:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 10. 12:16

Friss EqualLogic tárolókkal készül a karácsonyra a Dell

Bemutatta népszerű EqualLogic tárolócsaládjának új modelljét a Dell. A PS6210 valójában nem egy eszközt, hanem egy komplett családot takar, a tároló ugyanis hat különféle konfigurációban vásárolható meg.

Tavaly februárban frissült a Dell EqualLogic PS6100-as tárolócsaládja a 6110 modellekkel, amely kisebb ráncfelvarrást jelentett a 6100-as tárolókhoz képest - a legfontosabb új képesség a 10 gigabites Ethernet-csatlakozók (SFP+ vagy 10GBASE-T) megjelenése volt, valamint az ezzel járó nagyobb hálózati teljesítmény. A vállalat most bemutatta a PS6200-as családot, amely teljes generációváltást jelent, amit a név is megpróbál hangsúlyozni.

Új HDD-s modellek

A PS6210 sorozat minden tagja duál kontrolleres felépítésű, azonban a kontrollerekben már nem 8, hanem 16 gigabájt nem felejtő (non-volatile) cache kapott helyet. A processzorok is erősebbek lettek és az EqualLogic Software 7.0 révén már teljes 64 bites támogatást élveznek - a szoftver elérhető a korábbi EqualLogic modellekre is, az élő terméktámogatási szerződéssel rendelkező ügyfelek ingyen letölthetik és telepíthetik, azonban a korábbi modelleken a szoftver 32 bites kompatibilitási módban fut csak.

A termékkínálat összesen hat új taggal bővült. A PS6210E a kapacitásra optimalizált változat, ez 2, 3 vagy 4 terabájtos NL-SAS lemezekkel rendelhető, amelyekből legfeljebb 24-et képes fogadni, így a maximális kapacitás 96 terabájt lehet. Némileg nagyobb teljesítményt nyújt a PS6210X, amelybe 2,5 hüvelykes, 10 ezres fordulatú diszkek építhetők, igény szerint 600, 900 vagy 1200 megabájtos kapacitással. Ennek a csúcskapacitása már csak 28,8 terabájt, nyersen.

Egy szinttel feljebb a teljesítményskálán a a PS6210XV található, amely szintén 2,5 hüvelykes diszkeket kezel, de már 15 ezres fordulatú, 300 gigabájtos darabokkal van konfigurálva. A 24 támogatott meghajtó mindegyikének beszerelévével a kapacitás 7,2 terabájt mindössze. A PS6210XV-nek létezik egy másik verziója is, amelyben 3,5 hüvelykes, 600 gigabájtos 15K SAS meghajtókból dolgozik 24 darab, ennek kapacitása 14,4 terabájt.

SSD és HDD, akár vegyesen is

A 2007-ben egy akvizíció révén a Dell kínálatába került EqualLogic tárolóók a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára automatizált rétegezést és SSD-ket is támogatnak, miközben optimalizálják a terhelés elosztását hálózati, kapacitás és diszk I/O szintjén is a rendszerben található egységek között. Ehhez a komplexitásához képest rendkívül könnyen telepíthetőek és üzemeltethetőek a Dell EqualLogic rendszerek, ráadásul minden szoftveres funkciójuk az alapfelszereltség része, további licencekre nincs szükség. Ez különösen értékes az olyan, sokszor előre nem tervezett funkciók használatakor, mint a távoli replikáció egy katasztrófatűrő megoldás kialakításakor, vagy a snapshotok áttöltése dedikált adatmentő tárolókra.

Az új EqualLogic sorozatban a PS6210S-re jutott a csúcskategóriás modell szerepe, legalábbis ami a teljesítményt illeti, Ebben a tárolóban 24 darab SSD dolgozik, amelyek az ügyfél igényei szerint lehetnek 400 és 800 gigabájtos darabok is - utóbbiak használatával 19,2 terabájtos kapacitás érhető el, az I/O.sebesség pedig 30 ezer művelet másodpercenként. A Dell szerint ez a modell rendkívül takarékos, ekkora teljesítményhez ugyanis 96 darab párhuzamosan dolgozó 15K diszkre, vagyis legalább 4 EqualLogic PS6210XV-re lenne szükség, négy ilyen tároló azonban több helyet foglal, többet fogyaszt, drágább mint egy PS6210S és a diszkek késleltetése is magasabb - igaz, a kapacitásuk is nagyobb.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 30 ezer IOPS teljesítmény nem emeli a csúcskategóriába a PS6210S-t, ez a sebesség sehol sincs a tisztán flashre alapozó, egyedi architektúrát alkalmazó cégek (pl. Violin, Fusion-io) termékeinek tempójához képest, ezt azonban a Dell is belátja, Ugyanakkor a cég azzal érvel, hogy a PS6210S ára sincs olyan magasra belőve, a meglevő EqualLogic-ügyfelek 90 százaléknak teljesítményproblémáit meg tudja oldani egy ilyen eszköz.

Emellett megjelent a PS6210XS, amely 17 darab 2,5 hüvelykes, 10K fordulatú diszk mellett 7 SSD-t tartalmaz, ezzel törekedve a nagy teljesítmény és a nagy kapacitás, illetve a megfizethető ár egyensúlya felé. Ebben a konfigurációban az elérhető maximális kapacitás 26 terabájt. A Dell tájékoztatása szerint a PS6210XS modell szállítása csak 2014 elején kezdődik, a többi változatot már idén kezükbe kaphatják az első vevők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.