Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 14. 11:01

Androidos konzol a Huaweitől

Az Ouya vetélytársának szánt olcsó, androidos játékkonzolt jelentett be a Huawei. A cég a készüléket elsősorban Kínába szánja, és jól időzített: az országban épp január elején oldották fel a konzolok gyártására és kereskedelmére vonatkozó tilalmat.

HIRDETÉS

A kínai konzoltilalom feloldását becélozva a Huawei is belépett a dedikált játékgépek piacára, Tron nevű, Androidot futtató készülékével. A készüléket a vállalat a CES-en leplezte le, alig egy-két nappal azt követően, hogy a kínai piaci megnyílt a külföldi konzolgyártók számára.

Az Ouya hasonmása

A játékgép koncepciója az androidos konzolok úttörőjétől, az Ouyától lehet ismerős, ám annál valamivel erősebb hardverrel érkezik: NVIDIA Tegra 4 processzort és 2 gigabájt RAM-ot kapott, valamint opcionálisan 16 vagy 32 gigabájt belső tárhelyet. A henger formájú konzol Android 4.2.3-at futtat, és egy Bluetooth 3.0-n kommunikáló kontroller is társul hozzá. A televízióhoz vagy monitorhoz HDMI-n csatlakozik, de 802.11ac szabványú Wi-Fi kapcsolódásra is képes, és egy teljes értékű USB 3.0 portot is kapott. A kontrollerre egy nagy kerek touchpad is került, a könnyebb vezérlés végett.

A konzol a nagyobb teljesítményért cserébe valamivel drágább lesz a rivális Ouyánál, 99 helyett 120 dolláros áron kerül majd a boltokba. Érdemes figyelembe venni ugyanakkor, hogy a Kickstarterről indult Ouya alacsony ára ellenére nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Tegra 3 chip már a konzol megjelenésekor sem volt a legerősebb, ráadásul a várva várt, kifejezetten az Ouyára fejlesztett játékok sem érkeztek meg, miután egyszerűen nem volt értelme fejleszteni ilyen szűk installált bázis számára.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Tron mögött ugyanakkor nem közönségi finanszírozás, hanem egy komoly nagyvállalat áll, így könnyebben alkalmazkodhat a piaci igényekhez. Ráadásul mivel még mindig bőven az olcsó játékgépek közé tartozik, Kínában igen versenyképes készülék lehet. A Huawei nagy előnye továbbá, hogy komoly ismeretekkel rendelkezik a kínai játékosok ízlésével és szokásaival kapcsolatban. A potenciális sikerhez az is hozzájárulhat, hogy az ország január elején feloldotta a 13 éve tartó konzoltilalmat, bár David Yao a Huawei Tronért felelős projektmenedzsere szerint az nem érintette volna az eszközt, miután azt nem kizárólag játékra, hanem kiterjedt multimédiás felhasználásra szánták - ugyanakkor manapság kevés olyan játékkonzol van, amire ez ne lenne igaz.

Megnyílt a piac

A játékkonzolok gyártása és kereskedelme ezentúl engedélyezett a Sanghaj szabadkereskedelmi övezetében. A terület egy frissen induló gazdasági központ, létrehozását négy hónapja jelentették be, hogy azzal külföldi gyártókat vonzzanak az országba. A tiltás feloldását január 6-án bejelentő határozatból azonban egyértelműen kiderül, az intézkedés ideiglenes, és egyelőre nem tudni, pontosan meddig tart majd. Az enyhítésnek ráadásul ára van, a kínai kormány ugyanis folyamatosan ellenőrzi a szóban forgó eszközöket, amelyeknek meg kell felelniük a szigorú helyi szabályozásoknak.

A konzolok kereskedelmét és gyártását az országban 2000-ben tiltották be, a kormány így próbálta elejét venni a videojátékok okozta mentális problémáknak, mint a játékfüggőség és a programok esetleges negatív hatása a fiatalokra. A tilalommal ugyanakkor magától értetődő módon a PC-s, mára pedig a mobilos játékok lettek rendkívül népszerűek. A szabályozást ráadásul nem is vették túl szigorúan, a külföldről, például Hongkongból behozott készülékeket nem foglalták le, vagy kobozták el.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 20:20

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.