Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 6. 14:49

Gartner: idén 3800 milliárd dolláros lesz az IT-piac

A vállalati szoftverek növekedése húzza idén az IT-piacot, a távközlésre viszont a korábban becsülnél kevesebbet költenek a piac szereplői, derül ki többek között a Gartner friss előrejelzéséből, amely a 2014-es IT-költések tendenciáit próbálja megjósolni.

A tavalyi stagnálásközeli állapotot követően idén láthatóan növekedni fog az informatikai termékek és szolgáltatások piaca, adta hírül ma publikált előrejelzésében a Gartner. A vállalat friss becslése szerint 2014-ben összesen 3800 milliárd dollárt költenek világszerte informatikai és távközlési szolgáltatásokra, ami éves szinten 3,1 százalékos növekedést jelent.

Csak kicsit nő a távközlési szegmens

Korábban a Gartner 3,6 százalékos piaci növekedést jövendölt 2014-re, ezt azonban most visszavágta az elemzőcég, mégpedig elsősorban a távközlési szolgáltatások piacán várt kisebb mértékű bővülés miatt. A cég legutóbb még azt várta, 1,9 százalékkal bővül tavalyhoz képest a távközlési szolgáltatások piaca, a friss prognózis szerint azonban csak 1,2 százalék lesz a bővülés. Mivel a teljes IT-piacnak a távközlési szolgáltatások majdnem 40 százalékát teszik ki, ez a kis módosítás is komoly hatásokkal jár a piac egészére nézve.

A Gartner elemzője úgy látja, több ok is utal a távközlési szolgáltatások forgalmának vártnál kisebb ütemű növekedésére. Ezek közül az egyik a csak vezeték nélkül kommunikáló háztartások számának gyors bővülése - sok helyen a mobilok mellett nem tartják meg a vezetékes telefont és az adatkommunikáció is egyre inkább a mobilhálózatok felé tolódik. Emellett fontos tényező a Gartner szerint, hogy Kínában rohamosan csökken a beszédkommunikáció az adatkommunikáció javára, csökkentve a szolgáltatói bevételeket, illetve hogy Nyugat-Európában a vásárlók kegyeiért egyre intenzívebben harcolnak az operátorok, ami lejjebb szorítja a szolgáltatások árát. Összességében a távközlési szolgáltatások piaca 2014-ben 1653 milliárd dolláros lesz a Gartner szerint.

Adatközpont-bővítés, hoszting és kolokáció helyett cloud

Az IT-piac második legnagyobb szegmensét a szolgáltatások teszik ki, 2014-ben 963 millió dolláros forgalom várható ezen a területen, ami éves szinten 4,5 százalékos bővülést jelent a tavalyi 1,8 százalékos emelkedést követően. A Gartner ennek a területnek is "lehúzta" a növekedési kilátásait egyébként, de nem a klasszikus értelemben vett IT-szolgáltatások iránti vártnál kisebb kereslettel indokolt, hanem azzal, hogy a cloudok térnyerése miatt sok szervezet meg fogja fontolni, igénybe vegyen-e hagyományos adatközpont-szolgáltatást (kolokáció, hoszting).

Ugyanekkor az adatközponti berendezések forgalmára vonatkozó előrejelzést is lefelé módosította az elemzőcég a korábbi prognózisához képest, ezt pedig a külső tárolók piacán látható folyamatokkal indokolta. A külső diszkes tárolók eladásai még a válság éveiben is töretlenül meneteltek felfelé, egy pár negyedéve azonban az ütem lelassult, aztán negatívba fordult. Ennek legfontosabb oka, hogy a szervezetek a saját tárolóinfrastruktúra bővítése helyett vagy mellett egyre több publikus felhőszolgáltatást vesznek igénybe, a saját rendszereik kapacitáskihasználtságát pedig olyan trükkökkel (pl. deduplikáció, tömörítés) igyekeznek javítani, amik pár éve még gyerekcipőben jártak, mára viszont megértek az üzleti kritikus alkalmazásra is. Az adatközponti termékek forgalma 2014-ben 143 milliárd dollár lesz, becsli a Gartner, ami 2,6 százalékkal több mint tavaly.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az egyik legnagyobb szegmense az IT-piacnak a személyi eszközöké, ami a Gartner friss elemzése egyszerűen "devices" néven nevez, utalva arra, hogy a PC-k, tabletek, telefonok és más eszközök közötti határ egyre inkább elmosódik, az új típusú eszközök megjelenésével. Ez a szegmens 4,3 százalékkal 697 milliárd dollárosra emelkedik idén a tavalyi 1,2 százalékos visszaesést követően. A piackutató cég úgy látja, hamarosan az eszközök differenciálódása tisztán ár alapján történik, nem pedig az alapján, hogy milyen feladatra szánták őket.

Mindent átsző az analitika

A legnagyobb növekedést 2014-ben a vállalati szoftverek piaca mutatja fel a Gartner előrejelzése alapján, mégpedig 6,8 százalékos éves szinten, ezzel a szegmens forgalma 320 milliárd dollár lesz. A piacot a CRM és SCM, vagyis az ügyfélkapcsolat-menedzsment és az ellátásilánc-menedzsment megoldások húzzák az elemző- és tanácsadócég, ezeket a területeket pedig az egyre fejlettebb analitikai eszközök emelik új szintre a közeljövőben, teljesen átalakítva a cégek marketingtevékenységét akár B2C, akár B2B környezetben. "A fókusz az ügyfélélmény fokozása a presales, sales és post-sales szakaszokban" - mondja Richard Gordon, a Gartner kutatási vezetője.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.