Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Perelik a részvényesek az AMD-t

Gálffy Csaba, 2014. január 21. 12:06
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nagyot buktak azok a befektetők, akik elhitték az AMD-nek, hogy jól fog teljesíteni a Llano. A felperesek szerint az AMD mesterségesen emelte a részvények árfolyamát, a Llano kudarca után pedig látványos veszteséget szenvedtek a papírok - és a befektetők.

hirdetés

Perelik az AMD-t a befektetők, egy részvényeket vásárló csoport azzal vádolja a társaságot, hogy megsértette a tőzsdei cégek kommunikációjára vonatkozó szabályozást. A kereset szerint a gyártó téves, félrevezető tájékoztatást adott a befektetők számára a Llano processzorgeneráció piaci teljesítményéről és ezzel mesterségesen feltornázta a részvényárfolyamát. A csoportos kereset felperesei győzelem esetén kártérítést kaphatnak az AMD-től, de valószínűbb, hogy ha valóban van alapja a keresetnek, akkor peren kívüli megegyezésre kerül sor. A perhez azok a befektetők csatlakozhatnak, akik 2011. október 27. és 2012. október 18. között birtokoltak AMD-részvényeket, a csoportos keresethez még 54 napig lehet csatlakozni.

Mesterségesen magas árfolyam?

A vád szerint az AMD tájékoztatása a processzor potenciális piaci teljesítményéről nem állta meg a helyét. A cég akkori nyilvános álláspontja szerint az AMD asztali üzletága "erős pozícióban van", 2012 folyamán pedig "folytatja feléledését" a piacon. Ezt a tájékoztatást az AMD később is fenntartotta, 2012 áprilisában kiadott közleménye szerint a Llano APU iránti érdeklődés "magasabb volt a vártnál", különösen a "fejlődő piacokon" és az asztali processzorok piacán a vállalat nem tapasztal "jelentős problémákat".

A Llano adta, a Llano elvette.

Az AMD álláspontja azonban ezt követően néhány hónap alatt teljesen előjelet váltott, a látványos optimizmust vészjósló kilátások váltották fel. A cég profitja 31 százalékkal esett és 100 millió dolláros értékvesztési leírásra is kényszerült a felhalmozott, eladatlan Llano-készletek kapcsán. A keresetben megjelölt két időpont között a cég papírjai mintegy 42 százalékot veszítettek az értékükből, a március közepén (a vád szerint mesterségesen) elért csúcshoz képest a veszteség a 67 százalékot is elérheti - vagyis a befektetők pénzük kétharmadát is elveszíthették.

A gyártó elismerte, hogy tud a per indításáról és közleményt bocsátott ki, eszerint a "meggyőződése, hogy a vállalat tettei és nyilatkozatai teljes mértékben megfelelnek a vonatkozó szabályozásnak".

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.