Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az Office 365-ben is elérhető a kétfaktoros azonosítás

Bodnár Ádám, 2014. február 11. 13:37
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Office 365-ben is elérhetővé tette a többfaktoros azonosítást a Microsoft. Egy tegnapi blogbejegyzés szerint a "havídíjért bérelhető Office " konstrukció legtöbb csomagjában elérhetővé vált ez az opció.

Eddig csak adminok érhették el

A kétfaktoros azonosítás már régóta elérhető több Microsoft-szolgáltatásban is, és persze más cégeknél is. A konstrukció lényege, hogy a belépésnél szokásos felhasználói név és jelszó kombinációját egy további azonosítással kell megfejelnie a felhasználónak ahhoz, hogy az azonossága elfogadott legyen. A Microsoft erre több lehetőséget is kínál: egy automata felhívja az általa megadott számot, és meg kell nyomnia egy megadott billentyűt, a telefonjára SMS-ben küldött kódot kell megadnia a belépéskor a név és jelszó után.

Létezik még két azonosítás, amelyhez okostelefonra van szükség: egyfelől a felhasználó a telefonjára telepített alkalmazásból kérhet egy egyszer használatos, belépésre jogosító kódot, amelyet az SMS-ben kapott számsorhoz hasonlóan kell bepötyögnie a név és a jelszó megadása után, illetve lehetőség van arra, hogy az okostelefonos app (Android, iOS és Windows Phone platformon elérhető) csak egy értesítést jelenítsen meg a felületén, amelyet a felhasználó nyugtáz, ezzel megtörténik az azonosítás.

Hamarosan a telepített alkalmazásokra is

Az Office 2013-ban már tavaly nyár óta elérhető volt a multifaktoros azonosítás, azonban kezdetben kizárólag az adminisztrátori fiókokat lehetett ezzel védeni. Most azonban a felhasználói fiókokra is aktiválni lehet ezeket, így amennyiben a szervezet szeretne extra lépéseket tenni az adatbiztonságért, minden hozzáféréshez előírhatja a kétfaktoros belépést - adta hírül a hivatalos Office-blog egy friss bejegyzése.

A vállalat blogbejegyzése szerint a Midsize Business, Enterprise, Nonprofit, Academic és önálló Office 365 csomagok esetén lehet most bekapcsolni a kétfaktoros azonosítást. Ehhez az adminoknak értelemszerűen az Office 365 felhasználói paneljére kell látogatniuk, és ha a felhasználóknak előírják a kétfaktoros belépést, azoknak a következő login esetén kell ezt konfigurálni - például meg kell adniuk azt a telefonszámot, amelyre az SMS-t vagy a hívást kérik. Az első sikeres belépést követően a felhasználók megváltoztathatják a beállítást, vagyis SMS helyett kérhetnek például okostelefonos azonosítást, ha ezt kényelmesebbnek találják.

Az extra védelem egyelőre csak az online szolgáltatásokra vonatkozik, de a blogbejegyzés szerint a még az idén a helyben telepített appok (Word, Excel, Outlook, Lync, Powerpoint, stb) is azonos szintű védelmet kapnak. Ezzel párhuzamosan egy frissítés keretében a Microsoft azt is tervezi, az Office-portfólió elemeinek biztonságát külső szolgáltatók megoldásaival is integrálja, így lehetőség lesz például SmartCarddal belépni az irodai szoftvercsomag komponenseibe.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.