Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A világ legsűrűbb mobil memóriája a Samsungtól

Bodnár Ádám, 2014. január 02. 11:29
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Samsung kifejlesztette a világ első 8 gigabites kapacitású LPDDR4 memóriachipjét, amelynek tömeggyártása 2014-ben indul be.

A mobil eszközök, okostelefonok és tabletek processzorai és grafikus vezérlői egyre erőteljesebbek, ma már 64 bites mobil CPU-magok is elérhetők. Ahhoz, hogy az alkalmazások kihasználhassák a növekedő teljesítményt, a memóriatechnológiának is lépést kell tartania. Nem ritka ma már az 1-2 gigabájt operatív memóriával szerelt okostelefon és tablet és a jövőben a kapacitásuk még tovább nőhet, hogy megfelelő sebességgel futtathassák az egyre összetettebbé váló mobil alkalmazásokat. A mobil eszközök által igényelt memória mennyisége olyan ütemben nő, hogy a hozzájuk gyártott chipek összesített kapacitása hamarosan felülmúlja a PC-két és szervermemóriákét.

A Samsung most új áttörést ért el az alacsony fogyasztású (Low Power, LP) DDR4 memóriák területén, a vállalat kifejlesztett egy 8 gigabites, vagyis 1 gigabájtos lapkát, amelyet 20 nanométeres osztályú gyártástechnológiával készített. A memóriagyártók nem hozzák nyilvánosságra az általuk használt gyártástechnológia pontos adatait, a 20 nanométeres osztály annyit jelent, a csíkszélesség 20-29 nanométer között van. A koreai vállalat állítása szerint ez a legnagyobb adatsűrűségű DRAM chip jelenleg a világon, vagyis adott fizikai méretben ez kínálja a legnagyobb kapacitást.

A memórialapka a Samsung által kifejlesztett és az LPDDR4 szabvány részévé vált Low Voltage Swing Terminated Logic (LVSTL) I/O interfészre épül, amely másodpercenként 400 megabájtos adatátviteli sebességet tesz lehetővé lábanként - ez a jelenleg tömegtermelésben levő LPDDR3 chipeknél kétszer nagyobb teljesítményt jelent. Az LPDDR4 lapka nem csak nagyobb kapacitássűrűségű és gyorsabb mint a ma elterjedt LPDDR3 chipek, hanem kevesebbet is fogyaszt náluk, a Samsung tájékoztatása szerint az előny hozzávetőleg 40 százalékos, 1,1 voltos feszültséget figyelembe véve.

Az LPDDR4 chip lehetővé teszi a készülékgyártók számára, hogy még több operatív tárral lássák el eszközeiket anélkül, hogy a méretük vagy a fogyasztásuk számottevően növekedne - a nagy memóriakapacitás ugyanis nagy fogyasztással is jár, ha annak eléréséhez sok chipre van szükség. A Samsung reményei szerint hamarosan piacra kerülhetnek az LPDDR4 chipet használó eszközök, a vállalat elsősorban a csúcskategóriás okostelefonok és tabletek, kis méretű és fogyasztású noteszgépek, valamint nagy teljesítményű hálózati eszközök gyártóira számít, mint lehetséges vásárlókra.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.