Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 16. 08:36

Saját processzort fejleszthet a Google

Saját processzor fejlesztését tűzte ki célul a Google, ARM utasításkészlet-architektúrát felhasználva. A cég a szerverparkját frissítené.

Magát megnevezni nem kívánó, belsős forrásra hivatkozva azt állítja a Bloomberg, hogy a Google saját processzorok fejlesztésébe kezd. A vállalat ehhez ARM utasításkészlet-architektúrát használna, a cél azonban nem a mobil eszközökbe szánt lapkák piacának megtámadása, hanem a hatalmas saját szerverinfrastruktúra fejlesztése.

x86 helyett ARM

A Google hatalmas mennyiségű szervert üzemeltet világszerte a változatos online szolgáltatásait ellátandó. Ezek a gépek házon belüli tervezésűek, a vállalat adatközpontjai elég nagyok ahhoz, hogy megérje házon belül fejleszteni a szervereket - ezzel a vállalat nem csak pénzt takarít meg, hanem maximálisan az igényeihez tudja szabni a hardvert. Ezen az úton menne tovább a házon belüli chipfejlesztéssel a cég, egy saját lapkát még inkább a futtatott feladatokhoz tudna szabni.

A Bloomberg szerint a Google ARM utasításkészlet-architektúrán képzeli el saját szerverarchitektúrájának jövőjét - az érintett vállalatok nem kommentálták az információt. "Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a világ legjobb infrastruktúráját tervezzük meg" - mondta a lapnak a Google egyik szóvivője. "Ebbe beleértendő a hardvertervezés minden szinten, és a szoftverfejlesztés." A cég szóvivője nem kívánt arról beszélni, a Google valóban saját chipet tervez-e.

A Google szerverei jelenleg x86-alapúak, jobbára Intel processzorokra épülnek. A Google mint megrendelő elvesztése  komoly érvágás lehet az Intel számára, az üzleti lap úgy becsli, a félvezetőgyártó ötödik legnagyobb vásárlója a keresőcég, és a teljes árbevétel több mint 4 százalékát adja, ami éves szinten 2 milliárd dollár körüli összeget jelent. Az Intel elsősorban a kereskedelmi szerverekre, a vállalati szerverfeladatokra koncentrál, a versenytárs AMD azonban az Opteronok révén kinyilvánítottan a Google-éhoz hasonló nagy adatközpontokat veszi célba, és akár arra is hajlandó, hogy teljesen egyedi megrendelés alapján alakítsa a chipek paramétereit. Úgy tűnik, se az Intel "veszed vagy sem, nincs más" megközelítése, sem az AMD ajánlata (ha volt ilyen) nem felelt meg a keresőóriás számára.

Lenne helye a saját processzornak

Sok más céghez hasonlóan a Google számára is járható út lenne az ARM utasításkészlet-architektúra, vagy akár komplett ARM processzormagok licencelése, és ezekből a saját igényeknek megfelelő processzor létrehozása szem előtt tartva olyan szempontokat mint a fogyasztás és a teljesítmény, vagy a kis helyigény. A Google a megtervezett lapkákat a nagy szerződéses chipgyártók (pl. TSMC, GlobalFoundries vagy akár IBM) üzemeiben állíttathatná elő. Megfelelően nagy mennyiségű chip esetén ez akár olcsóbb is lehet mint a piacon elérhető processzorok megvásárlása. A vállalat globális infrastruktúrája iparági becslések szerint egymilliónál is több szerverből áll és éves szinten több tízezerrel növekszik - a pontos számok szigorúan titkosak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az alacsony fogyasztású, ARM utasításkészlet-architektúrára épülő szerverekkel a piacot támadó cégek (pl. Calxeda) éppen az olyan feladatokat célozzák meg, mint amilyeneket a Google is futtat az adatközpontjaiban. Ezek az alkalmazások jellemzője, hogy viszonylag kis processzorteljesítményt igényelnek, ugyanakkor jól párhuzamosíthatók, a hibatűrést pedig szoftveresen kezelik. Tipikusan ilyen feladatok a webkiszolgálás, a levelezés, a képek kezelése, illetve a nagy mennyiségű adat elosztott tárolása. Mivel a Google infrastruktúrája Linux-alapú és erőteljesen támaszkodik egyedi fejlesztésekre, a cég könnyen adaptálhatja a feladatait az x86 helyett más processzor-architektúrára.

A Google processzorfejlesztési erőfeszítései nem teljesen váratlanok. A cég alapító tagja az augusztusban létrejött OpenPower Consortiumnak is, amelynek keretében az IBM licencmegállapodás keretében megosztja partnereivel a POWER 8 chipek architektúráját, így más vállalatok is építhetnek ezekre épülő chipeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról