Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 8. 14:56

Mágnesek forradalmasíthatják a mobilok csatlakozóit

Mágneses csatlakozót kínál a telefongyártóknak a Nano Magnetics. A vállalat szerint a Nanoport névre keresztelt megoldásával a készülékek "építőkockává" válnának: több eszköz egy nagy kijelzőt alkothatna és a perifériák csatlakoztatása is könnyebb lenne.

Új technológiával kapcsolná össze az okostelefonokat autókkal, külső tárolókkal vagy akár egymással a Nano Magnetics. A vállalat szerint a Nanoport nevű mágneses csatlakozó a telefonok kijelzőjének kiterjesztésére vagy megosztására is alkalmas lehet, de akár az autók multimédiás rendszeréhez is kapcsolódhatunk vele. A vállalat a Las Vegas-i CES-en vázolta fel a technológiát, és azt reméli, hamarosan a telefongyártók lecsapnak a benne rejlő lehetőségekre.

A Nanoport egy új típusú csatlakozó, amelynek a célja az elektronikai kapcsolat megteremtésén kívül az, hogy az egymáshoz csatlakozó eszközöket valóban egymáshoz is rögzítse. A Nanoport apró neodímium mágneseket használ, ha pedig szorosabb csatlakozásra van szükség, elektromágnesekkel is kiegészíthető, erre például autókban lehet szükség, ahol a telefon rázós úton könnyen leeshet a műszerfali tartóról. A szabvány támogatja a vezeték nélküli töltést és az USB adatátvitelt is.

A cég szerint a Nanoporton kresztül az eszközök egymásra és egymás mellé téve is képesek lesznek kommunikálni, a technológia pedig számos lehetőséget nyithat a mobilkészülékek területén. Az okostelefonok vagy tabletek egymáshoz illesztve akár egy nagy kijelzőt is alkothatnak, de egyszerűen csatlakoztathatók hozzájuk külső akkumulátorok, kamerák, tárolók vagy egyéb perifériák is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Nano Magnetics vezérigazgatója Tim Szeto szerint a technológia gyakorlatilag “építőkockákká” változtatja a készülékeket, amelyekből új eszközök hozhatók létre. Az apró, 35 fős kanadai vállalat eredetileg mágneses játékokkal foglalkozott, nevéhez fűződnek például a Nanodots építőelemek. A fogyasztóvédelemmel ugyanakkor meggyűlik a bajuk - ami valahol érthető is, hiszen parányi, könnyen lenyelhető, ráadásul erősen mágneses játékokról van szó.

Az egyelőre kísérleti fázisban lévő technológia fő problémáját az eltérő gyártótól származó eszközök csatlakoztatása jelentheti, hiszen a mágneses portok a készülékek más-más részén kaphatnak helyet - ez azonban hagyományos mágnesezhető fémekkel kiküszöbölhető. A Nanoportot a cég szerint a jövőben a moduláris készülékek is alkalmazhatják, mint a Motorola Project Ara névre hallgató koncepciója, amelynél a telefon egyes részei cserélhetők - így nincs szükség rá hogy az egész telefont lecseréljük, ha növelni szeretnénk annak teljesítményét. A cég szerint megoldásukkal a hardver- és szoftverfejlesztők előtt egyaránt új lehetőségek nyílnak meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról