Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Kétkulcsos titkosítást kap a BitTorrent Chat

Hlács Ferenc, 2013. december 20. 11:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kettős biztonsági kulcs alapú titkosítást használ a BitTorrent egyelőre alfa verzióban lévő csevegőszoftvere a BitTorrent Chat. A központi szerver nélküli, peer-to-peer chatkliens várhatóan a BitTorrent Sync fejlődési szakaszain esik majd át, így nem sokára nyílt alfa és pár hónapra rá betik béta verzióban is megjelenik majd.

hirdetés

A BitTorrent már szeptemberben bejelentette, dolgozik egy peer-to-peer protokollt használó csevegőszoftver kifejlesztésén, most pedig blogposztjában további részleteket árult el a szerinte hamarosan garantáltan privát chatelést biztosító programról. A BitTorrent Chat névre hallgató kliensnél eltűnnek majd a felhasználónevek, és a klasszikus értelemben vett bejelentkezés is, az azonosítást egy kriptográfiai kulcspár szolgálja majd: egy publikus, és egy ideiglenes, privát kulcs.

A chat hálózata felé a felhasználó gyakorlatilag azonos a publikus kulcsával, ami azt jelenti, hogy akár személyazonosságunk felfedése nélkül is cseveghetünk, a beszélgetőpartnereknek ugyanis csak egymás nyilvános kulcsaira van szüksége a chateléshez. A szoftver ezen felül a két kulcspár alapján egy ideiglenes azonosítót is generál minden megkezdett beszélgetéshez, amelyet annak lezárultával kitöröl. Az ilyen több kulcs alapú kódolás egyik legnagyobb előnye, hogy az üzenetek két azonosító alapján titkosíthatók. Az olyan esetekben ugyanis, mikor a kódolás csak a publikus kulcsra épül, ahhoz hozzáférve bárki megtekintheti az adott felhasználó üzeneteit, akár visszamenőlegesen is.

A rendszer alapját egy elosztott hash tábla (Distributed Hash Table, vagy DHT) képezi, ami tartalmazza az egyes IP címeket, így nincs szükség központi szerverre. Ez a megoldás elsőre talán még kevésbé biztonságosnak hangzik, hiszen IP-ket gyakorlatilag mindenkinek kiszolgáltatja, a vállalat szerint ugyanakkor ez a veszély nem fenyeget, mivel az általuk létrehozott DHT protokoll ugyancsak titkosított, így a felhasználók adatai biztonságban vannak.

A BitTorrent Chat alfa verziója már kipróbálható, arra a vállalat oldalán van lehetőség feliratkozni, azonnali hozzáférésre azonban senki ne számítson, a szoftvert ugyanis egyelőre csak a cég berkein belül használják. A vállalat szerint további lehetőségek is rendelkezésre állnak majd az üzenetek titkosítására, nem kell majd feltétlenül a fenti rendszerre támaszkodni, ezekről azonban csak később árulnak el részleteket.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.