Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 6. 15:04

Feltámadt az iPhone 4

Mindent megtesz az Apple, hogy elkerülje az alacsony részesedéssel járó relevanciavesztést a fejlődő piacokon. A legújabb ötlet: feltámasztani a letűnt korok iPhone-ját, minden eddiginél alacsonyabb áron.

Újraindítja az iPhone 2010-es modelljének gyártását az Apple - jelenti a Times of India a vállalaton belüli forrásokra hivatkozva. Az információk szerint az iPhone 4 forgalmazását Indiában, Indonéziában és Brazíliában kezdi meg újra a kaliforniai gyártó, az amerikai vagy európai boltok polcain nem jelenik majd meg a telefon. A gyártást az Apple hagyományos partnere, a Foxconn végzi majd, kínai üzemeiben.

A spekulációk szerint az iPhone 4-et a Samsung középkategóriás modelljei, az S4 Mini vagy a Galaxy Grand ellen indítja az Apple, az iPhone 4S-nél számottevően alacsonyabb áron. A lépéstől a cég az eladások és a piaci részesedés növekedését várja a fejlődő piacokon. Az iPhone 4 értékesítését az Apple tavaly októberben, az iPhone 5S megjelenésével állította le, azóta az almás telefonok portfóliója a belépő szinten az iPhone 4S-sel kezdődik, a középső modell az iPhone 5 műszaki alapjaira épülő 5C, a csúcsot pedig az iPhone 5S jelenti. Az általános vélekedéssel ellentétben az iPhone 5C nem a belépő szintű modell, műanyag borítása ellenére sem műszaki szempontból, sem a palettán belüli pozíció szerint nem az "olcsó" iPhone szerepét tölti be.

Muszáj emelni a részesedést

Az iPhone piaci teljesítménye globálisan igen változó. Az Egyesült Államokban a részesedése a telepített bázison folyamatosan emelkedik, decemberre pedig soha nem látott magasságra szökött: 41,8 százalékra az összes használatban lévő okostelefon között (a Comscore mérése szerint). Ezzel szemben Európában az Android az egyértelműen domináns platform, a fejlődő piacokon pedig az Apple parányi részesedéssel bír.

Egy modern operációs rendszer versenyképességének alapvető meghatározója, hogy a platform körül milyen ökoszisztéma alakul ki (alkalmazások, elérhető szolgáltatások, helyi tartalmak, stb.). Az Apple alacsony részesedése az Egyesült Államokon kívül így hosszabb távon rendkívül súlyos teherré válik az iOS számára - egy olyan platform, amely csak néhány százalékos részesedéssel bír, nem releváns a helyi fejlesztők számára. Ez pedig gyorsan ördögi körré válik: irreleváns platformra nincs miért fejleszteni, emiatt nincs tartalom, így nem is lesz érdemes ilyen eszközt vásárolni, amitől a platform irreleváns marad. E spirálról a Microsoft és Windows Phone platformja rengeteget tudna mesélni, és érthető, hogy az Apple szeretné ezt a sorsot elkerülni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat számára kezd egyre fontosabbá válni, hogy a nagyméretű fejlődő piacokon is versenyképes maradhasson az iOS, akár annak árán is, hogy megjelenik egy újabb, alacsonyabb lépcsőfok a portfólióban. Az új modell bevezetése automatikusan kannibalizálja a nagyobbak eladásainak egy részét, emiatt az ilyen lépések kétélű fegyvernek számítanak. A tény, hogy az Apple ennek ellenére meglépte ezt, bizonyos fokú kétségbeesésre utalhat. Egyelőre nem tudni, hogy az iPhone 4 milyen áron tér vissza a fejlődő piacokra, valószínűsíthető, hogy szerény teljesítményének megfelelően megfizethető áron lesz majd kapható.

Nem mai technológia

Az iPhone 4 a mai szemmel már kissé megmosolyogtató specifikációkkal rendelkezik. Az (amúgy kiváló, de apró) 3,5 hüvelykes kijelző mögött a 45 nanométeren készült Apple A4 rendszerlapka egyetlen ARM Cortex-A8 processzormagja dolgozik, egy PowerVR SGX 535 GPU és fél gigabájt rendszermemória társaságában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.