Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 4. 09:39

Már nem áll talpra a PC-piac

Az IDC legújabb előrejelzése szerint stabilizálódni fog a PC-piac, a jövőben tovább nem zsugorodnak az eladások - de növekedésre sincs már semmi kilátás.

Igen borús képet fest a PC-piac középtávú alakulásáról az IDC 2017-ig tartó időszakra készített előrejelzése. Eszerint idén drámai, 10 százalékot meghaladó lehet az egész évre vetített zsugorodás, jövőre, és a következő években azonban teljes stagnálás következik, a piac beáll a 300 millió darabos éves eladások szintjére. Az idei évre adott előrejelzés szerint a piac 10,1 százalékkal zsugorodik majd, ami rosszabb, mint a korábban előrejelzett 9,7 százalékos visszaesés és messze a legsúlyosabb visszalépés a piacon, amióta az IDC követi annak alakulását. Az eladások jövőre sem növekednek majd, a piackutató mintegy 3,8 százalékos zsugorodást prognosztizál 2014-re.

Az idei évre vonatkozó adat mögött több, eltérően viselkedő részpiac bújik meg. Egyrészt míg a vállalati szegmens csak 5 százalékkal esik vissza, a fogyasztói piacon már 15 százalékos a PC-k eladásában mért zsugorodás már a szegmens gyors ütemű átalakulására utal. Jövőre és a következő időszakban azonban stabilizálódni fog a piac, köszönhetően a Windows XP-t futtató gépek várható cseréjének és annak, hogy a tabletek piacra gyakorolt hatása hosszabb távon is korlátozott marad.

Az IDC szerint a piac hosszabb távon 300 millió eladott PC szintjén stabilizálódik hosszútávon, ezt 40-60 százalékos megoszlásban teszik ki a fejlett és fejlődő piacok. Ugyanilyen a megoszlás az asztali és a hordozható számítógépek között, mintegy 121 millió desktop és 184 millió hordozható gép találhat gazdára 2017-ben (a jelenlegi modellek szerint).

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A piackutató elemzője, Jay Chou őszintén összefoglalta a piaccal kapcsolatos középtávú meglátásokat: "A PC-piac jövőjével kapcsolatban az a legaggasztóbb, hogy nincs ok lecserélni az öregedő rendszereket. A kutatásunk továbbra is azt találta, hogy a PC az elsődleges számítástechnikai eszköz, amelyet több órán keresztül használunk, mint a tabletet, vagy telefont, azonban a PC részesedése a felhasználó idejéből folyamatosan csökken. Ezt kiegészíti, hogy az iparág erőfeszítései ellenére a PC-k felhasználási forgatókönyve nem mozdult el a hagyományos feladataitól (tartalomfogyasztás és produktivitás). Ennek eredménye, hogy a PC-k élettartama egyre nyúlik, ami beszűkíti a növekedés esélyeit".

Az elemzők szerint az új 2-in-1 eszközök (téphető noteszgépek, dokkolható tabletek, ahogy tetszik) hoznak majd némi színt a piacra és elsősorban ezek terjedésének tudható be a stabilizálódás és a zsugorodás megállítása. A Windows-t futtató tabletekből (ezeket nem számolja PC-nek a kutató) ugyanakkor nem sok jót vár az IDC, a jelenlegi előrejelzés szerint az idei 7,5 millió darab után még 2017-re is csak 39 millió fogy majd, vagyis még évek múlva is csak egy apró piacról beszélhetünk.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról