:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 25. 11:52

Node.js eszközkészlet Visual Studióhoz

Egyre komolyabb keresztplatformos fejlesztői rendszerré válik a Windows és a Visual Studio. Az IDE sikerrel tört ki a Microsoft-technológiák gyűrűjéből, most épp a népszerű szerveroldali JavaScript-platform támogatása készült el, közösségi erőfeszítésként, de microsoftos háttérrel.

Igazi közösségi projektként született meg a Node.js Tools for Visual Studio. A node.js népszerű szerveroldali JavaScript alkalmazásplatform, programozásához azonban eddig a Microsoft fejlesztői környezete csak korlátozottan volt használható. Ezt elégelte meg egy független csapat, az erőfeszítést pedig felkarolta a Python-modult is készítő Microsoft-részleg, a közös erőfeszítés eredménye a most publikált node.js-eszköztár, amely a korábbi Visual Node projektet is beolvasztotta.

A Visual Studio-integráció széleskörű, működik Intellisense kódkiegészítés, profiling, debugging (lokális és szerveroldali), támogatja az npm-et (a node.js hivatalos csomagkezelője) és tud publikálni az Azure Web Sites és Cloud Service szolgáltatásába is. A fejlesztők igyekeztek a bevált alapokat békében hagyni, így maradt az "igazi" Node bináris (node.exe), és integrálja a V8 JavaScript-motor debug és profilozó funkcióit a Visual Studio Profiler Reporting Toolsban. A modullal természetesen számtalan sablon is érkezik, így az új projekt indítása számottevően felgyorsulhat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A közösségi erőfeszítésnek megfelelően a Node.js Tools for Visual Studio (NTVS) eszköztár szabad szoftver, Apache licenc alatt érhető el. A csomag még nagyon korai, alpha kiadásnak számít, a fejlesztőcsapat a visszajelzéseknek és a tapasztalatoknak megfelelően folytatja az eszköztár fejlesztését. Az NTVS használatához a Visual Studio két utolsó kiadásának egyike, a 2012-es vagy a 2013-as verziós szükséges.

Az új modul megjelenése már nem számít meglepetésnek, az elmúlt években komolyan érdemes számolni a Windowsszal és a Visual Studióval, mint élen járó fejlesztői platformot. Az IDE ma már széleskörű támogatást nyújt (immár a node.js-en túl) a JavaScripthez, a Pythonhoz és Djangóhoz, Xamarinnal karöltve már iOS-re és Androidra is lehet benne fejleszteni C#-ban, és értelemszerűen támogatja a Microsoft saját nyelveit, a TypeScriptet, a Visual Basicet, az F#-ot.

A modul a projekt honlapjáról tölthető le, a projektről és az eszköztár működéséről Scott Hanselman (Microsoft Web Platform Team) blogján lehet részletesebben olvasni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.