Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 17. 08:04

Androidos alkamazásokkal is megbirkózik a Sailfish OS

Teljes mértékben Android-kompatibilis a finn Jolla vállalat Sailfish operációs rendszere. A Sailfish OS nemcsak Android alkalmazásokat képes futtatni, de az eredetileg a Google mobil operációs rendszeréhez készült hardverre is telepíthető lesz. A vállalat ismét előrendelhetővé tette év végén érkező készülékét, kihasználva hazájában az elmúlt hetek eseményeit követő Microsoft-ellenes hangulatot.

A Sailfish mobil operációs rendszert fejlesztő finn Jolla bejelentette, szoftvere immár teljesen kompatibilis az Android rendszerrel, mind szoftver, mind hardver tekintetében: az Androidra készült alkalmazásokat módosítás nélkül képes futtatni és az Androidot működtető hardverekkel is kompatibilis, azaz a jelenleg a Google operációs rendszerét futtató készülékekre is telepíthető.

Azzal, hogy a Jolla szoftvere már létező hardvereket támogat, megkönnyíti a gyártók dolgát, akik így minimális erőfeszítéssel futtathatják azt készülékeiken. Az Android alkalmazások támogatása elsősorban azt célozza, hogy azok a potenciális vásárlók se hátráljanak meg az új rendszer elől, akik az appok hiánya miatt félnének platformot váltani - ahogy azt a Windows Phone esetében is láthattuk. A Jolla csapata természetesen a natív Sailfish-alkalmazások készítésére is bátorítja a fejlesztőket, ám könnyen lehet, hogy az Android támogatással ennek ellenkezőjét érik majd el.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Mindenesetre nagy előnyt jelent, ha a nagyrészt volt MeeGo-fejlesztőkből verbuválódott cég vállalja ezt a kockázatot, hiszen a felhasználók már a megjelenéskor hozzáférhetnek az olyan népszerű alkalmazásokhoz mint például az Instagram, amelyre a Windows Phone felhasználók máig várnak. A vállalat úgy tervezi, ismét előrendelhetővé teszi májusban bemutatott készülékét, amelyről sokat nem tudni, a Jolla azonban annyit elárult, hogy azt 4,5 hüvelykes kijelzővel, kétmagos processzorral, 16 gigabájtos - microSD-kártyával bővíthető - belső tárhellyel, valamint cserélhető hátlappal szerelték fel és 399 dollárért lesz megvásárolható az idei utolsó negyedévben.

A Jolla azt nem közölte, eddig pontosan hány telefonra adtak le rendelést, a TechCrunch szerint azonban akár 50 ezer darabról is szó is lehet. Finnországban Microsoft-ellenes légkör uralkodik, mióta az felvásárolta a Nokia telefongyártását, amit a Sailfish fejlesztői igyekeznek saját malmukra hajtani. A Jolla úgy véli, a Microsoft bejelentése jelentősen megerősítette a cég és a Sailfish OS stratégiai pozícióját, a finnek ugyanis szívesebben vásárolnak majd hazai terméket, mint az immár külföldi tulajdonú Nokia készülékeket.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról