Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 21. 09:05

Közkívánatra újra Windows 7 a HP-nál

Promóciós kampányt indított a HP, amelynek keretében előtelepített Windows 7-tel lehet számítógépeket rendelni, végfelhasználóknak is. Szokatlan lépésnek számít.

Meglepő lépésre szánta rá magát a HP, felhasználóknak kiküldött hírlevelében és weboldalán is Windows 7-es kampányt futtat gyártó, amelyben jelentős árengedményt ígér a vásárlóknak, ha számítógépüket a Microsoft korábbi operációs rendszerével kérik. Tudomásunk szerint jelenleg a Microsoft-partner PC-gyártók között a HP az egyetlen, amely aktívan hirdeti a végfelhasználók számára a Windows 7-et, mások már az üzleti gépeken is Windows 8-ra álltak át.

Az már korábban is megszokottnak számított, hogy a vállalati gépek esetében a gyártók még hosszabb ideig a Windows korábbi kiadását telepítették a gépekre, a Lenovo például csak az ősz végi Haswell-frissítéstől fogva telepít Windows 8-at a Windows 7 helyett - tehát bő egy évvel a Windows 8 megjelenése után. Az egyéni felhasználóknak szánt gépek esetében azonban ennek ellentéte a szokásos, az új Windows rajtja után a gyártók rendszerint egyöntetűen átállnak az új rendszerre, a korábbi kiadást pedig e pont után csak a raktáron lévő gépekkel lehet elérni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Microsoft a dobozos Windows 7 értékesítését október 30-án lezárta, ezen időpont után a cégtől közvetlenül már nem vásárolható a rendszer és partnerektől is csak a raktárkészlet kimerüléséig. Az előtelepített (géphez kötött, nem hordozható) Windows 7 licenceket a Microsoft azonban továbbra is értékesíti, mi több, egyelőre határidő sincs arra vonatkozóan, hogy ez mikor áll le. A Windows 8 kiadásai közül a Pro rendelkezik downgrade joggal, ezzel a licenccel Vista Business és 7 Professional is használható (Windows XP azonban nem).

"Nem találkozott a vásárlói igényekkel"

A Microsoft mára gyakorlatilag elismeri, hogy a Windows 8 és a felhasználók elvárásai nem találkoztak, ezért a szoftverház meg is kezdte az elszakadást a Windows 8 brandjétől és kellemetlenné vált hozadékától. A várakozások szerint 2015-ben megjelenő Windows 9 ezért igyekszik ezt a problémát orvosolni és javítani a rendszer megítélésén. A cég reményei szerint a Windows 9 ugyanakkora rajongás tárgya lesz, mint a Vista után megjelenő Windows 7 volt.

Érdemes azért kiemelni, hogy a Windows 8 komoly fejlesztéseket hozott a Windows 7-hez képest, különösen nagy előrelépések tapasztalhatóak a modern hardverek energiamenedzsmentjében például, de a rendszer sebessége, memóriakezelése vagy éppen vállalati funkciói is sokat erősödtek. Sok felhasználót ugyanakkor elidegenít a Metro/Modern felület kötelező használata, a megszokott Start menü hiánya, vagy éppen a rendszerbeállítások kuszasága - egyes paramétereket máig az asztalon, másokat pedig az új felületről lehet elérni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról