Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 28. 15:08

Mindenkivel megosztja szervereinek tervrajzait a Microsoft

Megnyitja az adatközpontjaiban használt szervereinek terveit, és a rajtuk futó alacsony szintű szoftverek forráskódját a Microsoft. A vállalat beszállt a Facebook által életre hívott Open Compute Projectbe, amely a cloudléptékű adatköpontokba szánt hardverek megreformálását tűzte zászlajára.

2012-ben hívta életre a Facebook az Open Compute Project kezdeményezést, amelynek mára több tucat tagja van, Az OCP felvetése szerint a hagyományos rackszerverek nem alkalmasak a nagy teljesítménysűrűségű scale-out feladatok ellátására, a clooudszolgáltatások egészen más típusú hardvereket igényelnek. A Facebook meg is osztotta a közösséggel saját szervereinek dokumentációit, most a Microsoft is csatlakozott a kezdeményezéshez, és szintén nyilvánosságra hozta, milyen gépeket használ adatközpontjaiban.A redmondi vállalat 1989 óta kezeli saját adatközpontjait, mára több tucat ilyet épített a világ körül, amelyekből hozzávetőleg 200 szolgáltatást futtat 1 milliárd otthoni felhasználót és 20 millió üzleti ügyfelet ellátva.

Cloudközpontba más szerver kell

A cég blogbejegyzése szerint a cloudszolgáltatások alatt működő szervereknek a lehető legegyszerűbb felépítésűeknek kell lennie. Az ekkora léptékű, nem egyszer több tízezer darabos telepítések esetén a redundanciát úgyis szoftver biztosítja, a hardvernél viszont a legkisebb probléma is hatalmasra dagadhat és leállásokhoz vezethet. Szintén a nagy léptékből adódóan rendkívül fontos a takarékosság, illetve energiahatékonyság, az ilyen környezetekben ugyanis a teljes birtoklási költség jelentős részét teszi ki az áramfogyasztás, ellentétben a vállalati szerverekkel, ahol a TCO-t jobbára a szoftverköltségek és projektköltségek (pl. tanácsadási díjak) dominálják.

A jó cloudszerver a Microsoft szerint moduláris, így könnyen tud alkalmazkodni a szoftverek fejlődéséhez és egyszerűen illeszthetők az infrastruktúrába a legfrissebb hardveres újdonságok is. Mivel egy-egy cloudszolgáltató egyszerre akár több ezer gépet is rendel, a beszállító számára fontos, hogy ezek az eszközök könnyen gyárthatóak legyenek, ne igényeljenek egyedi alkatrészeket, másfelől azonban a gyártónak rugalmasnak kell lennie és teljesítenie kell tudni az egyedi elvárásokat, ha egy bizonyos feladat eltérő hardvert kíván. Az eltérő konfigurációknak pedig a legtöbb közös alkatrészt kell tartalmaznia, hogy a gyártási költségek alacsonyak maradjanak.

A cég által nyilvánosságra hozott Microsoft cloud szerver specifikáció tartalmazza a vállalat által az Azure adatközpontokban használt, moduláris felépítésű szerverek terveit. Ezeket a gépeket a cég egyedi igényei alapján a megcélzott feladatokra tervezték és gyártják, és a Microsoft számításai szerint egy általánosan elérhető, rack kivitelű vállalati szerverhez képest a hardverköltség 40 százalékkal alacsonyabb ezzel a megközelítéssel, az energiahatékonyság 15 százalékkal jobb, a telepítéshez és szervizeléshez szükséges idő pedig 50 százalékkal rövidebb. A vállalat az előnyök között említi, hogy a designból adódóan az adatközpontjaiban 1700 kilométerrel kevesebb kábelt kellett használnia, mintha hagyományos, rack kivitelű szervereket telepített volna.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft által hasznát, Windows Servert futtató x86 szerverek egy 12U magas keretben helyezkednek el, egy gép "fél rack" szélességű, így egy keretbe összesen 24 szervert lehet bezsúfolni. Maguk a szerverek - a nagy sűrűségre optimalizált környezetekben nem szokatlan módon - gyakorlatilag bővítőkártyaként illeszkednek a backplane-re, ezzel a megoldással nem kell minden szervernek saját burkolatot építeni, ami rendkívül költségtakarékos - a cég becslései szerint egymillió legyártott gép esetén 10 ezer tonna acélt lehet megspórolni.

A kialakítás a felhasználó szempontjából teljesen kábelmentes, ami csökkenti az emberi hiba kockázatát, a félrekábelezés lehetőségét, illetve támogatja a gépek egyszerű mozgatását, ha mégis hardverhiba történne. A szükséges kábelezés a házban található, a gyárban kerül bele és ott is tesztelik, éles környezetben sem az üzemeltető szakemberek, sem pedig a szervizesek nem találkoznak kábelekkel egyáltalán a szerverek telepítésekor, cseréjekor. A gépek összes tervrajzát az Open Compute Project keretében nyilvánosságra hozta a vállalat, ezek hamarosan elérhetők lesznek az OCP oldalán.

Szoftvert is kiadott a cég

A specifikációk mellett forráskódokat is megnyitott a Microsoft, a Microsoft Open Technologies leányvállalatán keresztül közzétette azokat a kódokat, amelyeket a hardverfelügyeletre használ, ezek közé tartoznak például a szerverdiagnosztikára, a tápegységek figyelésére, illetve a hűtőventilátorok szabályozására használt szoftverek - ezek mind elérhetők a GitHubon. A vállalat azt is közölte, a jövőben, mint a cloudszolgáltatások egyik legnagyobb nyújtója, aktívan részt kíván venni az Open Compute Projectben, a Microsoftot a szervezetben Mark Shaw hardvertervezésért felelős vezető képviseli majd.

a címlapról