Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Leszedték a CyanogenMod telepítőt a Play Store-ból

Gálffy Csaba, 2013. november 28. 11:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Eltűnt a Play Store-ból, az androidos alkalmazásboltból az alternatív telefonos szoftvert telepítő CyanogenMod Installer app. A Google szerint megsérti a bolt felhasználási feltételeit, ezért mennie kell, a telepítés így kicsit bonyolultabbá válik.

Önkéntesen távolította el a CyanogenMod Installer alkalmazást a fejlesztői csapat, miután a Google Play Store illetékesei jelezték, hogy az app megsérti az alkalmazásbolt felhasználási feltételeit - jelentette be a CyanogenMod csoport. A november 13-án publikált alkalmazásnak egyetlen funkciója van, végigvezeti a felhasználót a gyári operációs rendszer lecserélésének folyamatán és a PC-re telepített alkalmazással együtt CyanogenMod firmware-t telepít a telefonra - erről itt írtunk részletesebben.

A Play Store illetékeseinek álláspontja szerint az alkalmazás önmagában ártalmatlan, mégis "arra ösztönzi a felhasználót, hogy megsértse az eszköz garanciális feltételeit", emiatt pedig nem maradhat a boltban. Az illetékesek ezért az adminisztratív úton történő eltávolítást helyezték kilátásba, amennyiben a Cyanogen önként nem veszi le az alkalmazást. A céggé alakult fejlesztői csapat ebbe belement és visszavonta az alkalmazást a boltból.

A jövőben csak APK-ból

A csapat szerint az alkalmazást több százezer felhasználó telepítette, ami igazolja az eredeti feltételezést: van igény a rendszer megválasztásának szabadságára és a gyári felületekhez képest alternatív Android-élményre. A CyanogenMod és más alternatív szoftverek telepítése azonban eddig komplex, nagy háttértudást és türelmet igénylő folyamat volt, ezen változtatott nagyot a Play Store-ban is megjelent alkalmazás, amely tényleg roppant egyszerűvé tette a telepítést. Ugyan az alkalmazás első körben kifejezetten kevés eszközt támogatott, a fejlesztők folyamatos fejlesztéseket és a támogatás körének kibővítését ígérték, így idővel a legtöbb népszerű telefonra (és tabletre) elérhetővé válik.

A jövőben a CyanogenMod Installer telepítése a Play Store-on kívülről, sideloadinggal érhető el, a megfelelő .apk fájl letöltésével és futtatásával. Ezt a csomagot a jövőben a Cyanogen saját forrásból teszi elérhetővé. A sideloading az alkalmazásbolthoz képes némileg megemeli a belépési küszöböt, az Android azonban szerencsére még most is eléggé nyílt platform ahhoz, hogy ez megoldható legyen, az egyetlen feltétel, hogy engedélyezni kell a beállítások menüben az ismeretlen forrásból történő telepítést.

Üzleti modellbe vág

A HWSW korábban azt jósolta, hogy a gyártók és szolgáltatók nyomására valószínűleg a Google el fogja távolítani az alkalmazást a Play Store-ból, a CyanogenMod széleskörű elterjedésével ugyanis e két entitás fontos bevételektől esett volna el. Ahogy a PC-gyártóknál általános, úgy az okostelefonok esetében is megszokott, hogy a szolgáltató vagy a gyártó külön appokat telepít a telefonra, amellyel vagy saját szolgáltatásait igyekszik megtámogatni, vagy licencdíjat kap érte.

A gyári szoftver teljes lecserélése jellemzően az egyetlen útja az ilyen alkalmazások teljes eltávolításának, erre pedig értelemszerűen kiváló eszköz a CyanogenMod új telepítője. Amíg ez a felhasználók szűk csoportja számára érhető el, addig az üzleti modell ép marad, azonban ahogy tömegessé válik az alternatív rendszer telepítése, az ebből befolyó jövedelem is elapadhat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.