Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 30. 09:53

Nem gyárt többé Parallel ATA merevlemezeket a WD

Majdnem két évtizeddel a Parallel ATA szabvánnyá emelését követően a Western Digital végleg leáll az ilyen csatolófelületet használó meghajtók gyártásával. Az ilyen diszkek már évekkel ezelőtt is csak 1 százalékát adták a teljes HDD-piacnak.

Az xbit labs cikke szerint a Western Digital az év végén befejezi a Parallel ATA csatolófelülettel ellátott merevlemezek gyártását és értékesítését, ezzel a világ legnagyobb HDD-gyártója, a szabvány eredeti kifejlesztője végleg átáll a SATA meghajtókra.

A Parallel ATA szabvány, ahogy ma ismerjük, még ATA (AT Attachment) néven született meg, a Parallel ATA nevet csak 2003-ban, a Serial ATA szabvány megszületésekor kapta. Az ATA alapjainak tekinthető IDE (Integrated Drive Electronics) technológiát a Western Digital dolgozta ki még az 1980-as években, az ATA pedig 1994-ben vált szabvánnyá. Az ATA felületű merevlemezek kezdetben másodpercenként 3,3 megabájtos sebességgel tudtak kommunikálni, a tempó a technológia fejlődésével később egészen 166 megabájtig nőtt.

Ahogy a neve is mutatja, a PATA szabványú meghajtók párhuzamos interfészen kommunikáltak, emiatt nagy méretű, széles szalagkábellel csatlakoztak a vezérlőkhöz. A PATA-t felváltó SATA (Serial ATA) más soros szervezésű, emiatt vékonyabb és olcsóbb kábelt használ, ez teszi lehetővé egyébként a hosszabb kábelek alkalmazását, no meg a nagyobb teljesítmény elérését is. Az első SATA meghajtók 150 megabájtos másodpercenkénti sebességre voltak képesek, a szabvány azóta 2 gigabájtig gyorsult (SATA 3.2, vagy SATA Express).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A SATA szabvány 2003-ban jelent meg és előnyei miatt villámgyorsan elterjedt, piackutatói becslések szerint már ez előző évtized végén 99 százalék körül volt a SATA diszkek aránya az eladott meghajtók között. Emellett azonban a PATA diszkekhez is hozzá lehetett jutni, a régebbi típusú gépek tulajdonosainak nagy örömére. Az alaplapok egy részén a mai napig megtalálható egyébként PATA vezérlő, néha két darab is, ami összesen négy eszköz csatlakoztatását teszi lehetővé (master-slave jumperelés révén).

Az xbit labs cikke szerint a Western Digital, amely akvizíciók révén a világ legnagyobb merevlemez-gyártója lett nemrégiben, végleg beszünteti a PATA felületű megajtók gyártását és forgalmazását. A cég még májusban tájékoztatta a kereskedőket, hogy az utolsó PATA diszkekre (WD800AAJB, WD1600AAJB, WD2500AAJB, WD3200AAJB, WD4000AAJB, WD5000AAJB) leadott rendeléseket 2013. december 29-ig teljesíti, ezt követően kikerülnek a kínálatból a meghajtók. A szóban forgó példányok közül egyébként a legkisebb modell (WD800AAJB) 80 gigabájtos, a legnagyobb (WD5000AAJB) pedig 500 gigabájtos kapacitású.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról