Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 20. 11:00

Kétkulcsos titkosítást kap a BitTorrent Chat

Kettős biztonsági kulcs alapú titkosítást használ a BitTorrent egyelőre alfa verzióban lévő csevegőszoftvere a BitTorrent Chat. A központi szerver nélküli, peer-to-peer chatkliens várhatóan a BitTorrent Sync fejlődési szakaszain esik majd át, így nem sokára nyílt alfa és pár hónapra rá betik béta verzióban is megjelenik majd.

HIRDETÉS

A BitTorrent már szeptemberben bejelentette, dolgozik egy peer-to-peer protokollt használó csevegőszoftver kifejlesztésén, most pedig blogposztjában további részleteket árult el a szerinte hamarosan garantáltan privát chatelést biztosító programról. A BitTorrent Chat névre hallgató kliensnél eltűnnek majd a felhasználónevek, és a klasszikus értelemben vett bejelentkezés is, az azonosítást egy kriptográfiai kulcspár szolgálja majd: egy publikus, és egy ideiglenes, privát kulcs.

A chat hálózata felé a felhasználó gyakorlatilag azonos a publikus kulcsával, ami azt jelenti, hogy akár személyazonosságunk felfedése nélkül is cseveghetünk, a beszélgetőpartnereknek ugyanis csak egymás nyilvános kulcsaira van szüksége a chateléshez. A szoftver ezen felül a két kulcspár alapján egy ideiglenes azonosítót is generál minden megkezdett beszélgetéshez, amelyet annak lezárultával kitöröl. Az ilyen több kulcs alapú kódolás egyik legnagyobb előnye, hogy az üzenetek két azonosító alapján titkosíthatók. Az olyan esetekben ugyanis, mikor a kódolás csak a publikus kulcsra épül, ahhoz hozzáférve bárki megtekintheti az adott felhasználó üzeneteit, akár visszamenőlegesen is.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A rendszer alapját egy elosztott hash tábla (Distributed Hash Table, vagy DHT) képezi, ami tartalmazza az egyes IP címeket, így nincs szükség központi szerverre. Ez a megoldás elsőre talán még kevésbé biztonságosnak hangzik, hiszen IP-ket gyakorlatilag mindenkinek kiszolgáltatja, a vállalat szerint ugyanakkor ez a veszély nem fenyeget, mivel az általuk létrehozott DHT protokoll ugyancsak titkosított, így a felhasználók adatai biztonságban vannak.

A BitTorrent Chat alfa verziója már kipróbálható, arra a vállalat oldalán van lehetőség feliratkozni, azonnali hozzáférésre azonban senki ne számítson, a szoftvert ugyanis egyelőre csak a cég berkein belül használják. A vállalat szerint további lehetőségek is rendelkezésre állnak majd az üzenetek titkosítására, nem kell majd feltétlenül a fenti rendszerre támaszkodni, ezekről azonban csak később árulnak el részleteket.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 15:33

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.