Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 13. 10:01:00

Hivatalos Cyanogenmod telepítő app a Play Store-ban

Elkészült a hivatalos Cyanogenmod-app, amellyel kezdő felhasználók is lecserélhetik a gyári operációs rendszert. A támogatott telefonok listája egyelőre nem túl hosszú, és csak Android 4.3 érhető el, de a fejlesztés a jövőben is gyors ütemű marad - igéri a céggé alakult csoport.

Megjelent a Cyanogenmod hivatalos telepítő alkalmazás a Google alkalmazásboltjában, a Play Store-ban. Az alkalmazás segítségével a támogatott telefonokon egyszerűen, mindenféle háttértudás nélkül cserélhető le a gyári szoftver a Cyanogen-féle Androidra. Az alkalmazás nem támogat minden okostelefon-modellt, de a támogatott eszközökön roppant egyszerűen, néhány gombnyomással telepíthető az alternatív rendszer.

A Cyanogen fejlesztőcsapat története szeptember közepén fordult komolyra, a csoport bejelentette, hogy hét millió dollár kockázati tőkét von be és ezzel egyidőben céggé alakul. Akkor a Cyanogen azt tűzte ki célul, hogy a gyártó támogatás helyett saját támogatást biztosít az alternatív Android-disztribúcióhoz, és erre építi fel üzleti modelljét. A fejlesztők (és befektetőik) bíznak abban is, hogy a végfelhasználók mellett egyes gyártók is licencelni fogják a szoftvert és előtelepítik telefonjaikra - a kitűzött cél szerint a Cyanogen a "nagy" Android és az iOS mögött globálisan a harmadik rendszerré kíván válni. Az egyik ilyen partnert, a kínai Oppo személyében már meg is találták, amely N1 készüléke Cyanogenmoddal a fedélzetén is megvásárolható.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az alternatív disztribúció térhódítását eddig alaposan visszafogta, hogy telepítéséhez komoly háttérismeretekre volt szükség, az átalakítás támogatását pedig a fórumközösség végezte. A most kiadott alkalmazással legalább az egyik ponton értelmezhető fordulat állt be, az app birtokában egyszerűen telepíthető a rendszer, a támogatásért azonban továbbra is a közösség felel. Ez a jövőben változhat, ha a cég bevezeti a fizetős támogatást, amelynek keretében műszaki segítséget nyújtanak a valamilyen hibát tapasztaló felhasználónak.

A Cyanogenmod telepítéséhez PC-re (Windows Vista vagy régebbi operációs rendszerrel) is szükség van, és a mobileszközre telepített alkalmazás mellett. A fejlesztők szerint az OS X támogatás hamarosan érkezik (a számítógép-oldalon), Linuxról egyelőre nincs információ. A telepítés futása egyébként abszolút felhasználóbarát, még root jogosultság elérésére sincs szükség a futáshoz, az app mindent saját hatáskörben intéz. A fejlesztők mindenesetre felhívják a figyelmet, hogy a rendszer telepítése a gyári garancia elvesztésével jár.

Pontosan emiatt meglepő, hogy a Google az alkalmazást elérhetővé tette a Play Store-on keresztül, valószínűleg ez az egyetlen olyan app a boltban, amely képes a garancia elvesztését okozni. Ugyan erről az alkalmazás egyértelműen felvilágosítja a felhasználót, a gyártók és a szolgáltatók valószínűleg komoly lobbitevékenységet fognak folytatni az app eltávolítása érdekében. Ez érthető, mindkét szereplő komoly bevételre tesz szert egyes alkalmazások előtelepítése révén, az ezt lepucoló Cyanogenmod így a szolgáltató által kötött szerződéseket is sértheti.

A támogatott eszközök listája és a gyakran intézett kérdésekre adott válasz itt érhető el. A fejlesztőcsapat egyébként nem halad túl gyorsan az Android-frissítéssel, a lassan két hete kiadott Android 4.4 (KitKat) még egyáltalán nem támogatott, november elsején még csak az Android 4.3-ra épülő CM 10.2 érkezett meg a támogatott modellekre.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 14:34

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.