Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 30. 11:24

Új tagjai vannak a ThinkServer családnak

Négy új modellel bővítette a ThinkServer termékcsaládot a Lenovo. A kínálatba kétfoglalatos szerverek és egy tárolóbővítő került be.

Új ThinkServereket jelentett be a Lenovo, amely a hét elején közölte, megvásárolja az IBM teljes x86 szerverrészlegét. A most bemutatott gépek persze még saját fejlesztésűek.

A ThinkServer RD340 és RD440 egyaránt két processzorfoglalatot tartalmaz Xeon E5-2400 v2 sorozatú chipek számára, a maximális memóriakapacitásuk pedig 192 gigabájt, ha a 12 DIMM aljzatot teletöltjük. A két gép közötti fő különbség, hogy az RD340 1U magas és 4 darab 3,5" vagy 8 darab 2,5" belső meghajtót képes fogadni, az RD440 viszont már 2U kivitelű, és a tárkapacitása 8 darab 3,5" vagy 16 2,5" diszk. A magasabb kivitel a bővíthetőség szempontjából is megkülönbözteti a két modellt, az RD340-be legfeljebb két PCI Express kártya illeszthető, az RD440 viszont hatot is kezel.

A gépek redundáns, üzem közben cserélhető tápegységeket és ventilátorokat tartalmaznak. A masinákat a Lenovo elsősorban kisirodai, kisvállalati környezetbe szánja, leginkább vállalati alkalmazások alá. A virtualizációs projektekben, konszolidációs alapként való használhatóságuk a viszonylag kis memóriakapacitás miatt megkérdőjelezhető, persze ha egy szervezetnél nem túl nagy a VM-sűrűség, ilyen feladatra is alkalmasak lehetnek ezek a gépek. Az RD340 induló ára 1179 dollár, az RD440 pedig alapkivitelben 1439 dollárba kerül.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az RD340-ből létezik torony kivitelű szerver is, ez a TD340, amely két Xeon E5-2400 v2 processzort képes fogadni, valamint 12 foglalatban legfeljebb 192 gigabájt memóriát. Ez a szerver a bővíthetőséget tekintve inkább az RD440-hez áll közel, a torony kivitelnek köszönhetően összesen 16 darab merevlemez zsúfolható bele, ha a felhasználó megelégszik a 2,5" modellek által nyújtott kapacitással, emellett elfér benne két darab 5,25" meghajtó is, például optikai egység vagy szalag. PCi Express aljzatból öt darabot találni, emellett egy hagyományos PCI bővítősínnel is rendelkezik az alaplap. Tápegységekből itt is lehet redundáns, üzem közben cserélhetőket választani, de a ventilátorok fixen beépítettek.

A Lenovo előállt egy nagy sűrűségű adatközpontokba szánt, rackbe szerelhető diszkes bővítőegységgel is, ez az SA120. A 2U magas dobozba 2,5" és 3,5" lemezeket lehet szerelni, az előlap felől kihúzható fiókokban elfér 12 darab 3,5" meghajtó, az opcionálisan rendelhető hátsó helyekre pedig legfeljebb 4 darab 2,5" kivitelű SSD. Maximális kiépítés esetén ez több mint 50 terabájt nyers kapacitást jelent. A két táp és a ventilátorok üzem közben cserélhetők. Az SA120 bővítőegység közvetlenül szerverekhez csatlakoztatható.

Az SA120 és a TD340 csak a hónap későbbi részében jelenik meg, az áraikat a vállalat nem hozta nyilvánosságra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról