Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 26. 12:10

Újszerű hibrid merevlemez a Western Digitaltól

Az egy meghajtóhellyel rendelkező gépek, elsősorban notebookok számára fejlesztett új meghajtót a Western Digital. A WD Black2 egy hagyományos merevlemez és egy SSD előnyeit próbálja meg úgy egyesíteni, hogy a hátrányaikat elfedje.

A merevlemezek egyáltalán nem tudnak lépést tartani az SSD-k egyre növekedő sebességével, utóbbiak azonban kapacitásarányosan az évek óta tartó áresés ellenére jóval többe kerülnek a diszkeknél. A nagy gyártók közül a Seagate próbálkozott már ennek a problémának az áthidalásával hibrid merevlemezek, SSHD-k révén: a cég meghajtóiban a pörgő tányérok mellett néhány gigabájtnyi flash memória is található, amit a diszken található, legsűrűbben elért adatok cache-elésére használ fel, az írási és olvasási tempó fokozása érdekében.

A Westen Digital tovább ment egy lépéssel, és néhány gigabájt flash helyett egy 120 gigabájtos SSD-t épített össze ez 1 terabájtos merevlemezzel, amely egy szabványos 2,5 hüvelykes házba került, ezzel gyakorlatilag bármilyen számítógépbe beépíthető, amely 2,5" merevlemezeket fogad. A vállalat is látja, a fogyasztók igénylik az SSD-k nagy teljesítményét, ugyanakkor nem akarnak lemondani a merevlemezek nagy kapacitásáról, a WD Black2 ezt az igényt próbálja meg kielégíteni, a lehető legkevesebb kompromisszum árán.

A megvalósítás egyszerű és nagyszerű: a vállalat lényegében egyetlen házba zárt egy 5400-as fordulaton pörgő merevlemezt (WD Blue Slim) és egy 120 gigabájtos SSD-t, amelyek megosztoznak a meghajtó SATA portján. A házon belül dolgozó elektronika feladata, hogy az I/O műveleteket a megfelelő egységhez irányítsa. A WD állítása szerint az SSD másodpercenként 350 megabájtos olvasási és 140 megabájtos írási sebességre képes, ami nem éri el a modern SSD-k teljesítményét - ennek oka minden bizonnyal a merevlemezzel megosztott SATA 6 Gbps interfész. A StorageReview kimerítő tesztje szerint amikor mindkét meghajtót dolgoztatja az OS, az SSD sebessége látványosan leesik.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ez úgy fordulhat elő, hogy a WD Black2 az operációs rendszerben két önálló meghajtóként, egy SSD-ként és egy HDD-ként "látszik". A megközelítés előnye, hogy a felhasználó teljesen szabad kezet kap abban, melyik meghajtóra milyen szoftvereket vagy adatokat helyez, a hátránya viszont, a termék (egyelőre) csak Windows operációs rendszerek alatt működőképes, ehhez készült el csak ugyanis az a driver, amely a közös házba zárt, közös interfészen keresztül elérhető HDD-t és SSD-t két  meghajtóként mutatja.

Az újszerű hibrid meghajtót egyelőre egy kivitelben, 1 TB/120 GB kapacitásokkal hozza forgalomba a Western Digital, 299 dolláros ajánlott bolti áron, ami forintra átszámolva 66 ezer forint körüli nettó árat jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról