Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 2. 11:29

A világ legsűrűbb mobil memóriája a Samsungtól

A Samsung kifejlesztette a világ első 8 gigabites kapacitású LPDDR4 memóriachipjét, amelynek tömeggyártása 2014-ben indul be.

HIRDETÉS

A mobil eszközök, okostelefonok és tabletek processzorai és grafikus vezérlői egyre erőteljesebbek, ma már 64 bites mobil CPU-magok is elérhetők. Ahhoz, hogy az alkalmazások kihasználhassák a növekedő teljesítményt, a memóriatechnológiának is lépést kell tartania. Nem ritka ma már az 1-2 gigabájt operatív memóriával szerelt okostelefon és tablet és a jövőben a kapacitásuk még tovább nőhet, hogy megfelelő sebességgel futtathassák az egyre összetettebbé váló mobil alkalmazásokat. A mobil eszközök által igényelt memória mennyisége olyan ütemben nő, hogy a hozzájuk gyártott chipek összesített kapacitása hamarosan felülmúlja a PC-két és szervermemóriákét.

A Samsung most új áttörést ért el az alacsony fogyasztású (Low Power, LP) DDR4 memóriák területén, a vállalat kifejlesztett egy 8 gigabites, vagyis 1 gigabájtos lapkát, amelyet 20 nanométeres osztályú gyártástechnológiával készített. A memóriagyártók nem hozzák nyilvánosságra az általuk használt gyártástechnológia pontos adatait, a 20 nanométeres osztály annyit jelent, a csíkszélesség 20-29 nanométer között van. A koreai vállalat állítása szerint ez a legnagyobb adatsűrűségű DRAM chip jelenleg a világon, vagyis adott fizikai méretben ez kínálja a legnagyobb kapacitást.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A memórialapka a Samsung által kifejlesztett és az LPDDR4 szabvány részévé vált Low Voltage Swing Terminated Logic (LVSTL) I/O interfészre épül, amely másodpercenként 400 megabájtos adatátviteli sebességet tesz lehetővé lábanként - ez a jelenleg tömegtermelésben levő LPDDR3 chipeknél kétszer nagyobb teljesítményt jelent. Az LPDDR4 lapka nem csak nagyobb kapacitássűrűségű és gyorsabb mint a ma elterjedt LPDDR3 chipek, hanem kevesebbet is fogyaszt náluk, a Samsung tájékoztatása szerint az előny hozzávetőleg 40 százalékos, 1,1 voltos feszültséget figyelembe véve.

Az LPDDR4 chip lehetővé teszi a készülékgyártók számára, hogy még több operatív tárral lássák el eszközeiket anélkül, hogy a méretük vagy a fogyasztásuk számottevően növekedne - a nagy memóriakapacitás ugyanis nagy fogyasztással is jár, ha annak eléréséhez sok chipre van szükség. A Samsung reményei szerint hamarosan piacra kerülhetnek az LPDDR4 chipet használó eszközök, a vállalat elsősorban a csúcskategóriás okostelefonok és tabletek, kis méretű és fogyasztású noteszgépek, valamint nagy teljesítményű hálózati eszközök gyártóira számít, mint lehetséges vásárlókra.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 21:22

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.