Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 20. 09:34

Mégis eladná x86 szerverrészlegét az IBM

Továbbra is napirenden van a Nagy Kéknél a belépő kategóriás szerverekkel foglalkozó részleg eladása. A vállalat tavaly eredménytelen tárgyalásokat folytatott a Lenovóval állítólag, most újra megpróbál vevőt találni az elvártnál kevésbé profitábilis területre.

Újra az IBM low-end szerverüzletágának eladásáról pletykálnak bennfentes források. A Wall Street Journal szerint továbbra is napirenden van a vállalatnál az üzletág eladása, mivel a tevékenység nem elég nyereséges, ezért nem passzol az IBM többi üzlete közé.

A Nagy Kék 2010-ben tűzte ki célul maga elé, hogy részvényenkénti profitját évente 20 dollárra duzzassza, és azóta ennek a stratégiának rendel alá mindent - egyrészt részvényeinek folyamatos visszavásárlásával csökkenti a hányados nevezőjét, másrészt a magasabb profittartalmú tevékenységekre fókuszálva növeli a számlálót. A vállalat állítólag gőzerővel költözteti tevékenységének egyre nagyobb részét az Egyesült Államoknál alacsonyabb bérszínvonalú országokba például, illetve keresi a lehetőségeket a kevés nyereséget termelő területek leválasztására.

Nem elég nyereséges a biznisz

Ebbe a folyamatba beleillik az utóbbi időben folyamatosan csökkenő bevételt produkáló x86 szerverrészleg esetleges eladása is, Az alsó kategóriás szerverek forgalmazása másnak sem feltétlen nagy üzlet, a terület azonban kiváló lehetőséget ad arra, hogy az x86 szerverek révén megszerzett ügyfeleknek az IBM (vagy a későbbi vevő) sikerrel értékesítse más termékeit, például felsőbb kategóriás szervereit, tárolóit, szoftvereit és szolgáltatásait, amelyek jóval nagyobb nyereséget termelnek.

Tavaly az IBM állítólag előrehaladott tárgyalásokat folytatott a Lenovóval az x86 szerverrészleg értékesítéséről, a felek csak az árban nem tudtak megegyezni, állítja tűzhöz közeli informátorokra a WSJ. A Lenovo állítólag 2,5 milliárd dollár körüli összeget kínált az üzletágért, amely jóval alacsonyabb volt az IBM által megszabott árnál. Hogy utóbbi pontosan mennyi volt, az nem tudni, bennfentes források 2,5-4,5 milliárd dollár körüli vételárról fecsegtek, amikor a tárgyalások híre kipattant, de hallani lehetett 6 milliárd dolláros összegről is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az IBM nem hozza nyilvánosságra negyedéves jelentéseiben, pontosan mekkora az árbevétele az x86 szervereket gyártó részlegnek, a Morgan Stanley tavalyi becslése szerint az üzletág évente kevesebb mint 5 milliárd dolláros bevételt termel. A divízió nyeresége nem ismert, de minden bizonnyal lefelé húzza az IBM nagyvállalati hardverrészlegét, amely a tavalyi harmadik negyedévet 33,6 százalékos üzemi eredményhányaddal zárta.

A Dell lehet a vevő?

A WSJ nem csak arról ír, hogy még mindig eladó a részleg, hanem azt is tudni véli, az érdeklődők között van a Dell is. A tőzsdéről kivonulóban levő vállalat a második legnagyobb szereplő az x86 szerverek piacának a HP mögött, a tavalyi harmadik negyedévben a vállalat majdnem 2 milliárd dollár értékben szállított le x86 szervereket. A saját RISC/UNIX biznisszel nem rendelkező cég számára kapóra jöhet az IBM System x portfólió, amely révén jelentősen ki tudná bővíteni piaci részesedését és javítaná a szervergyártásának méretgazdaságossági mutatóit, miközben nem kell attól tartania, hogy saját fejlesztésű, drágább gépeinek versenyképességét rontja. A Dellnél kinyilvánított cél a PC-piaci függőség felszámolása, ebbe a folyamatba is illene az IBM részlegének átvétele.

A WSJ forrásai ugyanakkor arra figyelmeztetnek, egyelőre nem tudni, mennyire komoly a Dell érdeklődése. Az sem világos, a Lenovo vajon továbbra is ott van-e a lehetséges vásárlók között, vagy egyáltalán érdekli-e még a részleg megszerzése.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról