Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 7. 13:39

Ex-motorolás veterán vezeti a GlobalFoundriest

Új vezetővel kezdi az évet a GlobalFoundries, a vállalat élére hétfő este az ex-motorolás Sanjay Jha állt. A feladata megerősíteni a cég pozícióját a szerződéses félvezetőgyártók piacán, bővíteni a kapacitást, elérni a nyereséget és talán tőzsdére is vinni a céget.

Sanjay Jha veszi át a GlobalFoundries irányítását, a korábbi cégvezető Ajit Manocha a jövőben tanácsadóként segíti Jha munkáját. Sanjay Jha a Qualcommnál dolgozott éveken át, egy időben a chipgyártó részleg fejeként, mielőtt a Motorola mobilgyártó részlegének vezetőjévé nevezték ki. A Motorola két vállalattá szakadása után a Motorola Mobility irányítása volt Jha feladata, az ő ideje alatt vásárolta fel a láthatatlanná zsugorodott telefongyártót a Google, 12,5 milliárd dollárért, jobbára a szabadalmi portfólióért. Ezt követően Jha elhagyta a céget.

A GlobalFoundries a legfiatalabb szerződéses chipgyártó. A cég 2009-ben alakult az AMD félvezetőgyártó tevékenységének leválasztásából, majd később a szingapúri Chartered Semiconductor beolvasztásával hízott tovább. A GF egy 2012-es adat szerint a világ második legnagyobb foundryjává, vagyis szerződéses félvezetőgyártójává nőtte ki magát, tavaly a forgalma közel harmadával 4,56 milliárd dollárra bővült, amivel épp megelőzte a Samsungot, de messze elmaradt a piacot majdnem 17 milliárdos bevétellel vezető TSMC-től.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szerződéses chipgyártó az Advanced Technology Investment Corporation tulajdonában van, amely Abu Dzabi kormányzatának befektetési eszközkezelője. Az ATIC az eddig eltelt évek során mintegy 15 milliárd dollárt költött a GlobalFoundries működtetésére, valamint egy új chipgyár építésére, amely New York államban létesült. A GF tulajdonosa a közeljövőben sem kíván szűkmarkúskodni, pár év alatt további 10 milliárd dollár tőkebefektetést tervez, amelyet a New York-i gyár bővítésére, illetve a további üzemek korszerűsítésére használ fel a GlobalFoundries, hogy a vetélytársakkal (pl. TSMC, UMC) versenyképes technológiát tudjon kínálni.

Az Egyesült Arab Emirátusoknak régóta célja, hogy gazdaságát függetlenítse az olajtól, ezért már évek óta lépéseket tesz annak érdekében, hogy a Közel-Kelet gazdasági és csúcstechnológiai központjává váljon, afféle helyi Szilícium-völgyként. Egy időben napirenden volt, hogy a GlobalFoundries az "anyaországban", Adu Dzabiban építsen félvezetőgyárat, hogy a térség technológiai versenyképességét növelje, azonban a 2012-re tervezett és 2015-re befejezni vágyott beruházás terveit végül lefújták a piaci környezetben bekövetkezett változások miatt. Azóta az előkészítések újra elkezdődtek, eddig azonban nem lehetett konkrétumot hallani arról, mikor kezdődhet meg az építkezés és mennyi idő alatt épülhet fel a chipgyár.

2012-ben a GlobalFoundries vezetői arról is beszéltek, 2015-re a cég elérheti a nyereséget és pénzügyileg önfenntartóvá válhat, ekkor pedig a részvényeit bevezethetik a tőzsdére is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról