Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 7. 14:31

Változatlan fényerővel ígér jobb képet a Hitachi

Új technológiára épülő projektorokat készül piacra dobni a Hitachi. Az áprilisban debütáló készülékeket a vállalat saját fejlesztésű képfeldolgozó egységeivel szerelik fel, így a cég szerint anélkül adnak majd világosban is jobban látható képet, hogy a fényerőt növelnék.

Új projektortechnológiát fejlesztet ki a Hitachi, amivel végleg eltörölheti a vetítéseknél megszokott sötétítőfüggönyök és spaletták korát. Az japán vállalat szerint új módszerével már az erősen megvilágított termekben sem jelenthet gondot a projektorok használata. A gyártó ráadásul azt állítja, megoldása anélkül javítja a képek láthatóságát, hogy ahhoz nagyobb fényerőre lenne szükség. Az új rendszerrel felszerelt projektorok várhatóan áprilisban kerülnek a boltokba.

Az új megközelítés az izzó teljesítménye helyett a videofeldolgozásra helyezi a hangsúlyt: elemzi a képek egyéni jellemzőit, és a legfontosabbakat emeli ki. Masayuki Yoshida, a vállalat R&D részlegének szóvivője szerint a legtöbb gyártó egyszerűen a fényerő növelésével próbálja javítani a kivetített kép láthatóságát, a Hitachi azonban ezt a területet érintetlenül hagyta. A vállalat rendszere külön kezeli a fényerőt, a felbontást, illetve a színösszetételt és külön-külön állítja be azokat az adott képnek megfelelően. Így a videó sötét részeinek minősége anélkül javítható, hogy a világosabb területekhez hozzányúlnának, sőt az egyes tárgyak körvonalai is sokkal élesebben elkülönülnek.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A cég kutatói a képalkotáshoz egy algoritmust használnak, amelyet a Retinex elmélet alapján fejlesztettek ki. Az elmélet szerint a tényleges színérzékelés az agyban játszódik, és a látott színek bizonyos körülmények között nem feltétlenül felelnek meg a szemünkhöz érkező fény valós hullámhosszának. A megoldás a gyártó szerint sokféle kereskedelmi felhasználásra is alkalmas lehet: az általuk fejlesztett chipek valós időben, másodpercenként 60 képkockát képesek feldolgozni 1920x1200 pixeles felbontáson. A feldolgozó hardver ráadásul alig két négyzetcentiméteres, így számos területen felhasználható, a zsebprojektoroktól a házimozirendszereken át a biztonsági- és autós kamerákig.

A Hitachi Maxell először hét, az új technológiával felszerelt projektormodellt dob majd piacra Európában és az Egyesült Államokban. A készülékek fényereje 2700 és 3600 lumen között alakul, és két HDMI-bemenettel is felszerelik azokat. Az áprilisban debütáló eszközök várható árát a gyártó nem árulta el.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról