Szerző: Dojcsák Dániel

2014. január 31. 11:27

Még fél évet kapott a MobilTárca teszt

Meghosszabbítja pilot projektjét a MobilTárca Szövetség, így a 2013 júliusában a korábban tervezett 3000 helyett csak 2000 fővel elstartoló éles tesztelés további fél évig még biztosan tart majd. A hosszabbítás mellett a funkciók száma is gyarapodott, holnaptól jegyeket, belépőket is lehet kezelni a tárcával.

A MobilTárca elsődleges funkciója a fizetés volt, a tesztben az OTP által kínált virtuális PayPass kártyákat tudták a tesztelők támogatott okostelefonjukba letölteni és azzal fizetni minden PayPass elfogadóhelyen. A MobilTárca azonban ezen felül is tud nyújtani szolgáltatásokat, akár beléptetés, akár azonosítás, akár hűségprogramok esetén.

Az eddigi tesztben a fizetés mellett kizárólag a SuperShop pontgyűjtő kártya NFC-s verziója szerepelt mint hozzáadott funkció, emellé csatlakozik most további két új képesség. Az egyik egy beléptetőrendszer, az NFC-képes SIM-re letölthető All You Can Move SportPass bérlet. Ezentúl a tesztben résztvevő 8 edzőterembe való belépéshez már nem szükséges a dedikált műanyagkártyákat magukkal hurcolniuk a felhasználóknak, a recepciókon a beléptető rendszerhez telepített NFC-s olvasók révén a mobiljuk segítségével is igazolhatják magukat a tagok.

Belépők

A másik új funkció a jegyvásárlás. Mostantól az Interticket által üzemeltetett jegy.hu rendszeren keresztül vásárolt belépők elérhetőek lesznek a MobilTárcában és a Katona József Színház, Nemzeti Táncszínház, A38, Barba Negra Music Club és a Papp László Sportaréna eseményeire március 1. és június 30. közöttre megváltott jegyeket kinyomtatás nélkül is használhatják a tesztelők. Ehhez a vásárlási folyamatnál meg kell adni egy telefonszámot is és az ahhoz a számhoz rendelt MobilTárcába az alkalmazáson keresztül letölthetőek az elektronikus jegyek. Belépéskor pedig elegendő a telefont a jegykezelőnél lévő olvasóhoz érinteni. Persze érdemes a párhuzamosan megkapott elektronikus jegyet is magánál tartania mindenkinek, nem elfelejtve, hogy ez egy pilot projekt, vagyis a működés nem garantált, mint egy éles rendszer esetében lenne.

A MobilTárca tesztelésének első hat hónapjában a résztvevők több mint 20 ezer sikeres fizetési, illetve 3 ezer hűségpont tranzakciót hajtottak végre és összesen 60 millió forintot fizettek ki ilyen módon. A MobilTárcát eddig több mint 2.200 érintés nélküli fizetésre lehetőséget biztosító helyen használták fizetésre, illetve a SPAR/Interspar üzletek több mint 50%-ában – közel 230 helyen – hűségpont gyűjtésre is. Magyarországon egyébként ma már 22 ezer PayPass elfogadóhely van az MNB statisztikái szerint, s mostanra a pénztárosok, pincérek, eladók többsége rutinos a nem mágnescsík vagy chip-beolvasással kezdődő fizetési tranzakciók végrehajtásában.

A MobilTárca teszt azonban nem mondható tökéletes sikernek, hiszen a támogatott készülékek száma továbbra is nagyon alacsony, a szolgáltatók kínálatában megvásárolható és a többség által választott készülékeknek még mindig túl alacsony hányada rendelkezik NFC-képességgel, s még kevesebb, amit használni is lehet. A tesztelésnél ráadásul a tervezett 3000 fő sem jött össze, a felhasználók számára nem volt kívánatos lehetőség a meglévő PayPass-os bankkártyákhoz képest a mobilos fizetés annak ellenére sem, hogy olyan extra szolgáltatások csatlakoznak hozzá, mint az utolsó tranzakciók ellenőrzése vagy a hűségpontok gyűjtésének integrációja.

Bonyolult előkészületek

A teszt iránti alacsony érdeklődés oka valószínűleg az is lehet, hogy ugyan mindhárom mobilszolgáltató részt vesz, azonban továbbra is csak egyetlen pénzintézet, az OTP szerepel benne, tehát, ha valaki tesztelni szeretne, ott is nyitnia kell egy számlát. Továbbá a hűségprogramok közül is még csak a SuperShop elérhető, ami ugyan az egyik legmeghatározóbb szereplő, de messze nem fedi le a teljes lakosságot. A MobilTárca ráadásul egyelőre nem nyújt megoldást a távoli fizetéses szituációkra (online fizetés), míg a várható jövőbeni megoldások ötvözik az úgynevezett proximity, illetve remote funkciókat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ha valakinek most jött meg a kedve, hogy belevágjon a MobilTárca tesztelésbe, az csalódni fog, ugyanis a Szövetéség új regisztrációt már nem fogad be, legközelebb csak akkor lehet majd nekiugrani a mobilos tárcának, amikor a szolgáltatók, illetve a bankok saját megoldásaikkal rukkolnak elő. A meglévő felhasználók azonban év közepéig még biztosan használhatják a szolgáltatást.

A hivatalos pilot projekt weboldala egyébként a Mobiltarca.com/hu, ahol a tesztről, a támogatott készülékekről és egyéb részletekről lehet tájékozódni. közben viszont a mobiltarca.hu oldalon az Izzypay nevű szolgáltató sms-alapú fizetési rendszere trollkodik bele a nagy szereplők projektjébe, olyannyira, hogy megengedi magának azt a kijelentést is, hogy “Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy "Mobiltárca" néven más is próbálkozik fizetési rendszerrel.” Ennek természetesen semmi köze nincs az NFC-s MobilTárcához, ez egy egyszerű feltöltőkártyás rendszer emeltdíjas telefon és sms alapú fizetésekhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról