken, ám eközben már a szabvány legújabb verzióján zajlanak a munkálatok. A 4.0-s csatlakozó külsejéről még nem döntöttek, több prototípus is született, annyi azonban már biztos, az megfordítható lesz, azaz végre nem számít majd, milyen tájolással próbáljuk a bemenetbe erőltetni

A szabvány fejlesztéséért felelős USB Implementers Forum szerint a csatlakozó mérete nagyjából a jelenlegi, B típusú mikroUSB-nek felel majd meg, így nem foglal majd több helyet az okostelefonokban, tabletekben vagy PC-kben.Az új dizájn ráadásul valószínűleg jó ideig velünk marad, a szervezet szerint ugyanis azt több későbbi generációban is megtartják majd, így jó ideig nem kell lecserélni a megvásárolt kábeleket. A gyártók már meg is kezdték az előkészületeket a technológia bevezetésére későbbi készülékeikben. Az USB 4.0-t várhatóan az EU és Kína is elfogadja majd mint a telefonok szabványos töltőcsatlakozóját.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az USB Implementers Forum szerint fontos, hogy a növekedés a sebesség mellett az energiaellátásra is kiterjedjen, így az új szabvány másodpercenként nem csak több mint 20 gigabites adatátviteli sebességre lehet képes, azt a tervek szerint 100 watt teljesítményre is hitelesítik - ennél többre a biztonsági szabályozások miatt nincs lehetőség, ugyanakkor szükség sincs rá, hiszen az új laptopok ennél jóval kevesebbet használnak a töltéshez. Amennyiben a szabvány ebben a formában megvalósul, a technológia adatkábelből egyben tápkábellé is előléphet, és a mobiltelefonok és tabletek mellett notebookokat, vagy akár tévéket is működtethet, ezzel számtalan különböző tápcsatlakozót és hálózati adaptert egységesítve.

A 20 gigabites és gyorsabb USB-portokra persze egy ideig még várnunk kell, a másodpercenként 10 gigabites adatátvitelre képes SuperSpeed USB-vel azonban már idén találkozhatunk, ami duplája a jelenleg elérhető leggyorsabb 5 gigabites csatlakozókénak. A szupergyors USB ráadásul egészen a szabvány 2.0-s verziójáig visszafelé is kompatibilis lesz, természetesen lassabb adatátvitel mellett. A 10 gigabites szörnyetegek várhatóan a DisplayLink dokkolóállomásaiba kerülnek majd, amelyek egyetlen kábelen keresztül kezelik az adatátvitelt, 4K kijelzőket és az adott készülék energiaellátását is. Az SuperSpeed USB-k továbbá várhatóan monitorokban is feltűnnek, ahol egyszerre továbbítanak majd hang- és videojeleket, valamint USB-elosztóként is működnek majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról