:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 17. 16:18

Rugalmasabban bővíthető szervereket szeretne a Facebook

Negyedszer tartja meg félévente esedékes dzsemboriját az Open Compute Project, amely a Facebook által életre hívott, ma már több tucat informatikai céget tömörítő kezdeményezés az ultrasűrű adatközpontokba szánt rendszerek megreformálására.

A közösségi szolgáltató másfél éve tette nyilvánossá az általa használt rendszerek tervezési dokumentációit azt remélve, hogy az iparág ráharap és egyre több olyan megoldás születik, amely kielégíti a Facebook és hozzá hasonló - nagyon kevés - vállalat adatközpont-igényeit. Nos, ma már elmondhatjuk, hogy a közösségi oldal számításai helytállóak voltak, az Open Compute kezdeményezéshez számos informatikai vállalat csatlakozott, de a tagok között találni telkókat is például - ők szintén profitálhatnak az ultrasűrű scale-out rendszerek terén felmutatott innovációból.

A Facebook és az Open Compute Project szerint a hagyományos rackszerverek nem alkalmasak a nagy teljesítménysűrűségű scale-out feladatok ellátására, mivel nem illeszkedik az elvárásokhoz és a használati modellekhez. A közösségi oldal - hasonlóan például a Google-hoz - szoftveresen kezeli a hardverhibákat is, a szolgáltatás nem bénul meg a szerverek leállása miatt, ezért felesleges is olyan rendszereket csatasorba állítani, amelyek drága és bonyolult hibatűrési megoldásokkal vannak felvértezve. Az új szerverek specifikációi mellett új rackdesignt is alkotott a Facebook, amelyet az Open Compute keretében nyilvánosságra is hozott.

Mit akarunk? Modulárist, flexibilist! Mikor? Most!

A kezdeményezés célja jelenleg nem más, mint a szerverek és általában az informatikai eszközök további modularizálása annak érdekében, hogy azok jobban tudjanak illeszkedni a változó igényekhez. Frank Frankovsky, az Open Compute Foundation elnöke, nem mellesleg a Facebook hardvertervezési vezetője a konferencián elmondta, a hardvertervezéssel kapcsolatos legnagyobb kihívás ma annak a megtippelése, milyen elvárásai lesznek a jövőben a különféle szoftvereknek.

"Hagyományosan olyan szervereket terveztünk, amik eléggé monilitikusak. Minden rá van kötve az alaplapra és be van csomagolva némi fémlemezbe, de ez nem ad elég rugalmasságot, vagyis a szoftvereket passzítjuk azokhoz a hardverekhez, amiken majd futnak" - mondta Frankovsky. Az Open Compute célja olyan rendszerek létrehozása, amelyekben a jelenleginél sokkal szabadabban cserélhetők, frissíthetők a komponensek, ahogy a szoftverek igényei változnak.

Ez persze teljesen szembemegy a hardvergyártók jelenlegi gyakorlatával, amelyek a minél gazdaságosabb tömegtermelés és nagyobb teljesítmény érdekében éppen az integrációt helyezik előtérbe - a szerverek alaplapjai a takarékosság miatt egyre több funkciót integrálnak, miközben a processzorokra is egyre több olyan képesség kerül a teljesítmény hajhászása közepette, amelyeket korábban különálló alkatrészek valósítottak meg, ilyen például a cache vagy a lebegőpontos egység, újabban a grafika, az I/O-vezérlő vagy a hálózati vezérlő, egyes esetekben hálózati switch is van integrálva.

A Facebook ennek pont az ellenkezőjét akarja, minél nagyobb flexibilitást: ne kelljen egy beszerzéseel megvárni, mire a processzor, memória, vagy a hálózat mind ugrik egy generációt, külön is lehessen fejleszteni az alkatrészeket, másrészt szabadabban lehessen ezeket keverni. Az érvelés szerint egyes rendszerelemek hosszabb ideig használhatók a modularitás révén és ez összességében ellensúlyozni fogja az egyes részegységek gyakoribb cseréje által magával vont költségnövekedést. Frankovsky szerint tehát a megközelítés révén a költségek nem emelkednének, ugyanakkor a felhasználó szervezetek számára lehetővé válik a rendszerek gyakoribb frissítése, a gyorsabb innováció, valamint a szoftverek igényeihez történő rugalmasabb alkalmazkodás.

Csoportos ölelkezés

Az Open Compute Project egyik első gyümölcse a 21" szélességű rackszekrény, amely az iparban jelenleg használt 19" megoldásoknál szélesebb, így lehetővé teszi 5 darab 3,5" meghajtó egymás melletti elhelyezését. A másik újdonság, hogy a tápegységek kikerültek a szerverekből, lényegében a rackszekrény "polcaira" azonban a szekrénybe épített eszközök, szerverek, tárolók, hálózati berendezések megosztoznak rajtuk, így jobb a helykihasználás. Mivel az Open Compute teljesen nyitott és a dokumentáció mindenki számára hozzáférhető, bármelyik gyártó építhet a szabványnak megfelelő termékeket.

A konferencia új bejelentése a Group Hug ("csoportos ölelkezés") kódnévre hallgató backplane volt (Open Compute Common Backplane) mikroszerverek számára. A Facebook szerint ha ennek szabványosítását az iparra hagyták volna, a legkülönlegesebb megoldás lett volna a befutó, a hatalmas saját szerverparkot üzemeltető közösségi oldal azonban a PCIe 8x mellett tette le a voksát, a jövőben tehát ez lehet a mikroszerverek szabványos csatlakozófelülete. A blade-ek szabványosításáról az iparág lecsúszott,  mikroszerverek esetén a Facebook, illetve az Open Compute Project révén viszont megvalósulhat egy egységes felépítés, így a különböző gyártók gépei fizikailag is kompatibilisek lehetnek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Group Hug bemutatópéldányán több különféle gyártótól származó mikroszerver kapott helyet, köztük ARM és Intel processzorosak egyaránt. Az Intel a maga részéről egyébként egy optikai kábel és csatlakozó designnal és specifikációval is hozzájárul az Open Compute kezdeményezéshez abban a reményben, hogy a jövőben ezek lesznek a szabványos elemek az adatközponton belüli kommunikációban.

Természetesen az AMD is jelen van az eseményen, a vállalat kinyilvánított célja ugyanis a nagy webhoszting-cégek és HPC üzemeltetők számára egyedi szervermegoldásokat tervezni és gyártani. A második legnagyobb processzorgyártó be is mutatott egy Roadrunner kódnevű alaplapot (AMD Open 3.0), amely az Open Compute által előírt 21" rackszekrénybe is illeszkedik - valójában jóval kisebb ennél, hagyományos 19" rackbe építve is használható 1U-3U szerverekben is, attól függően, mi az adott eszköz célja. A két Opteron 6300 processzort, 24 DIMM aljaztot, 6 SATA-csatlakozót és 6 PCIe bővítőhelyet felvonultató alaplapot a vállalat a scale-out szegmensbe szánja, amely a Facebookhoz hasonló webszolgáltatókat és a mérnöki-tudományos rendszereket jelenti.

Az Open Compute kezdeményezés lendületet vett, a rendezvényen több mint 2 ezren voltak a projekt oldalán olvasható beszámoló szerint, ami éves szinten tízszeres növekedést jelent, az érdeklődés tehát óriási és a csatlakozó vállalatok száma is elérte azt a határt, hogy érdemes legyen rá figyelni. A nagy kérdés, hogy sikerül-e szervereken és rackszekrényeken túl is terjeszkedni, ugyanis a rackbe építhető más eszközök (pl. hálózati eszközök, tárolók, menedzsment-konzolok) nélkül ezek vonzereje is korlátozott lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.