Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 25. 14:59

Microsoft: a jövőben nem lesz három Windows

A Microsoftnak jelenleg tulajdonképpen három operációs rendszere van, ez az elnevezésekből is egyértelmű. A Windows 8/8.1, a Windows RT és a Windows Phone azonban a nem túl távoli jövőben közös utódot kaphat, amely minden a felhasználó, mind a fejlesztő számára egységes platform lesz és egységessé teszi a három rendszer által megcélzott piacokat.

"Van Windows Phone OS-ünk. Van Windows RT és teljes Windows. A jövőben nem lesz három" - mondta Julie Larson-Green, a Microsoft hardveres üzletágának vezetője a UBS Global Technology Conference-en múlt héten. Ezzel a Microsoft gyakorlatilag legmagasabb szinten erősítette meg, hogy különböző hardvereket célzó operációs rendszereit középtávon össze kívánja vonni, a hosszú ideje pletykált információknak megfelelően.

A Microsoft jelenleg az alkalmazásboltok összevonásán dolgozik. A Windows Store és a Windows Phone Store fejlesztői oldalon már egyesült, várhatóan a következő hónapokban a felhasználók oldalán is hasonlóan összeolvad a két entitás, így fokozatosan egységessé válik a tabletes és az okostelefonos ökoszisztéma. A legnagyobb gát egyelőre az API-k szintjén található, a programozási felületek nem egységesek a kétféle platform között. Ugyan a portolás Windows Phone-ról Windowsra és vissza most sem bonyolult, a teljes egységességre még várni kell. A rendszerek összevonása műszaki szempontból sem jelent drámai kihívást, a munka nehezét, az egységes kernel használatát a Microsoft már meglépte, a rendszermag a három rendszerben ugyanaz.

Összevonni, de hogyan?

A versenytársak, az Apple és a Google egészen eltérő szemszögből közelítették meg a tablet-okostelefon összeolvadás kérdését. Az Apple szigorúan megkülönbözteti a tabletes és telefonos appokat és függően attól, hogy milyen eszközről látogatja a felhasználó az App Store-t, a megfelelő kínálattal találkozik. Tablet és telefon között csak egy irányba van átjárás, ha nagyon muszáj, akkor a telefonos appok futtathatóak felnagyított nézetben egy iPaden. Az igazi átjárást az univerzális appok jelentik, amelyeket egyszer kell megvásárolni, és a felhasználó hozzáfér a tabletre illetve a telefonra optimalizált verzióra is. A megközelítés előnye, hogy minden eszközök az ideális layouttal találkozik a felhasználó.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Ez azért szembetűnő, mert Androidon sajnos nem ez a helyzet. A Google alkalmazásboltja, a Play Store, alapvetően nem különbözteti meg a tabletes és az okostelefonos alkalmazást, így tabletről látogatva is jellemzően ugyanazokat az alkalmazásokat listázza, mint telefonról. Egy-egy alkalmazás a képernyő méretétől függően használhat különböző elrendezést más-más eszközökre, de ez nem elvárás, és jelen állás szerint egyáltalán nem elterjedt. Az eredmény, hogy továbbra is nagyon kevés jó, tabletre optimalizált felületű alkalmazással találkozni Androidon, különösen az iPad-felhozatallal összehasoníltva. A két kategória között tehát Androidon teljes az átjárás, annak előnyeivel és hátrányaival.

Stratégiai kérdés

Kérdés, hogy a Microsoft milyen utat kíván bejárni a tablet és a telefon rendszerének egyesítésében. A gyenge szeparáció gyenge minőségű alkalmazásokat eredményez, az erős szeparáció viszont az egy-egy form factorra elérhető alkalmazások listáját kurtítja meg, márpedig a kínálat dolgában a redmondiak továbbra is a harmadik helyen állnak a három versenyzős mezőnyben. A kérdést tovább árnyalja, hogy a telefonok és tabletek közötti "phablet" kategóriát is agresszíven célozza a Microsoft, van már 6 hüvelykes Windows Phone (a Nokia 1520) és 8 hüvelykes Windows 8-as tablet (például az Acer Iconia W4), a két kategória közti határ tehát gyorsan elmosódni látszik.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 18. 00:05

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.