:

Szerző: Koi Tamás

2013. december 3. 11:40

Könnyít a mobilozók terhein a brit kormány

Egyfajta rezsicsökkentésnek, de legalábbis stabilizálásnak is felfogható a brit kormány azon törekvése, mellyel a mobiltelefonos szerződésekben foglalt, váratlan pénzügyi terhektől kívánja megóvni a szigetország lakóit. A jövő tavasszal életbe lépő javaslatokat négy nagy mobilszolgáltató már el is fogadta - cserébe ők is kedvezményt kaphatnak.

A mobilkommunikációs költségek "elszállásától" védi a brit ügyfeleket az a megegyezés, mely négy helyi operátor és a kormányzat közt jött létre a napokban. A Cameron-kabinet által megfogalmazott célok már a 2015-ös választások előszelének tekinthetők, a kormányzat ugyanakkor igyekszik a szolgáltatócégeket is kompenzálni, például az energiaárak mérséklésével.

Harc a sokk ellen

A legnagyobb brit mobilszolgáltatók közül a Vodafone, az EE (a France Telecom és a Deutsche Telekom vegyesvállalata), a 3 (Hutchison Whampoa) valamint a Virgin Media hónapokkal ezelőtt megkezdte az egyeztetést a kormánnyal a jelenlegi szerződésekben szereplő extra, nem várt költségek mérsékléséről. Így többek közt napirenden volt a hűségszerződések közben életbe lépő tarifaváltozás kezelése, a lopott, vagy elvesztett telefonok illetéktelen használatából eredő károk, illetve a roamingdíjak mérséklése.

A négy szolgáltató a hét elején megállapodást írt alá az illetékes tárcával, melynek alapján a cégek vállalták, hogy lehetőséget adnak az előfizetőnek a szerződés büntetés nélküli felbontására abban az esetben, ha hűségidő alatt nőnek a költségek, egyoldalú szerződésmódosítással. Az operátorok és a kormányzat megállapodtak továbbá egy 50 angol fontos maximális költséglimitben, ami abban az esetben terhelheti az ügyfelet, ha a telefonját ellopják, vagy az előfizető elveszti a készüléket, és az előfizetéssel illetéktelenek visszaélnek.

A megállapodás részeként napirendre kerültek a roaming, vagyis a külföldi mobilhasználat költségei is az Európai Bizottság masszív roamingdíj-csökkentési törekvéseivel összhangban. A négy szolgáltató a kormányzati megállapodás értelmében támogatta az a célkitűzést, hogy az EU-n belüli roaming felár 2016-ra teljesen megszűnjön. A mintegy 23 millió előfizetővel rendelkező O2 UK (a spanyol Telefónica leányvállalata) egyelőre további vizsgálatoktól tette függővé, hogy csatlakozik-e a (most még) nem kötelező érvényű megállapodáshoz, illetve ajánláshoz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mindazonáltal nem kétséges, hogy az O2 is beáll majd a kormányzati célokat támogató távközlési multik sorába, tekintettel a brit piacon tapasztalható, rendkívül kiélezett versenyhelyzetre, mely egyben európai viszonylatban az egyik legolcsóbb tarifaportfóliót eredményezte. Az országban egyébként nemrég frekvenciaaukció is zajlott, melynek bevételével a kormány bevallottan elégedetlen volt, az ügyben vizsgálatot is indított a brit számvevőszék.

Nincs kibúvó

Hazánkban a telekommunikációs piac szereplői a végfelhasználói árakat (percdíjak, havi díjak és egyéb feltételek változása) az európai gyakorlathoz igazodva jellemzően egyoldalú szerződésmódosításokkal változtatják, a szerződés kötelmeiből azonban ilyenkor csak az szabadulhat, aki határozott idejű szerződéskötéssel együtt nem vásárolt kedvezményesen mobiltelefont (ellenkező esetben vissza kell fizetnie a kapott kedvezményeket).

A magyarországi piaci szereplők az elmúlt években többször is felfelé korrigáltak áraikon, többségében a piaci körülményekben bekövetkezett jelentős változásokra hivatkozva - kimondva, kimondatlanul ezek leginkább a szektort sújtó különféle adókat takarják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.