Szerző: Koi Tamás

2013. november 29. 18:33

Letette az új frekvenciapályázat alapjait a hatóság

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság péntek délután váratlanul közzétette a frekvenciahasznosítás második ütemét megalapozó pályázati dokumentáció tervezetét. A hatóság csaknem 400 MHz-nyi spektrumot adna használatba meglévő és új mobilpiaci szereplőknek, összesen nettó 125 milliárd forintért cserébe.

Nem aukció, hanem pályázat útján kívánja hasznosítani, illetve a mobilpiaci szereplők számára értékesíteni a jelenleg rendelkezésre álló, illetve rövidesen felszabaduló spektrumkeretet az állam, legalábbis ez derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által péntek délután közzétett pályázatidokumentáció-tervezetből. A hatóság honlapján található, 147 oldalas dokumentumot a pályázati eljárás megindítása előtt, nem egészen egy hónapig véleményezhetik a szolgáltatók. A hírközlésszabályozásért felelős szervezet szerint a pályázat lehetőséget ad arra, hogy a szolgáltatók felé kötelező vállalások is megjelenjenek, vagyis elő lehet írni a nyertes szolgáltatónak több olyan, hálózatépítésre vonatkozó kritériumot, melyre az aukciós eljárás során nincs lehetőség.

Kettesbe kapcsoltak

Mint azt korábban megírtuk, a hatóság és a mobilszolgáltatók stratégiai együttműködésnek köszönhetően szeptemberben lezárult a frekvenciahasznosítás első üteme. Az NMHH a három magyarországi mobilszolgáltató 900 és 1800 MHz-es frekvenciahasználati jogosultságait egységesen 2022-ig hosszabbította meg és harmonizálta lejárati idejüket. Az értékesítés első üteme után Dr. Karas Monika az NMHH elnöke felkérte a hatóság hivatalát, hogy a frekvenciahasznosítás következő ütemére olyan fejlesztésközpontú értékesítési koncepciót dolgozzon ki, amely arra ösztönzi a piaci szereplőket, hogy az eddig lefedetlen országrészeket minél rövidebb időn belül lássák el korszerű, szélessávú vezeték nélküli szolgáltatásokkal.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A frekvenciahasznosítás most induló második ütemében az NMHH Hivatala a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítása érdekében hirdet versenyt pályázat útján. A hatóság továbbra is stratégiai partnerként tekint a magyar digitális gazdaság fejlesztésében érdekelt piaci szereplőkre - áll a szervezet honlapján -, ezért a végleges kiírás előtt egy dokumentáció-tervezetet tett közzé, amelyet a hivatal Vári Péter főigazgató-helyettes vezetésével készített. A tervezetről szóló konzultációt december 10-én tartja a hatóság, véleményezni december 20-ig lehet a szöveget.


Forrás: NMHH

Az eljárás a tervezet alapján összesen kilenc frekvenciacsomag mintegy 400 MHz-nyi spektrumára lesz kiírva, az összérték megközelíti a nettó 125 milliárd forintot - ez egyébként alig több, mint amennyi az államkasszába befolyt a frekvenciahasznosítás első üteme alapján (a pályázatra való jelentkezés egyébként nettó 40 millió forintba kerül). A hatóság a beruházások támogatása érdekében az újonnan használatba vett sávok után a használatba vétel napját követő 4 éven belül csak 50%-os sávhasználati díjat számít fel.

17 évre előre

Egy aukció során ennél lényegesen nagyobb összeg is befolyhatott volna a licitálás útján, a hatóság azonban ezúttal úgy vélte, több európai országgal ellentétben Magyarországnak most inkább érdeke a hálózatépítési ütemezés kontrollálása. A dokumentáció tervezete alapján egyébként a kilenc frekvenciacsomag használatára egységesen 2029. február 15-ig jogosultak a nyertes szolgáltatók, a pályázati eljárás a tervek szerint 2013. december 30-án indul, az ajánlatok bontására 2014. január 23-án kerülhet sor.

Az értékelés során a megajánlott díj mellett a frekvenciacsomagtól függően súlyozottan szerepet kap a lefedettségre és annak ütemezésére vonatkozó kötelezettségvállalás, illetve az adott csomagtól függően akár az is, hogy milyen a résztvevő pénzügyi, szakmai háttere, valamint milyen üzleti tervet mutat be.

a címlapról