Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 2. 10:00

34 ezer dolgozót rúg ki a HP

A vártnál és tervezettnél nagyobb létszámcsökkentést hajt végre a HP, derül ki az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumból. 2014 végéig összesen 34 ezer munkahely szűnik meg a cégnél.

Egy, az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez (Securities and Exchange Commission, SEC) eljuttatott dokumentumban közölte a HP, hogy a korábban tervezett 29 ezer dolgozó helyett 34 ezertől válik meg 2014 végéig, hogy csökkentse a költségeit és hatékonyabbá szervezze a működését.

A HP még 2012 nyarán jelentett be egy óriási létszámcsökkentési programot, amely a működés hatékonyságának növelését célozta. A vállalat az akkori bejelentés szerint részben önkéntes nyugdíj, másik része pedig elbocsátás keretében faragja le az alkalmazottak számát, egy viszonylag hosszú, majdnem két évig tartó folyamat során. A HP mintegy 3-3,5 milliárd dolláros megtakarítást vár a lépéstől, a cél az így felszabaduló összeg hatékonyabb befektetése a növekedési területekbe (pl. cloud, információmenedzsment, alkalmazástranszformáció).

Az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint a cég végül a tervezettnél és eredetileg kommunikáltnál 5 ezerrel több dolgozót tesz utcára, 2014 végéig összesen 34 ezer főt bocsát el. A legutóbbi lezárt pénzügyi negyedév végén, 2013. október 31-én 315 ezer alkalmazottat foglalkoztatott a HP, vagyis a létszámcsökkentés mértéke megközelítőleg 10 százalékos lesz - a 34 ezer alkalmazott egy részét már 2012 és 2013 során leépítette a vállalat. A leépítések költsége is magasabb lesz a vártnál, a HP összesen 4,1 milliárd dollárt könyvel el ezzel az akcióval kapcsolatban a korábban betervezett 3,6 milliárd helyett.

Nem megy jól a szekér

A HP a vártnál nagyobb létszámcsökkentést a bevételek zsugorodásával és a nehéz piaci környezettel magyarázza a cég. Az ősszel véget ért pénzügyi évben a technológiai óriás 112,3 milliárd dolláros bevételt könyvelt el, ami éves szinten 7 százalékos zsugorodást jelent, az üzemi eredmény eközben (leírások okozta) 11 milliárdos veszteségről 7 milliárdos pluszba fordult, a nettó profit pedig 5,1 milliárd dollárt tett ki.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vállalatot érzékenyen érintette, hogy a bevételének jelentős részét adó PC-piac 2013-ban gyorsan apadt, a nagy növekedést produkáló személyi eszközök (okostelefonok, tabletek) terén ugyanakkor egyáltalán nem volt jelen a HP, így nem tudott az ezek iránti élénkülő keresletből profitálni. A SEC-nek küldött dokumentum alapján a vállalat a gyenge eredményeket az amerikai és főleg az európai közszféra és vállalati szféra gyenge költési hajlandóságával is indokolja, valamint a vállalati hardverek piacán az erős verseny miatti árnyomással is magyarázza. A HP ellen dolgozott tavaly az árfolyammozgás is.

Meg Whitman elnök-vezérigazgató regnálásának elején még azt ígérte, 2012-ben úgy szervezi át a vállalatot, hogy 2013-ban stabilizálódjon a működés, 2014-ben pedig már meginduljon a növekedés, a legfrissebb céges előrejelzés szerint azonban erre nem kerül sor. Az elnök-vezérigazgató asszony nyáron, a harmadik negyedéves és éves eredmények publikálásakor azonban azt közölte, a jövőre várt bevételnövekedés "valószínűtlen", csak bizonyos üzletágaknál sikerül majd felpörgetni a forgalmat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról