Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 23. 13:06

Apróra zsugorodott a Nokia

Közzétette negyedik negyedéves pénzügyi gyorsjelentését a Nokia. A vállalat már nem számol a Microsoftnak eladott mobilgyártó részleggel, az eredmény kimutatásokban a Nokia Solutions and Networks, a HERE és a technológiai licenceléssel foglalkozó Advanced Technology üzletág szerepel.

Nincs már a mobilgyártás a bevételben

Az év végén mindössze 3,47 milliárd eurós bevételt könyvelt el a Nokia, amelynek eredménykimutatásába már nem számolja bele a Microsoftnak eladott mobilgyártó részleget. A vállalat legnagyobb üzletága ezzel a Nokia Siemens Networks beolvasztásával létrejött Nokia Solutions and Networks lett, amely mobiltelefonos hálózat berendezések szállítására szakosodott. Az új, visszamenőleg módosított kimutatás szerint a Nokia bevétele éves összevetésben 21 százalékkal csökkent. Az üzemi eredmény (IFRS szerint) 274 millió euró, vagyis a mobilgyártás veszteségéről megszabadulva máris nyereségessé tudott válni a cég.

A Nokia Solutions and Networks részleg dominálja a Nokia eredményeit. A hálózati berendezésekkel foglalkozó divízió forgalma 22 százalékkal 3,1 milliárd euróra csökkent, elsősorban a szolgáltatásokból származó bevétel több mint 20 százalékos zuhanása miatt. A részleg üzemi eredménye azonban csak 4 százalékkal múlta alul 2012 negyedik negyedévének szintjét, az üzemi eredményhányad növekedett, ami a jövőre nézve mindenképp biztató jelnek fogható fel.

A Nokia hosszú menetelése. Nem a csúcson hagyták abba. (forrás: Asymco)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A térképekkel foglalkozó HERE egészen apró, bevétele 254 millió eurót tett ki, ami 9 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban, Ehhez 18 milliós üzemi eredmény társult, ami éles kontrasztban áll az egy évvel korábban elkönyvelt 56 milliós veszteséggel. A licenceléssel foglalkozó Advanced Technology üzletág forgalma 151 millió euróról 121 millióra mérséklődött, üzemi eredménye 100 millió euróról 65-re esett vissza.

Nem jöttek be a vevőknek az új Lumiák

A vállalat "discontinued operations" soron tünteni fel a Microsoftnak átadott mobilgyártó tevékenységet. A beszámoló szerint ez a terület 2,63 milliárd eurónyi bevételt termelt a negyedik negyedévben, 198 milliós üzemi veszteség mellett. Egy évvel korábban még 3,7 milliárdos bevételt és 97 milliós papírvékony profitot mutatott a mérleg. A beszámoló szerint a mobiltelefon-eladások csökkentek a 2012 végi adathoz képest, miközben az okostelefonok eladásai növekedtek, de szekvenciálisan, vagyis a harmadik negyedévben elért 8,8 millióhoz képest képest nem tudott növekedni a Smart Device készülékek volumene, ami némileg meglepő, mivel az ünnepi szezon jelenti a telefonpiacon a csúcsot.

Ez azt jelenti, a 2013 során bemutatott új Lumia modellek (925, 1020, 2520, 1520, 1320) nem igazán találkoztak a vevők igényeivel, az ünnepi szezonban a telefont vásárlók nem a Nokia termékeit keresték. Pontos számok a készülékeladások volumenére nincsenek a Nokia jelentésében, de az látszik, nem tudott egy ütős negyedik negyedévvel búcsúzni a készülékgyártástól a vállalat. A cég gyorsjelentése a tőzsdének sem tetszett, a vártnál gyengébb adatok miatt a papírok árfolyama több mint 3 százalékot esett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról