Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 2. 10:00

34 ezer dolgozót rúg ki a HP

A vártnál és tervezettnél nagyobb létszámcsökkentést hajt végre a HP, derül ki az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumból. 2014 végéig összesen 34 ezer munkahely szűnik meg a cégnél.

HIRDETÉS

Egy, az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez (Securities and Exchange Commission, SEC) eljuttatott dokumentumban közölte a HP, hogy a korábban tervezett 29 ezer dolgozó helyett 34 ezertől válik meg 2014 végéig, hogy csökkentse a költségeit és hatékonyabbá szervezze a működését.

A HP még 2012 nyarán jelentett be egy óriási létszámcsökkentési programot, amely a működés hatékonyságának növelését célozta. A vállalat az akkori bejelentés szerint részben önkéntes nyugdíj, másik része pedig elbocsátás keretében faragja le az alkalmazottak számát, egy viszonylag hosszú, majdnem két évig tartó folyamat során. A HP mintegy 3-3,5 milliárd dolláros megtakarítást vár a lépéstől, a cél az így felszabaduló összeg hatékonyabb befektetése a növekedési területekbe (pl. cloud, információmenedzsment, alkalmazástranszformáció).

Az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint a cég végül a tervezettnél és eredetileg kommunikáltnál 5 ezerrel több dolgozót tesz utcára, 2014 végéig összesen 34 ezer főt bocsát el. A legutóbbi lezárt pénzügyi negyedév végén, 2013. október 31-én 315 ezer alkalmazottat foglalkoztatott a HP, vagyis a létszámcsökkentés mértéke megközelítőleg 10 százalékos lesz - a 34 ezer alkalmazott egy részét már 2012 és 2013 során leépítette a vállalat. A leépítések költsége is magasabb lesz a vártnál, a HP összesen 4,1 milliárd dollárt könyvel el ezzel az akcióval kapcsolatban a korábban betervezett 3,6 milliárd helyett.

Nem megy jól a szekér

A HP a vártnál nagyobb létszámcsökkentést a bevételek zsugorodásával és a nehéz piaci környezettel magyarázza a cég. Az ősszel véget ért pénzügyi évben a technológiai óriás 112,3 milliárd dolláros bevételt könyvelt el, ami éves szinten 7 százalékos zsugorodást jelent, az üzemi eredmény eközben (leírások okozta) 11 milliárdos veszteségről 7 milliárdos pluszba fordult, a nettó profit pedig 5,1 milliárd dollárt tett ki.

A vállalatot érzékenyen érintette, hogy a bevételének jelentős részét adó PC-piac 2013-ban gyorsan apadt, a nagy növekedést produkáló személyi eszközök (okostelefonok, tabletek) terén ugyanakkor egyáltalán nem volt jelen a HP, így nem tudott az ezek iránti élénkülő keresletből profitálni. A SEC-nek küldött dokumentum alapján a vállalat a gyenge eredményeket az amerikai és főleg az európai közszféra és vállalati szféra gyenge költési hajlandóságával is indokolja, valamint a vállalati hardverek piacán az erős verseny miatti árnyomással is magyarázza. A HP ellen dolgozott tavaly az árfolyammozgás is.

Meg Whitman elnök-vezérigazgató regnálásának elején még azt ígérte, 2012-ben úgy szervezi át a vállalatot, hogy 2013-ban stabilizálódjon a működés, 2014-ben pedig már meginduljon a növekedés, a legfrissebb céges előrejelzés szerint azonban erre nem kerül sor. Az elnök-vezérigazgató asszony nyáron, a harmadik negyedéves és éves eredmények publikálásakor azonban azt közölte, a jövőre várt bevételnövekedés "valószínűtlen", csak bizonyos üzletágaknál sikerül majd felpörgetni a forgalmat.

a címlapról