Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 21. 12:06

Perelik a részvényesek az AMD-t

Nagyot buktak azok a befektetők, akik elhitték az AMD-nek, hogy jól fog teljesíteni a Llano. A felperesek szerint az AMD mesterségesen emelte a részvények árfolyamát, a Llano kudarca után pedig látványos veszteséget szenvedtek a papírok - és a befektetők.

Perelik az AMD-t a befektetők, egy részvényeket vásárló csoport azzal vádolja a társaságot, hogy megsértette a tőzsdei cégek kommunikációjára vonatkozó szabályozást. A kereset szerint a gyártó téves, félrevezető tájékoztatást adott a befektetők számára a Llano processzorgeneráció piaci teljesítményéről és ezzel mesterségesen feltornázta a részvényárfolyamát. A csoportos kereset felperesei győzelem esetén kártérítést kaphatnak az AMD-től, de valószínűbb, hogy ha valóban van alapja a keresetnek, akkor peren kívüli megegyezésre kerül sor. A perhez azok a befektetők csatlakozhatnak, akik 2011. október 27. és 2012. október 18. között birtokoltak AMD-részvényeket, a csoportos keresethez még 54 napig lehet csatlakozni.

Mesterségesen magas árfolyam?

A vád szerint az AMD tájékoztatása a processzor potenciális piaci teljesítményéről nem állta meg a helyét. A cég akkori nyilvános álláspontja szerint az AMD asztali üzletága "erős pozícióban van", 2012 folyamán pedig "folytatja feléledését" a piacon. Ezt a tájékoztatást az AMD később is fenntartotta, 2012 áprilisában kiadott közleménye szerint a Llano APU iránti érdeklődés "magasabb volt a vártnál", különösen a "fejlődő piacokon" és az asztali processzorok piacán a vállalat nem tapasztal "jelentős problémákat".

A Llano adta, a Llano elvette.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az AMD álláspontja azonban ezt követően néhány hónap alatt teljesen előjelet váltott, a látványos optimizmust vészjósló kilátások váltották fel. A cég profitja 31 százalékkal esett és 100 millió dolláros értékvesztési leírásra is kényszerült a felhalmozott, eladatlan Llano-készletek kapcsán. A keresetben megjelölt két időpont között a cég papírjai mintegy 42 százalékot veszítettek az értékükből, a március közepén (a vád szerint mesterségesen) elért csúcshoz képest a veszteség a 67 százalékot is elérheti - vagyis a befektetők pénzük kétharmadát is elveszíthették.

A gyártó elismerte, hogy tud a per indításáról és közleményt bocsátott ki, eszerint a "meggyőződése, hogy a vállalat tettei és nyilatkozatai teljes mértékben megfelelnek a vonatkozó szabályozásnak".

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.