:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 27. 15:36

Csúcsra ért az SMS-ekből származó bevétel

Több mint hatodával csökkennek világszerte az SMS-ekből származó bevételek 2018-ra. Az Informa Telecoms & Media szerint a visszaesés az egyre népszerűbb üzenetküldő alkalmazásoknak köszönhető, a legmeredekebb zuhanás pedig az ázsiai és csendes-óceáni térségben várható.

Világszerte mintegy 23 milliárd dollárral csökkennek majd 2018-ra az SMS-ekből származó szolgáltatói bevételek, az Informa Telecoms & Media becslései szerint. A szakértők a zuhanásért a fejlett és fejlődő piacokon is népszerű, over-the-top (OTT) üzenetküldő alkalmazásokat teszik felelőssé, amelyek lehetővé teszik a plusz költségektől mentes, online üzenetváltást. Az ilyen appokat fejlesztő cégek már megkezdték az SMS-funkció beépítését is a szoftvereikbe, hogy könnyebbé tegyék az átmenetet, és elsimítsák a különbséget az üzenetküldő megoldások között.

A mobiltelefonon küldött chatüzenetek száma már 2012-ben átlépte az SMS-ekét, miután majdnem másfél milliárddal többet, 19 milliárdot továbbítottak belőlük naponta úgy, hogy az erre alkalmas appok felhasználói száma jóval alacsonyabb a mobiltulajdonosokénál. Az Informa szerint egy átlagos mobilozó naponta 5 SMS-t küld, az ingyenes chatalkalmazást használók viszont napi 32 üzenetet váltanak. A chatalkalmazások népszerűségének növekedése azonban hamarosan az SMS-forgalom kárára folytatódik.

Kínában várható a legnagyobb kiesés

A következő öt évben a mobilszolgáltatókhoz befolyó SMS-bevételek 96,7 milliárd dollárra zuhannak majd, ami komoly visszaesést jelent a 2013-ra becsült, nagyjából 120 milliárdos csúcshoz képest. A legnagyobb mértékű csökkenés várhatóan az ázsiai és csendes-óceáni térséget fogja sújtani, ahol a befolyó összeg a 2013-as 45,8 milliárdról a számítások szerint 2018-ra 38 milliárd dollárra esik vissza - közölte az Informa World Cellular Revenue Forecasts 2012-2018 jelentésére hivatkozva a Billing and OSS World. A régió bevételkiesésének jó része Kínából származik, ahol az előrejelzések szerint az üzenetekből befolyó összeg a jelenlegi 25,4 milliárd dollárról 19,6 milliárdra csökken majd 2018-ra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

De az SMS-bevételeket megritkító üzenetküldő appok Nyugat-Európában is komoly teret hódítanak, különösen azokon a területeken, ahol a helyi piacokat kikezdte a 2007-2008-as gazdasági válság, például Spanyolország vagy Olaszország. Az Informa becslései alapján a legnagyobb kiesés a térségben éppen Olaszországra vár, ahol 2018-ra mindössze 2,2 milliárd dollárnyi SMS-bevétel marad a jelenlegi 3,3-ból.

A korlátlan SMS-csomagok lassíthatják a folyamatot

Azok a mobilszolgáltatók, akik nagy arányban rendelkeznek előfizetéses ügyfelekkel, valamelyest enyhíthetik az üzenetküldő alkalmazások bevételekre gyakorolt negatív hatását, mivel adott csomagokban nagy mennyiségű, vagy akár korlátlan számú SMS-t is felajánlhatnak a vásárlóknak, akiknek így nem kell majd OTT alternatívákhoz fordulniuk. Jó példa erre Dél-Korea, ahol az előfizetéses ügyfelek nagy száma miatt - az ország majdnem összes mobilhasználója előfizetős - az SMS-bevételek relatíve lassan csökkennek majd, 2,51 milliárdról öt éven belül 2,1 milliárd dollárra.

Az Informa által vizsgált 59 ország és 7 régió közül gyakorlatilag mindegyiket érinti az SMS-ekből származó bevételek csökkenése a 2018-ig tartó időszakban, noha néhány piac számára a következő két-három év még növekedést tartogat, ilyen többek között Argentína, Kolumbia, Egyiptom, Japán, Kenya, Nigéria, Törökország, Uganda és az Egyesült Arab Emirátusok. Gareth Sims, az Informa Telecoms & Media előrejelzésekkel foglalkozó vezetője szerint ugyanakkor az üzenetküldés piaca ugyanis rendkívül sokszínű, így korai lenne teljesen leírni az SMS-eket amelyek számos helyzetben még mindig a leghatékonyabb megoldást jelentik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.