Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 2. 13:40

Megkezdődött a Jolla okostelefonok árusítása

Elindultak az első Jolla telefonok előrendelőik felé, miután a finn cég múlt héten hivatalosan is bejelentette, hogy megkezdik a készülékek árusítását. A MeeGo operációs rendszerre épülő Sailfish OS-szel felszerelt okostelefonok androidos alkalmazásokat is képesek futtatni, sőt maga a rendszer is telepíthető lesz eredetileg Androidot futtató telefonokra.

Megkezdődött az első Jolla okostelefonok kiszállítása. A telefont fejlesztő, volt Nokia-alkalmazottakból összeállt vállalat szerint eddig nagyjából egymillió euró folyt be az eladásokból, ami a 399 eurós készülékárból kiindulva néhány ezer eladott példányt jelent. A cég korábban Sailfish OS-t futtató készülékek nagy előnyeként hirdette, hogy teljes mértékben Android-kompatibilisek, így a Google platformjára készült alkalmazások módosítás nélkül futtathatók rajtuk, sőt maga a rendszer is telepíthető eredetileg Androidot futtató hardverre.

Középmezőny a felső kategória áráért

A Jolla készülékével új versenyzőként száll be az okostelefon-piacra, amelyen eddig egy újoncnak sem sikerült igazán megvetnie a lábát az Android, az iOS és a Windows Phone mellett - gondoljunk csak vissza az Ubuntu próbálkozására. Ott van ugyanakkor a Firefox OS is, amelynek sikerességéről még korai lenne beszélni, azonban az elmúlt hónapban több helyen is megjelent, és alacsony árával sokak számára vonzó lehet.

A finnek készülékének ára már korántsem ilyen barátságos, az 399 euróért vásárolható meg, amit a benne található hardverért látszólag igen magasra lőttek be. A Jolla egy rendkívül jó felépítésű telefon, cserélhető hátlappal és kivehető 2100 mAh-s akkumulátorral, amibe egy 1,4 gigahertzes kétmagos Snapdragon 400 processzor került. Az okostelefon emellett 1 gigabájt RAM-ot és 16 gigabájt belső tárhelyet kapott, ami microSD-kártyával tovább bővíthető. A készülék IPS kijelzője 4,5 hüvelykes, 540x960 pixeles felbontással, ami nagyjából 245 ppi-s pixelsűrűséget jelent.

01:58
 

Jolla - A new beginning (Official)

Még több videó

Noha a fenti paraméterek egy androidos készüléknél lassan már alulról súrolnák a középkategóriát, a Jolla esetében úgy tűnik, megfelelően kiszolgálják az operációs rendszer igényeit - az appokét viszont egyelőre csak bajosan. A készülék a gyártó saját fejlesztésű, Sailfish OS nevű rendszerét futtatja, amely a Nokia rövid életű nyílt forráskódú MeeGo mobil operációs rendszerének örökségét viszi tovább.

Az első benyomások szerint bár maga a felület a gyengébb hardveren is szépen fut, az alkalmazásoknál már más a helyzet. Az appok betöltődésére a kelleténél többet kell várni, az androidos szoftverek pedig csak szaggatva, döcögősen működnek a Jollán. A Sailfish OS egyik kulcseleme az “intuitív”, szinte teljes mértékben gesztusalapú kezelőfelület, ám a megvalósítás The Verge és az Engadget szerint sem lett túlzottan felhasználóbarát: könnyű benne összezavarodni és eltéveszteni a hasonló gesztusokat, más-más feladatot lát el például a kijelző széléről és közepéről indított elhúzás.

A frissítéseken múlik a Sailfish sorsa

A rendszerbe nem került be a Google Play Store, így a felhasználók kénytelenek lesznek a Jolla saját alkalmazásboltjára, az androidos szoftvereke setében pedig a Yandex App Store-ra hagyatkozni, vagy apk fájlból telepíteni a kívánt alkalmazásokat. A platform ráadásul olyan problémákkal is küzd, mint az LTE hiánya, amelyet a fejlesztőknek nem sikerült időben orvosolni, így a vásárlók kénytelenek lesznek a hibát befoltozó frissítésig várni a 4G-s internetezéshez.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A rendszer tehát bár már kapható, még mindig úgy tűnik gyerekcipőben jár, szerencsére azonban ezt fejlesztői sem gondolják máshogy, és folyamatosan dolgoznak a platform hibáin. A Sailfish OS alkotói ráadásul nyitottak az észrevételekre nemcsak a bugok és hibák, hanem az esetleges változtatások terén is. A rendszer továbbá nem korlátozódik a Jolla hardverére, a vállalat vezérigazgatója Tomi Pienimäki szerint az létező androidos telefonokra is telepíthető lesz, noha erre egy darabig még várni kell.

Bővülő funkcionalitás

A Jolla érdekessége, hogy többféle színben megvásárolható "Other half" névre keresztelt cserélhető hátlapokban egy NFC-chipet is találunk, így a telefon felismeri a felpattintott hátoldal színét, és ennek megfelelően alakítja a felhasználói felület színsémáját is. A hátlap mögött ráadásul egy hardveres csatlakozót is találunk, amelynek segítségével a gyártók fizikai billentyűzettel, plusz akkumulátorral, különböző érzékelőkkel vagy akár e-ink kijelzővel felszerelt hátoldalakat is készíthetnek a telefonhoz. A Jolla már dolgozik hasonló megoldáson, noha azt egyelőre nem árulta el pontosan milyen funkciókat tartalmaz majd a kiegészítő, és a többi gyártót is erre bátorítja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról