Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 29. 14:28

Tavaly már több mobilos chatüzenetet küldtek, mint SMS-t

"Hivatalos: a chatalkalmazások világszinten megelőzték az SMS-t. A fejőstehén meg fog halni" - kommentálta Twitteren az Európai Unió digitális portfólióért felelős biztosa azt a hírt, amely szerint 2012-ben már több mobilos chatüzenetet küldtek a a mobilhasználók, mint SMS-t.

A telkó- és médiapiacra szokosodott Informa elemzőcég friss adatai szerint 2012-ben világszerte 17,6 milliárd SMS-t írtak egymásnak a mobiltelefon-tulajdonosok naponta, míg a különféle mobilos chatalkalmazásokból (pl. Viber, WhatsApp, Nimbuzz, BlackBerry Messenger) már 19 milliárdot, noha utóbbiak felhasználói száma jóval alacsonyabb. Mobiltelefonja mintegy 3,5 milliárd embernek van a világon, mobilos chatalkalmazást azonban ennél kevesebben használnak.

Hogy pontosan mennyien, azt nehéz lenne megbecsülni, a kizárólag üzenetküldésre alkalmas appok felhasználói tábora mellett ugyanis a nagy üzenetküldőknek (Skype, Google Talk), valamint az üzenetküldési szolgáltatást is nyújtó Facebooknak is hatalmas mobilos előfizetői tábora van. Az Informa mindenesetre úgy számolja, egy mobiltulajdonos átlagosan 5 SMS-t küld naponta, míg a mobilos chatalkalmazások felhasználói átlagosan 32 üzenettel terhelik meg a hálózatot. A különbség hatalmas, bár az intenzívebb chates kommunikáció egyik oka nyilvánvalóan az, hogy a chatalkalmazásokból ingyenesen lehet üzeneteket küldeni, míg az SMS-ek a legtöbb esetben pénzbe kerülnek.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Egy másik piackutató, az Ovum szerint 23 milliárd dollárnyi bevételt vettek ki az (ingyenes) chatalkalmazások a mobilszolgáltatók zsebéből. Azt persze nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy minden elküldött chatüzenet egy nem elküldött SMS-t jelent, hiszen a chatelés ingyenessége miatt a felhasználók vég nélkül szövegelhetnek, míg a szünet nélküli SMS-ezésnek előbb vagy utóbb korlátat szabhat a költség.

Az SMS-ek száma sem csökken

Az SMS-ek napjai azonban távolról sincsenek megszámlálva, sőt: az Informa előrejelzése alapján 2014-ben már napi 21 milliárd SMS utazik a hálózatokon, ugyanakkor a mobilos chatkliensekből elküldött üzenetek száma napi 50 milliárdra emelkedik. A szolgáltatókhoz befolyó árbevétel az SMS-ekből 115 milliárd dollár volt tavaly, 2016-ra ez 127 milliárd dollárra emelkedhet.

A világ számos részén továbbra is az SMS az első számú mobilos üzenetküldési lehetőség, sok helyen a készülékek magas ára miatt alacsony az okostelefonok penetrációja, illetve az adatcsomagok ára miatt az előfizetők száma. Az internetes adatforgalomra építő chatszolgáltatások népszerűségének növekedését mi sem mutatja jobban annál, mint hogy a Nokia vadonatúj Asha készülékére, az elsősorban fejlődő piacokra szánt Asha 210-re dedikált WhatsApp gomb is került már, és számos készüléken előre telepítve érkezik valamilyen chatkliens.

a címlapról