:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 29. 09:14

ASUS Transformer T100: a megfizethető hibrid

Az ASUS Transformer T100 hibrid tablete egyértelműen nem a prémium kategória készülékeit fogja rendre utasítani, és felépítését is lenne hova csiszolni, jó teljesítményével és még jobb árával komoly esélyese lehet a karácsonya alját célzó versenyfutásnak.

Az ünnepekhez közeledve a gyártók egyre több kedvező árú készülékkel állnak elő, és az ASUS sem maradt ki a sorból. A Transformer T100 Windows 8.1-et futtató tablet-notebook hibriden messziről a vállalat minőségi felépítésű termékeiből ismerős stílusjegyek köszönnek vissza, kézbe véve azonban feltűnik néhány alapvető különbség. A tablet hátlapja például érezhetően olcsó, fényes “kopogós” műanyag. A hátoldal mintázatával a gyártótól ismert szálcsiszolt alumíniumot igyekszik imitálni, efölött azonban egy áttetsző fedőréteg található, így tapintásra sima, kivitelezése pedig messze nem olyan precíz, mint egy drágább eszköz esetében.

De pontosan itt értünk el a másik kulcskülönbséghez, hiszen az ASUS Transformer T100 amellett, hogy felépítését tekintve nem titkoltan távol áll a prémium kategóriától, cserébe árban is ugyanezt teszi. A hibrid 32 gigabájtos belső tárhellyel felszerelt változata ugyanis 110, a 64 gigabájtos verzió pedig 120 ezer forintos áron kerül a boltokba, ami könnyen feledtetheti csiszolatlanságait.

A T100 dobozában billentyűzetet is találunk

A tablethez egy billentyűzetes dokkoló is jár, bár abból hiányzik a gyártó borsosabb árú Transformer készülékeiből ismert plusz akkumulátor, amellyel meghosszabbítható lenne a táblagép üzemideje - bár erre, mint látni fogjuk így sem lehet panasz. A klaviatúra szerencsére nem Bluetooth segítségével kapcsolódik, így nem is kell külön tölteni mint a Thinkpad Tablet 2 esetében. A borítás itt egy fokkal kellemesebb mint a T100 hátuljánál: a dokkoló csuklótámasza is a korábban látott műanyagból készült, viszont már tapintásra is érezhetően recés, a szálcsiszolt fémet idézi, az alja pedig tapadósabb felületű plasztik, kicsit a Nexus 7 borítására hajaz.

A tabletet a dokkolóba téve az igen masszívan csatlakozik hozzá, nem kell félni, hogy ha csak a táblagépet fogjuk a klaviatúra lepottyanna. A kiegészítő zsanérjai is kellően erősek, mindenféle szögben stabilan tartják a készüléket. A csatlakozót körülvevő bölcsőt, amelybe a T100 fekszik azonban pontosabban is kimérhették volna, ugyanis van némi holtjátéka.

A gépelés az első pillantásra kicsit túl alacsonynak tűnő billentyűkön valójában nem rossz, azok a kelleténél kicsit kevésbé löknek vissza, de egyáltalán nem zavaró mértékben. Hátránya inkább méretéből adódik, hiszen a kijelző 10,1 hüvelykes, így a dokkoló sem lehetett sokkal nagyobb. A gyártó a klaviatúra tervezésénél is csak 26,4 centiméter széles területből tudott gazdálkodni, aminek végeredménye kicsit zsúfolt elrendezés. Ez főleg a nagyobb notebookról vagy asztali gépről érkezőknek lesz furcsa.

Kattintás csak saját felelősségre

A touchpad sem teljesen problémáktól mentes: amellett hogy apró -  noha ez megint csak betudható a készülék dimenzióinak - nem kellően reszponzív, ami már bosszantó kissé. Az érintőpad nincs teljesen kibékülve a Windows 8.1-nél már elég gyakran alkalmazott multitouch gesztusokkal, azokat késve, vagy akadozva hajtja végre, így az ember egy idő után a hibridet notebookként használva is könnyen átszokhat az érintőkijelzőre, legalábbis egy-egy elhúzás, vagy görgetés erejéig. Külön jobb és bal egérgomb nem került az eszközre, kattintani a touchpad jobb vagy bal oldalát lenyomva tudunk, ezt azonban csak saját felelősségre tegyük, az ugyanis a vártnál jóval hangosabbat kattan - aki tehát titokban szeretne diablózni előadás közben jobb ha más megoldást keres. Természetesen mindez akárcsak a legtöbb laptopnál itt is megoldható egy a touchpadre mért bökéssel, jobb klikk esetén azonban nincs menekvés.

A táblagépen jól látszik, hogy elsősorban a netbook-szerű, de legalábbis fektetett kijelzős használatra tervezték, mivel a hangerőgombok és a Start gomb is fektetve a jobb oldali élen kaptak helyet. Ez a megoldás azért is elég szokatlan, mert a windowsos tableteken a Start gomb többnyire az alsó perem közepén található, itt viszont dokkolt állapotban vélhetően nehezen lett volna hozzáférhető. A gomb működése azért így is nehézkes kicsit, néha szinte a letűnt korok Nokiáit idézi, ahol egyes modelleknél komoly erőkifejtést igényelt a bekapcsológomb megnyomása - de ennek köszönhetően legalább értelmet nyer a Windows 8.1-ben “visszatért” Start gomb, amelyet ujjbegykímélőbb alternatívaként valószínűleg többen is igénybe vesznek majd. A hangerőszabályzók elhelyezése is fura lehet, azokat a készüléket állíva tartva akarva akaratlanul is oldalt keresnénk, de egy-két sikertelen tapogatózás után ez is megtanulható.

Elfogadható kijelző, négymagos processzor

Az érintőkijelző egy 1366x768 pixel felbontású IPS panel, teljesen elfogadható képpel, bár napfényben, illetve nagyobb szögben eldöntve a színek komoly fakuláson esnek át, a szöveg ugyanakkor továbbra is olvasható marad. A kijelző fölött egy 1,2 megapixeles webkamerát is találunk, hátlapi kamera viszont nem került rá, ami nem is baj a táblagép nem fotózásra való.

A tabletben egy négymagos Intel Atom Z3740 processzor ketyeg 1,33 gigahertzen, ami mellett 2 gigabájt RAM is helyet kapott (a T100 Aida64-es leírása itt olvasható). Az Atom lapka jól végzi a dolgát, a készüléken a Windows 8.1 gyakorlatilag zökkenőmentesen fut, a mindennapi használat egyáltalán nem izzasztja meg. Az akkumulátorral gond nélkül kibír egy átlagos napot, böngészéssel, szövegszerkesztéssel és egy-egy kósza YouTube videóval körülbelül tíz órát dolgozhatunk vele, masszív filmezéssel nagyjából nyolcat, készenléti állapotban pedig akár 4-5 napig is várakozik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az eszközt USB-n keresztül tudjuk tölteni, ehhez annak jobb szélén találunk Micro USB csatlakozót. A peremen egy Micro HDMI egy fülhallgató aljzat és egy microSD-kártyahely is helyet kapott, ami jó pont a bővíthetőség szempontjából. Teljes értékű USB portot azonban sajnos magán a táblagépen nem találunk, a dokkolóra viszont került egy 3.0-s bemenet, így ha a előreláthatólag pendrive-val is dolgoznunk kell a nap folyamán, érdemes - pontosabban muszáj lesz - a klaviatúrát is magunkkal vinni.

Ez bár elkerülhető lett volna egy plusz csatlakozóval, különösen nagy problémát sem okoz majd, mivel a T100 nem mondható éppen ormótlannak: 26,4 centiméter hosszú és 17 centiméter széles, dokkoló nélkül alig több mint 1, azzal együtt pedig 2,3 centiméter vastag, így a kisebb táskákban is kényelmesen elfér. Az egész napos hurcolás sem túl megterhelő, hiszen billentyűzettel együtt 1093, anélkül pedig mindössze 577 grammot nyom.

A hibrid mindkét formájában megállja a helyét

A készüléken tehát találhatunk az olcsóbb termékekből ismerős apróbb konstrukciós hibákat, illetve igénytelenebb megoldásokat, például a néhol pontatlan illesztések, vagy a billentyűzetnek a tablet fényes felületén minduntalan nyomot hagyó gumiütközői, ám feltűnő problémákról nem beszélhetünk. Végeredményben egy jól hordozható, remek üzemidejű kis eszközről van szó, ami tabletként és notebookként is megállja a helyét - a 110 ezer forintos árat figyelembe véve pedig az apróbb hibákra, és az olcsóbb anyaghasználatra sem lehet panasz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.