:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 4. 09:39

Már nem áll talpra a PC-piac

Az IDC legújabb előrejelzése szerint stabilizálódni fog a PC-piac, a jövőben tovább nem zsugorodnak az eladások - de növekedésre sincs már semmi kilátás.

Igen borús képet fest a PC-piac középtávú alakulásáról az IDC 2017-ig tartó időszakra készített előrejelzése. Eszerint idén drámai, 10 százalékot meghaladó lehet az egész évre vetített zsugorodás, jövőre, és a következő években azonban teljes stagnálás következik, a piac beáll a 300 millió darabos éves eladások szintjére. Az idei évre adott előrejelzés szerint a piac 10,1 százalékkal zsugorodik majd, ami rosszabb, mint a korábban előrejelzett 9,7 százalékos visszaesés és messze a legsúlyosabb visszalépés a piacon, amióta az IDC követi annak alakulását. Az eladások jövőre sem növekednek majd, a piackutató mintegy 3,8 százalékos zsugorodást prognosztizál 2014-re.

Az idei évre vonatkozó adat mögött több, eltérően viselkedő részpiac bújik meg. Egyrészt míg a vállalati szegmens csak 5 százalékkal esik vissza, a fogyasztói piacon már 15 százalékos a PC-k eladásában mért zsugorodás már a szegmens gyors ütemű átalakulására utal. Jövőre és a következő időszakban azonban stabilizálódni fog a piac, köszönhetően a Windows XP-t futtató gépek várható cseréjének és annak, hogy a tabletek piacra gyakorolt hatása hosszabb távon is korlátozott marad.

Az IDC szerint a piac hosszabb távon 300 millió eladott PC szintjén stabilizálódik hosszútávon, ezt 40-60 százalékos megoszlásban teszik ki a fejlett és fejlődő piacok. Ugyanilyen a megoszlás az asztali és a hordozható számítógépek között, mintegy 121 millió desktop és 184 millió hordozható gép találhat gazdára 2017-ben (a jelenlegi modellek szerint).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A piackutató elemzője, Jay Chou őszintén összefoglalta a piaccal kapcsolatos középtávú meglátásokat: "A PC-piac jövőjével kapcsolatban az a legaggasztóbb, hogy nincs ok lecserélni az öregedő rendszereket. A kutatásunk továbbra is azt találta, hogy a PC az elsődleges számítástechnikai eszköz, amelyet több órán keresztül használunk, mint a tabletet, vagy telefont, azonban a PC részesedése a felhasználó idejéből folyamatosan csökken. Ezt kiegészíti, hogy az iparág erőfeszítései ellenére a PC-k felhasználási forgatókönyve nem mozdult el a hagyományos feladataitól (tartalomfogyasztás és produktivitás). Ennek eredménye, hogy a PC-k élettartama egyre nyúlik, ami beszűkíti a növekedés esélyeit".

Az elemzők szerint az új 2-in-1 eszközök (téphető noteszgépek, dokkolható tabletek, ahogy tetszik) hoznak majd némi színt a piacra és elsősorban ezek terjedésének tudható be a stabilizálódás és a zsugorodás megállítása. A Windows-t futtató tabletekből (ezeket nem számolja PC-nek a kutató) ugyanakkor nem sok jót vár az IDC, a jelenlegi előrejelzés szerint az idei 7,5 millió darab után még 2017-re is csak 39 millió fogy majd, vagyis még évek múlva is csak egy apró piacról beszélhetünk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.