Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 17. 10:05

MHL 3.0: Ultra HD videó mobilról tévére

Bejelentette az MHL szabvány legújabb, 3.0-s verzióját a Silicon Image. A technológia segítségével már 4K Ultra HD videó is továbbítható mobileszközökről televízióra, vagy egyéb nagyméretű kijelzőkre. A szabványt támogató chipekkel felszerelt készülékeket a 2014-es CES-en mutatják be.

Egyelőre még elég ritkán kerülnek egy mondatba az okostelefonok, tabletek a 4K felbontással, ugyanakkor a párosítás példátlannak sem mondható. A jövőben valószínűleg egyre több gyártó mobilkészülékeiben találhatjuk majd meg a technológiát, a Silicon Image pedig felkészülten várja a 4K és az okostelefonok házasságát. A cég létrehozta az első olyan chipeket, amelyek támogatják az MHL 3.0 szabványt mellyel az Ultra HD videó a mobileszközökről a televíziókra, vagy egyéb nagy felbontású kijelzőkre továbbítható.

David Kuo, a Silicon Image, azaz az egyik legnagyobb, az MHL szabványért felelős vállalat igazgatója szerint, egyre több telefonon és táblagépen tűnik fel a 4K felbontás, amelyet a felhasználók a tévéken is viszont akarnak látni, miután a filmek, de a játékok is sokkal jobb élményt nyújtanak a nagy képernyőn. A vállalat három chipet tervezett: egy MHL 3.0 mobil transzmittert, egy “hidat” amely a más kábelszabványok között átjárhatóságot biztosítja, és egy multimédiás kapcsolót. A SiI8620 transzmitter chip a 4K alkalmazás processzorokkal működik együtt, míg a SiI9394 MHL 3.0-to-HDMI 2.0 híd a HDMI korábbi és újabb generációival teszi lehetővé a kommunikációt. A harmadik lapka (SiI6031) a mobilkészülékek öt tűs csatlakozóihoz társul.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az MHL 3.0 nem csak a kép átvitelére képes, amellett tölti is a készüléket és ugyanazon a kábelen párhuzamosan USB adatokat is továbbít. A szabvány legújabb verziója az MHL 2.0 sávszélességének dupláját tudja hozni, valamint HDCP 2.2-es másolásvédelemmel is ellátták. Mindezek mellett nagy sebességű perifériák csatlakoztatását is lehetővé teszi, mint a különböző adattárolók, billentyűzetek vagy egerek.

Az MHL szabványt a Nokia, Samsung, Silicon Image, Sony és a Toshiba fejlesztették ki, mára pedig az MHL Consortium 200 tagúra bővült. Az első a technológiával felszerelt eszközök 2011-ben mutatkoztak be, azóta több mint 400 millió került forgalomba, köztük okostelefonok, tabletek, monitorok, televíziók, projektorok, Blu-ray lejátszók, valamint sok egyéb készülék és kiegészítő. A Silicon Image annak idején a HDMI és a DVI szabványok megalkotásában is komoly szerepet játszott. Az új MHL technológiát, valamint a vele felszerelt készülékeket januárban, a 2014-es CES-en mutatják be Las Vegasban, a chipek tömeggyártása pedig az első negyedévben kezdődik meg.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról