Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 24. 15:54

A Qualcomm vette meg a HP telefonos szabadalmait

Nem adja fel telefonos törekvéseit a HP, de eladja ehhez a területhez kapcsolódó szabadalmait a Qualcommnak. A megegyezés egy komplexebb együttműködés kereteibe is illeszkedhet, de megágyazhat a Qualcomm szabadalmi háborújának is. Árat nem tudunk.

Megvásárolta a HP-tól a Palm, iPaq és Bitfone szabadalomportfóliókat a Qualcomm - jelentette be a cég tegnap. A sajtóközlemény szerint a tranzakció nyomán mintegy 1400 amerikai bejegyzett és elbírálás alatt lévő szabadalom cserélt gazdát és a Qualcommhoz került további 1000, a világ más országában odaítélt szabadalom is.

A tranzakciót bejelentő sajtóközlemény igazán információszegényre sikerült, nincs benne például, hogy a portfólióért mennyit fizetett a Qualcomm, vagy hogy az így megszerzett szellemi jogokat pontosan mire fogja majd felhasználni. "A vásárlás tovább erősíti a Qualcomm iparágvezető mobilos szabadalmi portfóliójának erejét és diverzitását, és lehetővé teszi, hogy további értéket nyújtson a portfóliót licencelő jelenlegi és jövőbeni licencvásárlóknak" - nyilatkozta eufemisztikusan a lapkagyártó. A most gazdát cserélt szabadalmak közt megtalálhatóak a webOS mobil operációs rendszerhez kapcsolódóak is - ezeket a rendszert megvásárló LG nem vette meg a HP-tól, de minden bizonnyal rendelkezik a használathoz szükséges licencekkel.

HP Palm Pre - a gyártó korábbi visszatérése

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A sajtóban azonnal megjelentek a találgatások, hogy az okostelefonokhoz szorosan kapcsolódó portfólió értékesítésével a HP lemondana e téren dédelgetett ambícióiról. A cég azonban a The Verge kérdésére elmondta, hogy "[az értékesítés] nem módosítja mobilos stratégiánkat és ezekhez a szabadalmakhoz megtartjuk a licencet".  Az amerikai cég tehát várhatóan nem módosított eredeti terméktervén és valóban visszatér a telefongyártók közé - a kérdés már csak az, hogy ezek a törekvések a fejlődő országok piacaira korlátozódnak-e..

A szabadalmak vásárlása viszont jelezhet stratégiaváltást a Qualcommnál. Az ilyen portfóliók igazi nukleáris arzenálnak számítanak, amely vagy egy piaci versenytárs elpusztítására, vagy elrettentő fegyverként használható fel. Utóbbi úgy hasznosítható, ha pert indítanak a Qualcomm ellen, a gyártó pedig ellenkeresetet indíthat a felperes ellen. Mivel általában a szabadalmak (különösen az ilyen nagy portfóliók) nagyon széles felhasználási területet fednek le, jó eséllyel a céget perbe fogó vállalkozásnál is található olyan termék, amely szabadalmat sért - ilyenkor pedig a per arról szól, hogy a két cég közül melyik köteles nagyobb kártérítést kifizetni az ügy végén.

A Qualcomm számára a szabadalmak licencelése hagyományosan hatalmas bevételt generál, jelenleg a negyedévente 6,5 milliárdos bevételből 2 milliárdot képeznek (és gyors ütemben növekednek) ezek a jogdíjak. A cég az előző évtizedben elsősorban a CDMA rádiós technológia révén húzott bevételt, manapság a 4G LTE és kapcsolódó megoldások is fontos jövedelemforrásnak számítanak, amelyeket ez a cég fejlesztett ki részben, és így kerültek bele a vonatkozó szabványokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról