Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 20. 09:34

Mégis eladná x86 szerverrészlegét az IBM

Továbbra is napirenden van a Nagy Kéknél a belépő kategóriás szerverekkel foglalkozó részleg eladása. A vállalat tavaly eredménytelen tárgyalásokat folytatott a Lenovóval állítólag, most újra megpróbál vevőt találni az elvártnál kevésbé profitábilis területre.

Újra az IBM low-end szerverüzletágának eladásáról pletykálnak bennfentes források. A Wall Street Journal szerint továbbra is napirenden van a vállalatnál az üzletág eladása, mivel a tevékenység nem elég nyereséges, ezért nem passzol az IBM többi üzlete közé.

A Nagy Kék 2010-ben tűzte ki célul maga elé, hogy részvényenkénti profitját évente 20 dollárra duzzassza, és azóta ennek a stratégiának rendel alá mindent - egyrészt részvényeinek folyamatos visszavásárlásával csökkenti a hányados nevezőjét, másrészt a magasabb profittartalmú tevékenységekre fókuszálva növeli a számlálót. A vállalat állítólag gőzerővel költözteti tevékenységének egyre nagyobb részét az Egyesült Államoknál alacsonyabb bérszínvonalú országokba például, illetve keresi a lehetőségeket a kevés nyereséget termelő területek leválasztására.

Nem elég nyereséges a biznisz

Ebbe a folyamatba beleillik az utóbbi időben folyamatosan csökkenő bevételt produkáló x86 szerverrészleg esetleges eladása is, Az alsó kategóriás szerverek forgalmazása másnak sem feltétlen nagy üzlet, a terület azonban kiváló lehetőséget ad arra, hogy az x86 szerverek révén megszerzett ügyfeleknek az IBM (vagy a későbbi vevő) sikerrel értékesítse más termékeit, például felsőbb kategóriás szervereit, tárolóit, szoftvereit és szolgáltatásait, amelyek jóval nagyobb nyereséget termelnek.

Tavaly az IBM állítólag előrehaladott tárgyalásokat folytatott a Lenovóval az x86 szerverrészleg értékesítéséről, a felek csak az árban nem tudtak megegyezni, állítja tűzhöz közeli informátorokra a WSJ. A Lenovo állítólag 2,5 milliárd dollár körüli összeget kínált az üzletágért, amely jóval alacsonyabb volt az IBM által megszabott árnál. Hogy utóbbi pontosan mennyi volt, az nem tudni, bennfentes források 2,5-4,5 milliárd dollár körüli vételárról fecsegtek, amikor a tárgyalások híre kipattant, de hallani lehetett 6 milliárd dolláros összegről is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az IBM nem hozza nyilvánosságra negyedéves jelentéseiben, pontosan mekkora az árbevétele az x86 szervereket gyártó részlegnek, a Morgan Stanley tavalyi becslése szerint az üzletág évente kevesebb mint 5 milliárd dolláros bevételt termel. A divízió nyeresége nem ismert, de minden bizonnyal lefelé húzza az IBM nagyvállalati hardverrészlegét, amely a tavalyi harmadik negyedévet 33,6 százalékos üzemi eredményhányaddal zárta.

A Dell lehet a vevő?

A WSJ nem csak arról ír, hogy még mindig eladó a részleg, hanem azt is tudni véli, az érdeklődők között van a Dell is. A tőzsdéről kivonulóban levő vállalat a második legnagyobb szereplő az x86 szerverek piacának a HP mögött, a tavalyi harmadik negyedévben a vállalat majdnem 2 milliárd dollár értékben szállított le x86 szervereket. A saját RISC/UNIX biznisszel nem rendelkező cég számára kapóra jöhet az IBM System x portfólió, amely révén jelentősen ki tudná bővíteni piaci részesedését és javítaná a szervergyártásának méretgazdaságossági mutatóit, miközben nem kell attól tartania, hogy saját fejlesztésű, drágább gépeinek versenyképességét rontja. A Dellnél kinyilvánított cél a PC-piaci függőség felszámolása, ebbe a folyamatba is illene az IBM részlegének átvétele.

A WSJ forrásai ugyanakkor arra figyelmeztetnek, egyelőre nem tudni, mennyire komoly a Dell érdeklődése. Az sem világos, a Lenovo vajon továbbra is ott van-e a lehetséges vásárlók között, vagy egyáltalán érdekli-e még a részleg megszerzése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról