:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 3. 11:32

Peer-to-peer csevegőszoftvert fejleszt a BitTorrent

Saját, biztonságosnak hirdetett chatszolgáltatást indít a BitTorrent. A peer-to-peer alapú chatprogrammal a vállalat az NSA-botrány kapcsán felmerült, a magánéletet és az adatok biztonságát érintő kérdésekre igyekszik választ adni - legalábbis ami az online csevegést illeti. A szoftver egyelőre az alfa verziónál tart, a BitTorrent tesztelők jelentkezését várja.

Az utóbbi időben, különösen az amerikai NSA (National Security Agency) megfigyelési botránya kapcsán egyre nagyobb hangsúlyt kap az online biztonság és magánélet fontossága. A BitTorrent ezért egy titkosított chatkliens létrehozásán kezdett dolgozni, hogy az igénynek megfelelően megteremtse a kíváncsi szemektől védett, biztonságos online csevegés lehetőségét.

A BitTorrent Private Chat - amely jelenleg még erősen fejlesztés alatt áll és egyelőre alfa verzióban létezik - segítségével a felhasználók p2p hálózaton kommunikálhatnak egymással, ezzel kiiktatva az olyan közbenső szervereket, amelyekről harmadik felek hozzáférhetnének az információkhoz. A sokszor illegális torrentezéshez is használt decentralizált peer-to-peer módszernek köszönhetően az adatok, jelen esetben az üzenetek soha nem tárolódnak központi szervereken, csupán a küldő és a címzett számítógépén.

A tesztelők előtt már kinyíltak a kapuk

A kísérletező kedvű felhasználók már feliratkozhatnak a BitTorrent Private Chat alfa verziójának tesztelésére, hogy visszajelzéseikkel és észrevételeikkel segítsék a fejlesztők munkáját - erre a vállalat mindenkit bátorít. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a végleges verzió mikor lesz elérhető, csak az a biztos, hogy a cég egy ingyenesen használható szolgáltatásként képzeli el a Private Chatet.

A szoftver készítőinek célja, hogy Private Chattel más csevegőszolgáltatások fiókjai is használhatók legyenek, valamint hogy az a multimédiás kommunikációhoz, például a VoIP szolgáltatásokhoz használt SIP (Session Initiation Protocol) szabványokkal is képes legyen együttműködni, így a program később akár hang-, illetve videobeszélgetés funkciókkal is kiegészülhet. A chat egyelőre azonban BitTorrent fiókot igényel, és azt sem tudni, hogy az alfa verzió Windows, Mac vagy Linux platformon lesz először elérhető. Az ugyanakkor már biztos, hogy a jövőben mobil alkalmazásként is megjelenik majd.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat azt nem árulta el, hogy a BitTorrent Private Chat milyen módon naplózza a beszélgetéseket, illetve hogy egyáltalán lesz-e lehetőség visszaolvasni a korábbi üzenetváltásokat. A BitTorrent kommunikációs igazgatója, Christian Averill a CNET-nek elmondta, az alkalmazás a BitTorrent Synchez hasonlóan működik majd. A Dropbox, Skydrive és hasonló online tárhelyszolgáltatások privát és biztonságos alternatívájának szánt peer-to-peer fájlszinkronizációs szoftver segítségével számítógépek, okostelefonok, tabletek, de akár ismerősök készülékei között is folyamatosan szinkronizálva tarthatunk adott könyvtárakat úgy, hogy közben minden adatforgalom titkosítva zajlik. Akárcsak a BitTorrent Sync és számos további BitTorrent Labs projekt, a Private Chat ötlete is a vállalat egy belső “hackathonján”, vagyis innovációs versenyén született meg.

Kínos kérdés, kitérő válasz

Figyelembe véve az utóbbi hónapok eseményeit, óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy az NSA, netán más hasonló hírszerző szervezetek megkeresték-e  a vállalatot, hogy helyezzen el számára hátsó bejáratot a csevegőprogramban. Christian Averill - ugyancsak a CNET-nek - elmondta, nem jártasak az NSA programok részleteiben, így nem tudnak nyilatkozni az ügyben.

A BitTorrent ezzel a lépéssel arra az útra tér rá, amelyet a Skype 2011-ben elhagyott, mikor a Microsoft mintegy 8,5 milliárd dollárért felvásárolta. A népszerű csevegőprogram ugyanis kezdetben a Kazaa fájlcserélő szoftvertől látott peer-to-peer megoldást használta az üzenetek és hívások lebonyolítására, így minimális költséggel tarthatta fent magát, hiszen nem volt szüksége szerverekre, ezáltal pedig a felhasználók számára is ingyenes maradhatott. A Microsofttal kötött megállapodást és a felhőbe költözést azonban, a már említett biztonsági kérdések miatt sokan kifogásolhatják, és láthatnak jobb alternatívát a BitTorrent megoldásában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.