Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 6. 15:53

Visszatér a legendás Linksys WRT

Megérkezett a közkedvelt Linksys WRT54G router 2014-es utódja, a WRT1900AC. A készülék külsőre egyértelműen hozza elődje színeit és vonalait, továbbá 802.11ac támogatással érkezik, és nyílt forráskódú alternatív firmware is hamarabb lesz hozzá, mint gondolnánk.

HIRDETÉS

Ismerős dizájnnal támad fel a Linksys legendás WRT54G routere. A szögletes kék-fekete készüléket bizonyára keveseknek kell bemutatni, akik legalább érintőlegesen foglalkoztak már a területtel - akik nem hallottak róla, azoknak érdemes tudni, hogy ez a router volt az első, széles körben elterjedt azok közül, amelyek közösségi fejlesztésű, nyílt firmware-t tudtak futtatni. A WRT54G sikeréből nőtte ki magát a számtalan open source firmware-projekt, például az OpenWRT vagy a DD-WRT.

A Linksys WRT1900AC névre hallgató trónörökös formaterve valamivel modernebb a közkedvelt elődénél, ugyanakkor még mindig egyértelműen felismerhető. Az új modell, ahogy az nevéből is adódik, már támogatja a 802.11ac szabványt és az 5 gigahertzes tartományt, amelyen akár 1,3 Gbps sebességű adatátvitelre is képes elméletileg, 2,4 gigahertzen pedig 600 Mbps-mal dolgozik. Az eszközbe Marvell chipset került, ami egyszerre három párhuzamos streamet támogat.

A vezetékes kapcsolatot négy darab gigabites port biztosítja, és külső meghajtót is csatlakoztathatunk az eszközhöz USB 3.0, illetve eSATA/USB 2.0 port segítségével. A router csaknem az összes fájlrendszer-típust támogatja, legyen az FAT, NTFS vagy HFS+, ráadásul a tárolók mellett nyomtatót is képes lesz megosztani a hálózaton. A készülékeben egy 1,2 gigahertzes ARM processzor dolgozik, valamint került még bele 256 megabájt DDR3 RAM, és 128 megabájt flash memória is.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Elődjéhez hasonlóan a WRT1900AC-n is találunk levehető külső antennákat, a stackelhető router abból mindjárt négyet is kapott. Mike Chen, a Linksys termékmenedzsment részlegének alelnöke a PCWorldnek elmondta, a készülék eleinte mind a négy antennát használja, majd miután kiderítette hogy adott körülmények között mely három teljesít a legjobban, a leggyengébbet lekapcsolja. A már a Belkin tulajdonában lévő Linksys új routere teljesítmény tehát tekintetében nem mondható pehelysúlyúnak, de a szó szorosan vett értelmében sem: az eszköz több mint 2,2 kilogrammot nyom.

A klasszikus WRT sokak mellett az OpenWRT közösségnek is nagy kedvence, akikkel a Linksys most együtt dolgozik, hogy az utód megjelenésekor már legyen hozzá egy telepíthető, nyílt forráskódú alternatív firmware, ha valakinek nem felelne meg a gyári verzió. Chen szerint a továbbá a WRT1900AC tavaszi megjelenésekor egy Open WRT SDK-val is előállnak. A router 300 dollárért lesz megvásárolható.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 14:55

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.