:

Szerző: Dojcsák Dániel

2014. január 7. 14:54

A Sony elhozza az olcsó 4K-t?

A Sony mindeki másnál komolyabban veszi a 4K-forradalmat. Nem csak tévékészülékeivel, de a cég kiadói, tartalomgyártói oldalával és videódisztribúcós szolgáltatójával is támogatja a 3D utáni korszak következő hívószavát. A 2014-es CES felhozatalban a Sony mindent az Ultra HD-ra tett fel.

A japán gyártó három teljesen különálló sorozatot mutatott be tegnap 4K-s tévékészülékekből, többek közt egy belépőszintű modellt is, ami a fogyasztók szélesebb rétegét célozza. Ugyan lehetett számítani rá, hogy az árak lejjebb esnek, de mégis meglepetés, hogy már az év első felében a "mainstream árkategóriában" is megjelenhetnek 4K-s modellek. Ha a Sony meglépi ezt, az nyilvánvalóan a többi vezető gyártót is lépéskényszerbe hozza, ami azt is jelentheti, hogy karácsonykor már 4K-val lesznek kitömve az akciós újságok. Pontos árak azonban egyelőre nincsenek, erre egészen a tavaszi termékindulásig kell várni.

4K már 49 hüvelykes képátlótól

A Sony idén nem mutatott be új OLED modellt, aminek elsősorban az az oka, hogy az OLED fejlesztését támogató Sony-Panasonic együttműködés lejárt, és úgy tűnik, nem is lesz folytatása. Helyette viszont a közvetlen LED-es megvilágítású LCD-k új generációja jelenik meg, a nagyképernyős csúcskategóriában minden esetben apró területekre osztott fényerő-szabályozással (local dimming). A 4K-s kijelzőket az idei kínálatban az XBR sorozatban kell keresni, amiből a csúcskategória az X950B lesz, itt 65 és 85 hüvelykes képátló a választék. A középkategóriát képviseli az X900B, ami szintén 4K, még van helyi fényerő-szabályozás, de már csak a képernyő széléről bevilágító LED-ekkel, 55-79 hüvelyk képátlóval. A belépőszintet az X850B képviseli, ami még mindig 4K-t tud, de helyi fényerő-szabályozást nem, cserébe megfizethető áron kap a vevő Ultra HD felbontást 49-től 70 hüvelykes méretig.

A kijelző azonban mit sem ér, ha nincs rá tartalom. A 3D esetében is bebizonyosodott, hogy a nem 3D-ben rögzített anyagok konvertálása értelmetlen, feltehetően ezt ma már a vevők is tudják. A Sony azonban rendelkezik kellő erővel a tartalompiacon is, így tud nyomást gyakorolni és támogatni az új tartalmak ultranagy felbontásban történő terjesztését.

Az első fontos lépés, amit a cég bejelentett a készülékek mellett, hogy a tartja a tétet, amit a Netflix streamingszolgáltató emelt a közelmúltban. Ahogyan az új, Netflix által gyártott tartalmak, úgy az új Sony tartalmak is Ultra HD felbontásban kerülnek fel a japán cég által támogatott online videószolgáltatóhoz, így ha van elegendő sávszélesség és a megjelenítő is támogatja, akkor lehet a Sony okostévéken elérhető filmekben is számolgatni a szőrszálakat. A Sony számára ez a tempó nem véletlen, hiszen a most zajló generációváltásban esélye lehet arra, hogy megfordítsa a tendenciát tévégyártási üzletágának egyre veszteségesebbé válásában.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Sony repertoárjában egyébként már most is van 140 olyan film és tévésorozat, ami elérhető 4K felbontásban, ehhez jönnek majd hozzá az idén készülő anyagok, ami a Netflix kínálatával együtt már egy ígéretes kínálat áll azok rendelkezésére, akik már tavasszal úgy döntenek, hogy vesznek egy 4K-s tévét. A tyúk-tojás problémájában ezúttal úgy tűnik, hogy előnybe kerül a tartalom és nem üres ígéretekre kell drága készülékeket vásárolnia az embereknek, ahogyan az 1080p begyűrűzésekor volt anno.

Életnaplózás az új hype

A tévék mellett a Sony igyekszik tartani a lépést a többi gyártóval az idén igen divatossá váló hordható elektronikai eszközök piacán is. A Garmin és az LG után a Sony is megmutatta hordható lépésszámláló koncepcióját. A “Core” nevet kapó, felcsíptethető kütyü nem csak azt figyeli, hogy mennyit és hogyan mozgunk egy nap, hanem azt is, hogy mikor és hogyan alszunk, hol és milyen fotókat készítünk, milyen zenét hallgatunk, sőt, azt is, hogy kivel találkozunk. Ez utóbbi már kissé sci-fi, a megoldásra valószínűleg még várni kell, ugyanis a Core még nem egy kész termék, hanem bevallottan csak egy előzetes.

A Core válhatóan Bluetooth-on keresztül kommunikál majd a felhasználó okostelefonjával, a felhalmozott adatok pedig egy hálós szerkezetű felületen keresztül érhetőek majd el. Egyelőre az nem tiszta, hogy ez egy különálló termék lesz, vagy a Sony okostelefonok választható vagy alap kiegészítője. A Fitbithez hasonló eszköz egyébként nem csak ruhára csíptetve viselhető majd, többféle színű csuklópántból is lehet majd válogatni, amibe a Core belecsúsztatható lesz.

Régi-új mobilok

Ugyan a CES nem elsősorban az okostelefon-bemutatók ideje, de az új divatkategóriák mellett nem maradt érintetlen ez a terület sem. A Sony igazán új csúcskészülékkel nem készült, a bemutatott Z1S az amerikai T-Mobile kínálatában jelenik majd meg, az eddigi Z1-től főként külsejében tér el. Egyébként ugyanaz a Qualcomm Snapdragon 800, ugyanaz a FullHD kijelző és ugyanaz az IP58-as víz- és porállóság jellemző rá.

A másik új modell, a Z1 Compact viszont egy nagyon ígéretes darab, végre szakít azzal a félreértéssel, hogy aki nem szeretne óriási kijelzőt, az biztosan nem akar jó teljesítményt sem. A Z1 Compact ugyan 4,3 hüvelyk képátlójú kijelzőt kapott, így jóval kisebb, mint a Z1, de közben belül minden teljesítményt és funkciót megőrzött a mobil. Ebben is Snapdragon 800 dolgozik, van NFC, LTE, 802.11ac és minden, amit 2014-ben elvárunk egy csúcsmodelltől. A kérdés csupán annyi, hogy a kisebb méretű (és csak 720p felbontású) kijelző alá beférő 2300 mAh-s akkumulátorból kijön-e az elvárható üzemidő, amit a Z1 3000 mAh-s telepe biztosít.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.