Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 4. 14:59

Bizonyíték van az Autonomy-csalásra - állítja a HP

A harmadik könyvvizsgáló végre megtalálta az Autonomy könyvelésében azokat a csúsztatásokat, amelyekkel a brit szoftvercég akkori vezetése mesterségesen felpumpálta a pénzügyi adatokat, ezzel messze piaci érték fölött tudta eladni a vállalatot a HP-nak - állítják az amerikaiak.

Súlyos könyvelési visszásságok találhatóak az Autonomy 2010 és 2011-es évre vonatkozó könyvvitelében - jelentette be a HP. Mint emlékezhetünk rá, a brit szoftvercéget a HP 2011-ben 11,1 milliárd dollárért vásárolta fel, majd egy évvel később, 2012 novemberében 8,8 milliárd dolláros értékvesztési leírást könyvelt el, mivel a felvásárolt cég ennyivel kevesebbet ért az eredetileg kifizetett összegnél.

A bejelentés szerint a HP módosítja az Autonomy 2010-re vonatkozó pénzügyi jelentését, az új dokumentum már a helyes adatokat fogja tartalmazni. Eszerint az Autonomy-t alkotó két entitás nagyobbika, az Autonomy Systems éves bevétele 54 százalékkal, mintegy 154 millió dollárral alacsonyabb a korábban bejelentettnél, az üzemi nyereség pedig 81 százalékkal kisebb, mint amit a vállalat korábban kiszámolt. A HP szerint a 2011-re vonatkozó jelentésekben is hasonló hibák vannak, mivel azonban az évet az Autonomy már a HP kebelén zárta, a hatóságoknak egyéni pénzügyi jelentést már nem küldött, így nincs mit helyesbíteni.

Apotheker, a felvásárló.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Korábbi cikkünkben már részletesen leírtuk, hogy milyen káosz közepette zajlott le a felvásárlás. A HP vezetése, köztük az előző elnök-vezérigazgató Léo Apotheker valószínűleg már a felvásárlás előtt megneszelte, hogy a brit cég könyvelésével nincs minden rendben, a tranzakciót azonban a vezérigazgató döntése alapján (és a pénzügyi igazgató ellenkezése ellenére) így is véghez vitte a cég. Az már a sors fintora, hogy a HP igazgatótanácsa két héttel a felvásárlás hivatalos lezárása előtt menesztette Apothekert, aki a HP szoftvercéggé válását szerette volna előkészíteni a bevásárlással és a PC-s üzletág leépítésével.

A téves pénzügyi adatokon nyugvó értékelésért és a túlárazott felvásárlásért nem csak saját előző vezetésének inkompetenciáját okolhatja a HP Az Autonomy könyvelését két könyvvizsgáló is igen alaposan átnézte a felvásárlás előtt, a Deloitte és a KPMG is mindent teljesen rendjén valónak talált. A felvásárlás után azonban a HP súlyos könyvelési visszásságokat jelentett be és újabb auditot rendelt meg, ezt már az Ernst&Young végezte el. Az újabb vizsgálat szerint az Autonomy felfújt bevételeket és profitot jelenített meg a könyvelésben, ezzel pedig valós súlyánál sokkal nagyobb szereplőnek tüntette fel magát a vállalati ismeretkezelési és keresési rendszerek piacán - így a HP-tól számottevően magasabb vételárat tudott kialkudni a vezetés.

Az Autonomy korábbi vezetői, köztük Mike Lynch korábbi elnök-vezérigazgató továbbra is tagadják a HP által felhozott vádakat - nyilatkozta a csoportot képviselő szóvivő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról