Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 7. 14:31

Változatlan fényerővel ígér jobb képet a Hitachi

Új technológiára épülő projektorokat készül piacra dobni a Hitachi. Az áprilisban debütáló készülékeket a vállalat saját fejlesztésű képfeldolgozó egységeivel szerelik fel, így a cég szerint anélkül adnak majd világosban is jobban látható képet, hogy a fényerőt növelnék.

Új projektortechnológiát fejlesztet ki a Hitachi, amivel végleg eltörölheti a vetítéseknél megszokott sötétítőfüggönyök és spaletták korát. Az japán vállalat szerint új módszerével már az erősen megvilágított termekben sem jelenthet gondot a projektorok használata. A gyártó ráadásul azt állítja, megoldása anélkül javítja a képek láthatóságát, hogy ahhoz nagyobb fényerőre lenne szükség. Az új rendszerrel felszerelt projektorok várhatóan áprilisban kerülnek a boltokba.

Az új megközelítés az izzó teljesítménye helyett a videofeldolgozásra helyezi a hangsúlyt: elemzi a képek egyéni jellemzőit, és a legfontosabbakat emeli ki. Masayuki Yoshida, a vállalat R&D részlegének szóvivője szerint a legtöbb gyártó egyszerűen a fényerő növelésével próbálja javítani a kivetített kép láthatóságát, a Hitachi azonban ezt a területet érintetlenül hagyta. A vállalat rendszere külön kezeli a fényerőt, a felbontást, illetve a színösszetételt és külön-külön állítja be azokat az adott képnek megfelelően. Így a videó sötét részeinek minősége anélkül javítható, hogy a világosabb területekhez hozzányúlnának, sőt az egyes tárgyak körvonalai is sokkal élesebben elkülönülnek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cég kutatói a képalkotáshoz egy algoritmust használnak, amelyet a Retinex elmélet alapján fejlesztettek ki. Az elmélet szerint a tényleges színérzékelés az agyban játszódik, és a látott színek bizonyos körülmények között nem feltétlenül felelnek meg a szemünkhöz érkező fény valós hullámhosszának. A megoldás a gyártó szerint sokféle kereskedelmi felhasználásra is alkalmas lehet: az általuk fejlesztett chipek valós időben, másodpercenként 60 képkockát képesek feldolgozni 1920x1200 pixeles felbontáson. A feldolgozó hardver ráadásul alig két négyzetcentiméteres, így számos területen felhasználható, a zsebprojektoroktól a házimozirendszereken át a biztonsági- és autós kamerákig.

A Hitachi Maxell először hét, az új technológiával felszerelt projektormodellt dob majd piacra Európában és az Egyesült Államokban. A készülékek fényereje 2700 és 3600 lumen között alakul, és két HDMI-bemenettel is felszerelik azokat. Az áprilisban debütáló eszközök várható árát a gyártó nem árulta el.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról