Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 21. 12:06

Perelik a részvényesek az AMD-t

Nagyot buktak azok a befektetők, akik elhitték az AMD-nek, hogy jól fog teljesíteni a Llano. A felperesek szerint az AMD mesterségesen emelte a részvények árfolyamát, a Llano kudarca után pedig látványos veszteséget szenvedtek a papírok - és a befektetők.

HIRDETÉS

Perelik az AMD-t a befektetők, egy részvényeket vásárló csoport azzal vádolja a társaságot, hogy megsértette a tőzsdei cégek kommunikációjára vonatkozó szabályozást. A kereset szerint a gyártó téves, félrevezető tájékoztatást adott a befektetők számára a Llano processzorgeneráció piaci teljesítményéről és ezzel mesterségesen feltornázta a részvényárfolyamát. A csoportos kereset felperesei győzelem esetén kártérítést kaphatnak az AMD-től, de valószínűbb, hogy ha valóban van alapja a keresetnek, akkor peren kívüli megegyezésre kerül sor. A perhez azok a befektetők csatlakozhatnak, akik 2011. október 27. és 2012. október 18. között birtokoltak AMD-részvényeket, a csoportos keresethez még 54 napig lehet csatlakozni.

Mesterségesen magas árfolyam?

A vád szerint az AMD tájékoztatása a processzor potenciális piaci teljesítményéről nem állta meg a helyét. A cég akkori nyilvános álláspontja szerint az AMD asztali üzletága "erős pozícióban van", 2012 folyamán pedig "folytatja feléledését" a piacon. Ezt a tájékoztatást az AMD később is fenntartotta, 2012 áprilisában kiadott közleménye szerint a Llano APU iránti érdeklődés "magasabb volt a vártnál", különösen a "fejlődő piacokon" és az asztali processzorok piacán a vállalat nem tapasztal "jelentős problémákat".

A Llano adta, a Llano elvette.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az AMD álláspontja azonban ezt követően néhány hónap alatt teljesen előjelet váltott, a látványos optimizmust vészjósló kilátások váltották fel. A cég profitja 31 százalékkal esett és 100 millió dolláros értékvesztési leírásra is kényszerült a felhalmozott, eladatlan Llano-készletek kapcsán. A keresetben megjelölt két időpont között a cég papírjai mintegy 42 százalékot veszítettek az értékükből, a március közepén (a vád szerint mesterségesen) elért csúcshoz képest a veszteség a 67 százalékot is elérheti - vagyis a befektetők pénzük kétharmadát is elveszíthették.

A gyártó elismerte, hogy tud a per indításáról és közleményt bocsátott ki, eszerint a "meggyőződése, hogy a vállalat tettei és nyilatkozatai teljes mértékben megfelelnek a vonatkozó szabályozásnak".

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 16:18

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.