Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 7. 11:20

Kevés Call of Duty fogyott, mégis elégedettek a befektetők

Nagyot ugrott az Activision Blizzard részvényárfolyama, miután a vállalat a vártnál jobb negyedéves eredményekről számolt be. Bobby Kotick elnök-vezérigazgató szerint a Halót is megalkotó Bungie új játéka, a Destiny minden idők legnagyobb bevételt produkáló franchise-a lesz a játékiparban.

1,5 milliárd dollár feletti bevétellel zárta a negyedik negyedévet az Activision Blizzard, a világ legnagyobb független játékszoftver-kiadója. Ez ugyan jóval alacsonyabb az egy évvel korábban elkönyvelt 1,78 milliárdnál, de messze felülmúlta a cég és az elemzők korábbi előrejelzését. A bevétel visszaesésének oka, hogy 2012 őszén érkezett meg a Call of Duty: Black Ops II, amely 15 nap alatt jutott 1 milliárd dolláros bevételig, ezzel megdöntve minden szórakoztatóipari rekordot. Szintén 2012 végi cím a World of Warcraft utolsó kiegészítője, a Mists of Pandaria.

A 2013 végi Call of Duty, a Ghosts ugyan egyetlen nap alatt érte el az egymilliárd dolláros bevételt, túlszárnyalva az elődöt, de összességében kevesebb példányt adtak el belőle időarányosan, mint a Black Ops II-ből - a vállalat ezt a konzolgeneráció-váltással kapcsolatos bizonytalansággal magyarázta. A csökkenésnek ugyanakkor valószínűleg az is oka volt, hogy a sajtótól a játék alacsonyabb pontszámokat kapott mint a Black Ops II, elsősorban az egyjátékos mód rövidségét sérelmezték a kritikusok.

A játékkiadó a most lezárt negyedévben az egy évvel korábbinál jóval alacsonyabb, 484 millió helyett 284 millió dolláros üzemi profitot ért el. A kiadott számok alapján a termékfejlesztési költségek is magasabbak voltak (hiszen a régi platformok mellett az új generációs konzolokra is fejleszt már a cég, ami többletkiadást okoz), valamint a marketingköltségek is növekedtek. A nettó eredmény 354 millió dollárról 174 millióra esett. Az egy részvényegységre jutó 79 centes profit azonban így is messze felülmúlta az elemzők 73 centes előrejelzését.

12:19
 

Official Destiny Gameplay Reveal Video

Még több videó

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az elemzők számára rendezett telefonos konferenciahíváson elhangzott, hosszú idő után először növekedett a World of Warcarft előfizetőinek létszáma, szeptember vége óta több mint 200 ezer új felhasználó csatlakozott az idén tizedik évébe lépő online univerzumhoz. A WoW-játékosok száma azonban ezzel együtt is csökkent éves összehasonlításban, 2012 végén még 9,6 millióan kalandoztak Azerothon, 2013 végére ez 7,8 millióra csökkent.

Bobby Kotick, a vállalat vezetője ugyanakkor rendkívül bizakodón tekint 2014-re. Új része születik szokás szerint a Call of Duty sorozatnak és a Skylandersnek is, az igazi nagy dobást azonban a Bungie fogja szállítani, amely a Microsoft égisze alatt a Halo sorozatot fejlesztette. A Bungie az Activision Blizzard szárnyai alatt dobja piacra új játékát, a Destinyt, a szeptemberben rajtoló címtől azt várja a cég, hogy a következő egymilliárd dolláros franchise legyen. A Destiny a fejlesztők szerint olyan játék lesz, amely egyszerre ötvözi az offline és online játékok elemeit. A bétateszt a nyáron indul PlayStation 3-on és 4-en, de a végleges verzió Xbox 360-ra és Xbox One-ra is elkészül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról