Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 20. 13:20

Továbbra is a Qualcomm a vezető telefonos chipgyártó

Nem szereplő az Intel az okostelefonos lapkák piacán, a MediaTek azonban már felkerült a dobogóra a telefonok és a tabletek között is. A toronymagas telefonos piacvezető a Qualcomm, az amerikaiak már a tabletekben is komoly versenyzővé léptek elő.

Az okostelefonos alkalmazásprocesszorok piacán a Qualcomm-Apple páros mögött bevétel szerint már a MediaTek a harmadik legnagyobb szereplő - jelenti a Strategy Analytics. A negyedik helyet a Samsung csípte meg, az ötödik pedig a szinte ismeretlen nevű Spreadtrum. A listán a MediaTek és a Spreadtrum helyezése jól mutatja, hogy a távol-keleti (Kína, Indonézia, India, Vietnám) piacokon uralkodó alsó-középkategóriás modellekben már nem csak volumen, de pénz is van - a MediaTek már a 4,9 milliárdos piac 10 százalékára tette rá a kezét.

A kutatás szerint a Qualcomm toronymagasan vezeti a piacot, 53 százalékot hasít ki a bevételből, köszönhetően elsősorban kiválóan integrált rádiós egységeinek. Az alkalmazásprocesszorral egybeépített 3G vagy LTE basebandet a gyártók imádják, mivel keveset fogyaszt és mind sebességben, mind árban versenyképes. A Strategy Analytics szerint a Qualcomm domináns pozíciójához hozzájárul az is, hogy a piac csúcsától a legalsó szegmensekig mindent képes portfóliójával lefedni, így mind a drága, mind az olcsó lapkák piacán jelen tud lenni.

MediaTek: bejött a nyolcmagos marketingprocesszor.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Samsung új processzorcsaládja, a Exynos 5 egyelőre nem tudja elérni az előd Exynos 4 sikereit, ezen azonban gyorsan változtathat az Exynos újrakiadása, amely sok műszaki hibajavítás mellett már beépített LTE-modemet is tartalmaz majd, így a dél-koreai gyártó egyre több telefonjában feltűnhet majd. A Strategy Analytics számít arra is, hogy 2014-ben a Samsung nyit a közép- és alsó kategóriák felé, így növelni tudja majd részesedését.

Tableteknél más a kép

A tabletes lapkák piacán a legfontosabb történés a Qualcomm felemelkedése - a cég fél évvel ezelőtt még a legjobb ötbe sem fért bele. Ez egyébként kiválóan mutatja, hogy rendkívül gyorsan változó piacról beszélünk, egy-egy hibás döntés vagy végrehajtásban mutatott ballépés egy-egy gyártó teljes részesedését elsöpörheti, korábban az NVIDIA, a Samsung és a Texas Instruments is volt már második az Apple mögött. A Qualcomm javuló pozícióját a Strategy Analytics szerint a Nexus 7-nek és az Amazon Kindle Fire HDX-nek köszönheti, mindkét modell előző verziójában még más gyártó (NVIDIA illetve Texas Instruments) lapkája dolgozott és mindkettő roppant versenyképes áron, nagy tételben fogyott.

A tabletes alkalmazásprocesszorok piaca bevétel szerint 30 százalékkal nőtt a piackutató szerint és a negyedévben 1,2 milliárdot tett ki. Az első az iPaddel továbbra is piacvezető Apple lett, mögötte a Qualcomm, az Intel, a Samsung és a MediaTek került fel a legjobb ötös listára bevétel szerint. Az Apple a piac 40 százalékát vitte el, mivel a chipgyártó és a tabletgyártó részleg nem külön entitás, így ez értelemszerűen a piackutató cég becslése. Az Apple dominanciájára jellemző, hogy a második helyezett Qualcomm csupán harmadakkora, 13 százalékos részesedéssel rendelkezik, az Intel pedig csupán 8 százalékot tudott kiszelni a tortából.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról