Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 15. 16:21

Eltörli az okostelefon és a tablet határát a HP

Telefonálásra is alkalmas táblagépekkel állt elő a HP. A gyártó méretes készülékeket választott visszatéréséhez az okostelefon-piacra, melyek közül a kisebbik is felülről súrolja a phablet kategóriát. A Slate 6 és Slate 7 névre hallgató eszközöket a vállalat elsősorban Indiába szánja.

Beigazolódtak a pletykák, a HP valóban visszatért az okostelefon-piacra - már ha új, telefonálásra egyébként alkalmas készülékei ebbe a kategóriába sorolhatók. A HP Slate 6 és Slate 7 nevüknek megfelelően 6, illetve 7 hüvelykes kijelzőt kaptak. Noha az első még épp hogy phabletnek nevezhető, a másodikat már a legnagyobb jóindulattal is a táblagépek közé kell sorolni - a HP a sokatmondó “voice tablet” kifejezést használja.

Hogy a behemótokba pontosan milyen hardver kerül, azt a gyártó egyelőre nem árulta el. Annyit lehet tudni, hogy mindkettőt négymagos processzor hajtja majd, 5 megapixeles hátoldali kamerát kapnak, valamint 16 gigabájt belső tárhelyet, ami microSD-kártyával tovább bővíthető. A táblagépekbe emellett IPS kijelző kerül, a kisebbikre 720p, a nagyobbra pedig 1280x800 pixel felbontással, továbbá 4.2-es Android, amit a HP saját felhasználói felülettel és várhatóan több előre telepített üzleti alkalmazással egészít ki.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A készülékek hasonló méretű társaikhoz képest aránylag vékony, kevesebb mint 9, illetve 9,5 milliméteres kivitelben érkeznek. A hangszórók a Slate-ek előlapjára kerülnek, ami egyébként erősen emlékeztet az utóbbi időben a HTC-től megszokott dizájnra. A két új eszközt a gyártó a Samsung Galaxy Megához hasonló olcsó, nagy kijelzős eszközök vetélytársának szánja, és először jövő hónapban Indiában mutatja be azokat, miután komoly jelenléttel rendelkezik az ország piacán - a PC eladások csaknem harmadát tudhatja magáénak - és a helyi okostelefon-piac is jóval sokszínűbb mint például az Egyesült Államokban.

A HP-től a tavalyi év során már láthattunk androidos tabletet, ám a PC-gyártó korábbi próbálkozásai az okostelefonok területén korántsem voltak sikeresnek mondhatók. Könnyen lehet, hogy ez motiválta a vállalatot a szokatlan méret alkalmazására. A phablet kategória népszerűsége ráadásul egyértelműen növekszik, képviselőit már nem csak az Android, de a BlackBerry és a Windows Phone platformoknál is megtaláljuk - vélhetően ezt a hullámot akarja a HP is meglovagolni, noha lehetséges, hogy héthüvelykes készülékével kicsit túl is lőtt a célon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról