Szerző: Dojcsák Dániel

2014. február 13. 12:45

Az EU gyengítené az ICANN amerikai befolyását

Az Európai Bizottság felhívást fogalmazott meg, amely szerint csökkenteni kellene az amerikai befolyást a globális internetszabályozásban. A feszültség főleg az NSA-vel kapcsolatos lehallgatási és megfigyelési botrányok kirobbanása óta nagyobb.

HIRDETÉS

Az Európai Unió végrehajtó szerve visszavett eddigi elképzeléseiből, amely szerint nagyobb kormányzati befolyást követel az internet működtetésének és szabályozásának folyamataiban. Helyette most az EU az átláthatóság és a kevesebb amerikai befolyás irányába mozdulna el az internetet meghatározó intézmények esetében, például a webcímek kezelését végző nemzetközi szervezetnél. Jelenleg a kaliforniai székhelyű Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) osztja ki globálisan a legfelső szintű domainneveket, s ugyan látszik egy folyamat a színesebb, nemzetközibb kínálat létrehozására, de a szervezet ettől függetlenül az amerikai kormányzat megbízása alatt működik, miközben az ázsiai és európai ügyekért is felel.

“Európának hozzá kell járulnia érdemben a globális internet irányításhoz, Európának erőteljes szerepet kell vállalnia a jövő internetének definiálásában” - mondta Neelie Kroes, az EU digitális portfólióért felelős biztosa. A korábbi, főleg a kormányzatokra építő stratégia helyett az EU az irányításban látja a helyét a nem-állami szervezeteknek, tudományos intézeteknek és a magánszektornak is. A kollaboráció célja, hogy a hálózat működőképessége fennmaradjon, s ne lehessen elhúzni politikai érdekek mentén. Kroes kezdeményezésének sikere attól is függ, hogy az immár 28 tagállamú EU-n belül milyen támogatottságra lel az ügy. Az amerikai fél udvariasan üdvözölte a kezdeményezést és jelezte, hogy támogatja, hogy az érintettek közül minél többen részt vegyenek a közös munkában. Az USA különösen támogatja a fejlődő világ országainak törekvéseit.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A kissé hűvös nyilatkozatok mögött az internetszabályozás kérdésében is az EU-USA kémbotrányok, illetve az ingatag lábakon álló szabadkereskedelmi szerződés kérdései bújnak meg. Az Európai Parlament jogalkotói ezen a héten azzal fenyegettek, hogy visszatartják a beleegyezésüket a kereskedelmi paktummal kapcsolatban az adatvédelmi problémák és aggodalmak miatt. A Bizottság úgy látja, hogy az adatvédelmi szabályokat nem lehet egy kalap alá venni a kereskedelmi tárgyalásokkal és teljesen külön kell kezelni azokat,.iIlletve a képviselők hozzátették, hogy a terrorfenyegetettség sosem igazolhat céltalan, titkos, illegális tömeges megfigyeléseket, amiket az USA bizonyítottan folytatott.

A lobbi éve lesz

Az EU új megoldási javaslataival idén több nagy konferencia és szakmai közösség figyelmét igyekszik majd felhívni világszerte. Eközben az ICANN Európáért felelős alelnöke arra emlékeztet, hogy a különböző országoknak és kormányaiknak már eddig is volt befolyása a szabályozásra és ez a jövőben tovább erősödik majd. A nemzetköziesedés már jóval a Snowden-ügy előtt elindult, nem új a motiváció a hegemónia csökkentésére, hanem az, hogy valóban egyre több internetező van világszerte és egyre kevésbé igaz az, hogy az internet nyelve kizárólag az angol. Az internet feletti kontroll szétdarabolásában a kritikusok szerint benne van annak a veszélye is, hogy a szabályozás nemzeti érdekek mellett a mostani egységes platform helyett több, szétszakadt nemzeti vagy regionális hálózatot hoz létre, megrengetve a mostani üzleti modelleket és szolgáltatásokat. Az új felállás kialakításával kapcsolatban többek közt a Google is szót emelt korábban.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 16:57

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.