Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 17. 16:18

Rugalmasabban bővíthető szervereket szeretne a Facebook

Negyedszer tartja meg félévente esedékes dzsemboriját az Open Compute Project, amely a Facebook által életre hívott, ma már több tucat informatikai céget tömörítő kezdeményezés az ultrasűrű adatközpontokba szánt rendszerek megreformálására.

A közösségi szolgáltató másfél éve tette nyilvánossá az általa használt rendszerek tervezési dokumentációit azt remélve, hogy az iparág ráharap és egyre több olyan megoldás születik, amely kielégíti a Facebook és hozzá hasonló - nagyon kevés - vállalat adatközpont-igényeit. Nos, ma már elmondhatjuk, hogy a közösségi oldal számításai helytállóak voltak, az Open Compute kezdeményezéshez számos informatikai vállalat csatlakozott, de a tagok között találni telkókat is például - ők szintén profitálhatnak az ultrasűrű scale-out rendszerek terén felmutatott innovációból.

A Facebook és az Open Compute Project szerint a hagyományos rackszerverek nem alkalmasak a nagy teljesítménysűrűségű scale-out feladatok ellátására, mivel nem illeszkedik az elvárásokhoz és a használati modellekhez. A közösségi oldal - hasonlóan például a Google-hoz - szoftveresen kezeli a hardverhibákat is, a szolgáltatás nem bénul meg a szerverek leállása miatt, ezért felesleges is olyan rendszereket csatasorba állítani, amelyek drága és bonyolult hibatűrési megoldásokkal vannak felvértezve. Az új szerverek specifikációi mellett új rackdesignt is alkotott a Facebook, amelyet az Open Compute keretében nyilvánosságra is hozott.

Mit akarunk? Modulárist, flexibilist! Mikor? Most!

A kezdeményezés célja jelenleg nem más, mint a szerverek és általában az informatikai eszközök további modularizálása annak érdekében, hogy azok jobban tudjanak illeszkedni a változó igényekhez. Frank Frankovsky, az Open Compute Foundation elnöke, nem mellesleg a Facebook hardvertervezési vezetője a konferencián elmondta, a hardvertervezéssel kapcsolatos legnagyobb kihívás ma annak a megtippelése, milyen elvárásai lesznek a jövőben a különféle szoftvereknek.

"Hagyományosan olyan szervereket terveztünk, amik eléggé monilitikusak. Minden rá van kötve az alaplapra és be van csomagolva némi fémlemezbe, de ez nem ad elég rugalmasságot, vagyis a szoftvereket passzítjuk azokhoz a hardverekhez, amiken majd futnak" - mondta Frankovsky. Az Open Compute célja olyan rendszerek létrehozása, amelyekben a jelenleginél sokkal szabadabban cserélhetők, frissíthetők a komponensek, ahogy a szoftverek igényei változnak.

Ez persze teljesen szembemegy a hardvergyártók jelenlegi gyakorlatával, amelyek a minél gazdaságosabb tömegtermelés és nagyobb teljesítmény érdekében éppen az integrációt helyezik előtérbe - a szerverek alaplapjai a takarékosság miatt egyre több funkciót integrálnak, miközben a processzorokra is egyre több olyan képesség kerül a teljesítmény hajhászása közepette, amelyeket korábban különálló alkatrészek valósítottak meg, ilyen például a cache vagy a lebegőpontos egység, újabban a grafika, az I/O-vezérlő vagy a hálózati vezérlő, egyes esetekben hálózati switch is van integrálva.

A Facebook ennek pont az ellenkezőjét akarja, minél nagyobb flexibilitást: ne kelljen egy beszerzéseel megvárni, mire a processzor, memória, vagy a hálózat mind ugrik egy generációt, külön is lehessen fejleszteni az alkatrészeket, másrészt szabadabban lehessen ezeket keverni. Az érvelés szerint egyes rendszerelemek hosszabb ideig használhatók a modularitás révén és ez összességében ellensúlyozni fogja az egyes részegységek gyakoribb cseréje által magával vont költségnövekedést. Frankovsky szerint tehát a megközelítés révén a költségek nem emelkednének, ugyanakkor a felhasználó szervezetek számára lehetővé válik a rendszerek gyakoribb frissítése, a gyorsabb innováció, valamint a szoftverek igényeihez történő rugalmasabb alkalmazkodás.

Csoportos ölelkezés

Az Open Compute Project egyik első gyümölcse a 21" szélességű rackszekrény, amely az iparban jelenleg használt 19" megoldásoknál szélesebb, így lehetővé teszi 5 darab 3,5" meghajtó egymás melletti elhelyezését. A másik újdonság, hogy a tápegységek kikerültek a szerverekből, lényegében a rackszekrény "polcaira" azonban a szekrénybe épített eszközök, szerverek, tárolók, hálózati berendezések megosztoznak rajtuk, így jobb a helykihasználás. Mivel az Open Compute teljesen nyitott és a dokumentáció mindenki számára hozzáférhető, bármelyik gyártó építhet a szabványnak megfelelő termékeket.

A konferencia új bejelentése a Group Hug ("csoportos ölelkezés") kódnévre hallgató backplane volt (Open Compute Common Backplane) mikroszerverek számára. A Facebook szerint ha ennek szabványosítását az iparra hagyták volna, a legkülönlegesebb megoldás lett volna a befutó, a hatalmas saját szerverparkot üzemeltető közösségi oldal azonban a PCIe 8x mellett tette le a voksát, a jövőben tehát ez lehet a mikroszerverek szabványos csatlakozófelülete. A blade-ek szabványosításáról az iparág lecsúszott,  mikroszerverek esetén a Facebook, illetve az Open Compute Project révén viszont megvalósulhat egy egységes felépítés, így a különböző gyártók gépei fizikailag is kompatibilisek lehetnek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Group Hug bemutatópéldányán több különféle gyártótól származó mikroszerver kapott helyet, köztük ARM és Intel processzorosak egyaránt. Az Intel a maga részéről egyébként egy optikai kábel és csatlakozó designnal és specifikációval is hozzájárul az Open Compute kezdeményezéshez abban a reményben, hogy a jövőben ezek lesznek a szabványos elemek az adatközponton belüli kommunikációban.

Természetesen az AMD is jelen van az eseményen, a vállalat kinyilvánított célja ugyanis a nagy webhoszting-cégek és HPC üzemeltetők számára egyedi szervermegoldásokat tervezni és gyártani. A második legnagyobb processzorgyártó be is mutatott egy Roadrunner kódnevű alaplapot (AMD Open 3.0), amely az Open Compute által előírt 21" rackszekrénybe is illeszkedik - valójában jóval kisebb ennél, hagyományos 19" rackbe építve is használható 1U-3U szerverekben is, attól függően, mi az adott eszköz célja. A két Opteron 6300 processzort, 24 DIMM aljaztot, 6 SATA-csatlakozót és 6 PCIe bővítőhelyet felvonultató alaplapot a vállalat a scale-out szegmensbe szánja, amely a Facebookhoz hasonló webszolgáltatókat és a mérnöki-tudományos rendszereket jelenti.

Az Open Compute kezdeményezés lendületet vett, a rendezvényen több mint 2 ezren voltak a projekt oldalán olvasható beszámoló szerint, ami éves szinten tízszeres növekedést jelent, az érdeklődés tehát óriási és a csatlakozó vállalatok száma is elérte azt a határt, hogy érdemes legyen rá figyelni. A nagy kérdés, hogy sikerül-e szervereken és rackszekrényeken túl is terjeszkedni, ugyanis a rackbe építhető más eszközök (pl. hálózati eszközök, tárolók, menedzsment-konzolok) nélkül ezek vonzereje is korlátozott lesz.

a címlapról